שותפויות הגז לשלב הבא: 'תמר' צפויה למכור גז טבעי ביותר מ-1 מיליארד ד'

דליה אנרגיות כח, חברה פרטית המקימה תחנת כוח בתל צפית, תרכוש מפרויקט 'תמר' גז טבעי, בהיקף כולל המוערך בכ-5.6 BCM לפחות
 | 
telegram

שותפויות הגז הישראליות השותפות במאגרי 'תמר' ו'דלית' עוברות לשלב הבא: החברות הודיעו הבוקר על קבלת מכתב כוונות למכירה של גז טבעי לצרכי הפעלת תחנת כח אותה מתעתדת החברה הפרטית דליה להקים בתל צפית.

בסה"כ 'דליה אנרגיות כח' תרכוש מפרויקט 'תמר' גז טבעי, בהיקף כולל המוערך בכ-5.6 מיליארד מטרים מעוקבים (BCM), או ב-200 BCF, לפחות, וזאת במשך תקופה של 17 שנים החל ממועד הפעלת תחנת הכוח - הצפויה במהלך המחצית השנייה של שנת 2013.

ההכנסות ממכירת הגז מוערכות כיום על ידי השותפים בפרויקט תמר בכ- 1 מיליארד דולר לפחות - קרי, מחיר של כ-5 דולר ל-1 MBTU. לשם השוואה, ב-23 ביולי 'ים תטיס' חתמה על הסכם לאספקת גז טבעי לחברת חשמל לפי מחיר של 5.6 דולר ל-1 MBTU. עם זאת, ההסכם עם דליה, הינו יותר ארוך (17 שנים לעומת 5 שנים בחוזה עם חברת חשמל) כך שהסטייה במחיר אינה מהותית.

ע"פ מכתב הכוונות דליה קיבלה להגדיל (עד פי שלוש) או להקטין (בהיקף לא מהותי) את היקף הרכישה ע"פ צריכת הגז בתחנה. עוד נציין, כי הצדדים צפויים כעת לנהל משא ומתן לקראת חתימה על חוזה אספקה מחייב בחודשים הקרובים.

"מדובר בהסכם חשוב עבור השותפות בפרויקט תמר ועבור משק האנרגיה בישראל בכלל", אמר גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים. "תגליות הגז הטבעי שלנו מעוררות עניין רב בקרב שחקנים רבים מהארץ ומהעולם ואנו מאמינים שהסכם זה הינו סנונית ראשונה בדרך להסכמי רכישה נוספים שייחתמו בעתיד ושיתרמו בצורה ניצחת למשק האנרגיה ולכלכה בישראל".

מיותר לציין, כי כמויות הגז הטבעי העצומות שהתגלו עד כה בתגליות 'תמר' ו'דלית', בהיקף של כ- 230 BCM, יכולות לספק את הצרכים של המשק הישראלי למשך שנים רבות.

מי את דליה?

חברת דליה אנרגיות כח הינה שהוקמה ביולי 2005 במטרה להקים תחנת כוח המונעת בגז טבעי. במקור תוכננה תחנת הכח לקום באזור שפך נחל דליה באזור שבין זכרון יעקב לחוף הים. לאחר בחינת ההיבטים הסביבתיים (בעיית הנראות והפגיעה הנופית) הוחלט כי התחנה לא תיבנה באזור אלא בתל צפית (בסמיכות לצומת ראם). התחנה תהיה מונעת בגז טבעי לייצור חשמל פרטי בהספק של עד 870 MW.

דליה אנרגיות כח נמצאת בבעלות משותפת של "חברת חירם אפסילון", "חברת משקי אנרגיה", ו"קרן תשתיות ישראל". חברת "חירם אפסילון" מוחזקת בידי שייקה לנדאו (50%) מבעלי בנק איגוד וגרנית הכרמל וחברת "סיגמא אפסילון" (50%) אשר בבעלות אנשי מקצוע מתחום האנרגיה וההנדסה.

חברת "משק אנרגיה" הינה חברה המוחזקת על-ידי שתי אגודות שיתופיות חקלאיות הנמצאות בבעלות כ-260 קיבוצים ומושבים שיתופיים. "קרן תשתיות לישראל", מוחזקת בבעלות משותפת להראל חברה לביטוח, ולחברת STG בבעלות עו"ד יהודה רווה, ומנוהלת על-ידי ירון קסטנבאום.

בסוף שנת 2007, דליה אנרגיות רכשה זכויות קרקע בשטח של 64 דונם באזור תל צפית בסמוך לתחנת הכוח של חברת חשמל. לחברה רשיון מותנה לייצור חשמל ממשרד התשתיות ובהספק של 560MW בשלב הראשון וכ- 800MW בשלב השני. יחד עם זאת, בחברה בוחנים הקמת תחנת כח במחזור משולב כבר בשלב הראשון של הקמת התחנה.

עוברות לשלב הבא?

מניות הגז הישראליות טיפסו חדות בשנת 2009 בעקבות הגילויים, ויש כאלה הטוענים שאף טיפסו מידי והחלו מתמחרות מציאת מאגרי גז עתידיים ברישיונות בהן מחזיקות השותפות, לדוגמת 'לוויתן' שם מתבצעים כיום סקרים ססמיים תלת-מימדיים.

מכתב הכוונות למכירת גז מהמאגר וקביעת מחיר לגז שיימכר מהמאגרים מוריד מעט הערפל השורר סביב השווי הנקי של המאגרים בכך שהן מקדמים את השותפויות במאגרים לשלבים הבאים - סגירה פיננסית של הפרויקטים והכנת תוכנית פיתוח - דבר אשר יביאו לקיטון הסיכון הגלום בשיעורי ההיוון המשמשים את האנליסטים לצורך היוון של תזרימי מזומנים עתידיים.

כמובן, שהשותפות - אבנר יהש, דלק קידוחים יהש, ישראמקו יהש ונובל אנרג'י - צפויות לחתום בהמשך גם על הסכם עם חברת חשמל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות