יש נפט בישראל? Bizportal במסע בזמן, מחברת הנפט הטורקית ועד היום
נפט בישראל? סביר להניח, שעד לפני מספר שנים, רוב האנשים היו צוחקים, או לפחות מעלים גיחוך, למשמע השאלה הזאת. אבל, היום, אולי כבר לא. כדי להבין את השינוי שעבר המשק הישראלי בשנה האחרונה ואולי בעשור, צריך לחזור קצת אחורה, למאה ה-20.
נתחיל מהסוף. גבעות עולם, השותפות המוגבלת העוסקת בחיפושי נפט וגז, הפתיעה ביום חמישי האחרון, כאשר הודיעה כי במהלך קידוח שביצעה ב'מגד 5' נמצאו סימנים של גז ביחד עם כמויות משמעותיות של נפט. מיותר לציין, כי בשלב זה של מהלך הקידוח עדיין לא ניתן לקבוע את משמעותם של הממצאים ולקבוע האם מדובר בבאר מסחרית, אך ללא ספק מדובר בהתפתחויות חיוביות, שהצליחו להטיס את יחידות השתתפות גבעות יהש ביותר מ-220%.
לא מדובר בפעם הראשונה שגבעות עולם דיווחה על "מציאת" נפט באזור ראש העין ( לסיפור המלא: "כבר מ-2002 ברור שיש שם נפט"). למעשה, השותפות גבעות עוסקת בחיפוש נפט בישראל כבר למעלה מ-15 השנים האחרונות. אך כפי שנראה בהמשך היא לא היחידה שמנסה לחיות את החלום.
ארץ זבת חלב ודבש, אך בלי נפט
מאז ומעולם כמות הנפט המופקת בישראל הייתה מזערית, ומרבית תצרוכת הנפט הייתה מיובאת ארצה (תפוקת הנפט הממוצעת, בישראל מהווה פחות מפרומיל מצריכת הנפט בישראל). עם זאת, המוטיבציה לחיפושי נפט וגז בישראל תמיד הייתה, זאת ברקע לסביבה הגיאוגרפית שלה. במדינות ערב השכנות, להוציא לבנון, נמצא ומופק נפט.
חיפושי נפט בישראל החלו כבר בתחילת המאה ה-20. בשנות העשרים נעשו סקרים פליאונטולוגיים הן מטעם ההסתדרות הציונית והן מטעם חברת הנפט הטורקית. בימי המנדט הבריטי קיבלה חברת בת של חברת הנפט העיראקית זיכיון לחיפוש נפט במרבית ארץ ישראל. החברה ביצעה כמה קידוחי ניסיון באזור "חלץ". בשנות הארבעים הוענקו זיכיונות נוספים לחברה ירדנית ולחברות בריטיות. לאחר פרוץ מלחמת העצמאות בשנת 1948 הופסקו הקידוחים. לאחר קום המדינה, וחקיקת חוק הנפט, הוקמו מספר חברות לחיפושי נפט שהחלו בקידוחים בשנת 1953.
נפט נמצא לראשונה, בישראל, בקידוח "חלץ" (דרומית לאשקלון) בשנת 1955. בשנת 1957 נמצא נפט גם בקידוחים "ברור" ו"כוכב" הממוקמים דרומית וצפונית מקידוח "חלץ" בהתאמה. יש הטוענים ששלושת קידוחים אלו שייכים למעשה למאגר משותף. מעל ל-400 קידוחים נוספים נעשו במרוצת השנים ורובם התגלו כיבשים או כלא כדאיים מבחינה כלכלית, להוציא קידוח "חלץ-כוכב" אליו נחזור בהמשך.
בדרך בוצעו גם קידוחים ימיים (קידוח "בראבו" בשנת 1970 על ידי חברת "בלקו") מדרום לאשדוד שגם בו לא נמצא נפט. לאחר מלחמת יום כיפור (1973) החלו חיפושי נפט במדבר סיני, בו נתגלה שדה הנפט "עלמה" ושדה הגז "שדות". עם זאת, עם החתימה על הסכם השלום עם מצרים (1979) והשלמת פינוי חצי האי סיני והחזרתו למצרים (1982) אבדו גם השדות הפוטנציאלים.
מלבד הניסיונות השונים למציאת נפט, בהתחלה על ידי החברה הממשלתית חנ"ל, היו גם לא מעט חברות פרטיות שגייסו הון רב בבורסה למטרת חיפושי נפט. אף על פי שניסיונות אלו לא הביאו למציאת נפט בכמויות מסחריות, בחברות הללו היו - וישנם כאלה - שאף פעם לא הפסיקו "להאמין".
אופורית הגז
בתחילת 2009 קיבל משק האנרגיה הישראלי תנופה משמעותית עם גילויי תגליות הגז "תמר" ו"דלית" מול חופי ישראל. השותפויות מבית קבוצת דלק של יצחק תשובה הודיעו ביחד עם ישראמקו יהש של קובי מימון ונובל אנרג'י האמריקנית, כי נמצא גז בישראל בכמות שתספיק למשק הישראלי ל-20 השנים הבאות.
תגליות אלו שהתווספה ל"ים תטיס" מול חופי אשקלון, מהווה תחליף חלקי לנפט. בעוד החדשות הינן מצוינות למשק האנרגיה הישראלי ומפחיתות בתלות הישראלית באספקת נפט מבחוץ, בכך שהן מעודדות הגברת השימוש בגז טבעי כתחליף - אך אין הן מבשרות על שינוי יסודי במצב משק האנרגיה המקומי.
מה היינו עושים בלי חלץ
אחת החברות אולי הכי מוכרות בתחום בישראל הינה לפידות, הנשלטת על ידי יעקב לוכסנבורג (79.85%). החברה עוסקת בביצוע קידוחי נפט ומים, במתן שירותים לקידוחים, ושולטת בלפידות חלץ יהש.
בספטמבר 2004 הפתיעה לפידות את משק האנרגיה הישראלי כאשר דיווחה כי התגלתה באר נפט חדשה, שממנה ניתן להפיק נפט בכמויות מסחריות. באיזור שדות הנפט בחלץ, דיווחה, התגלו כ-750 אלף חביות נפט בשווי כולל של כ-25 מיליון דולר (על בסיס מחירי השוק דאז).
בשטחי שדות הנפט בחלץ, סמוך לשדרות, נמצאו מאז קום המדינה ועד היום מיליוני חביות נפט. עיתוי הגילוי, בסוף 2004, היה מעולה ללפידות שבדיוק באותה התקופה גייסה כספים בבורסה לשותפות לפידות- חלץ שהקימה למטרת קידוחים נוספים בשדה חלץ.
כבר, בחודש מאי 2005 בפחות משנה מאז שהוקמה, הודיעה לפידות-חלץ, כי בקידוח "חלץ 40" קיימת תגלית נפט מסחרית בקידוח בהיקף של 250 אלף חביות. עם זאת, השמחה לא שרדה הרבה זמן בתוך חודש הודיעה השותפות כי חדרו מים לקידוח באופן אשר מונע את הפקת הנפט. בחודש אוקטובר 2005 החלה פעולת השיקום שלאחר מכן הובילו לחיבור באר "חלץ 40" למערכת ההפקה. אחרי שמכרה כמה אלפי חביות בלבד הופסק הקידוח בעקבות מחלוקת עם הממונה לעניין ה"תגלית".
מחפשים על פי מפת חלוקת הנחלות לשבטים
מלבד גבעות עולם, פועלת כבר עשור בישראל חברת "ציון נפט וגז" (הנסחרת בנאסד"ק תחת הסימול ZN). החברה הוקמה בשנת 2000 על ידי ג'ון בראון, כבן 65, נוצרי אוונגליסט אדוק מארה"ב, למטרת חיפושי נפט וגז בישראל.
אחת המטרות המוצהרות של בראון הינה השגת קצב הפקה שיסייע בידי ישראל להגיע לעצמאות אנרגטית. בראון, החל לקדוח נפט בישראל בהשפעת פסוקי תנ"ך העוסקים, לפי פירושו, בנפט. הבטחה לברכה עתידית ממעמקי האדמה באזור נחלת יוסף (שמתפצלת לנחלות בני יוסף אפרים ומנשה) מצא בראון בברכת יעקב ליוסף בספר בראשית.
בראון קבע את אזור הקידוח באזור קיבוץ מענית שבצפון הארץ על פי מפת חלוקת הנחלות לשבטים: בשטח שבין קדקוד נחלת יוסף (מנשה) לבין נחלת אשר שנראית במפה כמו רגל. בהתאם לכך, "ציון" מחזיקה בשני רישיונות לחיפושי נפט - רישיון אשר-מנשה לאורך מישור החוף ובהר הכרמל בין קיסריה לחיפה, ורישיון "ג'וזף" לאורך מישור החוף בין נתניה בדרום לבין גבול דרומי של הרישיון אשר-מנשה בצפון. נציין, כי חברת ציון נמצאת כיום בשלבים מתקדמים של הקידוח ובתקופה הקרובה, סביר שגם ממנה נשמע.
אולי המזל ישחק פעמים - גם בים המלח
חברות נוספת שנמצאות בימים אלו בשלב הקידוח הינן השותפויות מבית קבוצת דלק וגינקו. שותפות זרח יהש, חברה הבת של גינקו חיפושי נפט אשר נוסדה ב-2006, עוסקת בימים אלה בקידוח "צוק תמרור 4" באזור ים המלח ביחד עם דלק קידוחים יהש, אבנר יהש. הקידוח המתוכנן לעומק של כ-2 ק"מ בעלות של 4-5 מיליון דולר נמצא באזור רישיון "זרח" המשתרע על שטח של 400 קמ"ר בחוף הצפוני של ים המלח.
מממצאים סיסמיים שפרסמה בעבר זרח עולה, כי באזור "זרח" נמצא מבנה סגור המבטיח מאגר נפט בהיקף של כ- 6.6 מיליון חביות באיכות נפט טובה. עם זאת, גם חיפושי הנפט בים המלח אינן דבר חדש.
כבר בשנת 1995 הופק נפט בקידוח "צוק תמרור 3" בהיקף של 120,000 חביות. לפני שלוש שנים, אחרי העלייה במחירי הנפט שוב פרץ נפט בקידוח שערכו גינקו ולפידות. עם זאת, הקידוח ננטש ב-2007, לאחר שבזרח, לא ידעו להעריך את רזרבות הנפט הקיימות בבאר לאור העובדה כי הבאר מפיקה גם מי שכבה. השנה, כאמור, חזרה זרח לאזור לביצוע "צוק תמרור 4" הפעם עם קבוצת דלק, שהשנה כבר הוכיחה שמגע הזהב של תשובה שווה לא מעט כסף.
בבורסה לניירות ערך פועלות עוד שותפויות שקשורות לתחום חיפושי הנפט בישראל באמצעות החזקת רשיונות וזכויות או פשוט יחידות השתתפות של שותפויות מהתחום. בין היתר נציין, את רציו יהש, נפטא, נפטא חיפוש, דלק אנרגיה, חנל יהש, כהן פיתוח, מודיעין יהש.
בשורה התחתונה, נסכם ונאמר כי על פי ההיסטוריה ישראל של 2010 היא ללא ספק מעצמת גז טבעי, ביחס לישראל של שנות ה-2000. מאידך, בעוד מעצמת נפט אנחנו עדיין רחוקים מלהיות, זה לא אומר שבשנה הקרובה לא נהיה עסוקים, גם אם לא לילות לבקרים, בהתפתחויות בחיפושי הנפט בישראל לצד אולי - ניתן לקוות - תגליות גז חדשות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה