מנכ"ל ישראמקו: "אני אופטימי מטבעי אבל יש גם גורמי סיכון. מציאת נפט בים? זה בעומקים אדירים"
הרגע הגדול של ישראמקו יהש הגיע ב-18 לינואר 2009, אז דיווחה החברה כי קידוח תמר הינו 'תגלית גז טבעי' והשאר היסטוריה ועוד המון המון עתיד. בשיחה עם יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו, ניסינו לקבל תשובות לשאלות שמעסיקות בימים אלו את משק הגז הישראלי, ניסינו גם לשמוע את תחושותיו של האיש שמנהל את ישראמקו מאז 1997 ואת נפטא מאז 1988 וכבר ראה אכזבות ענקיות במהלך הדרך אבל ראה גם הצלחה אחת בלתי נתפסת שהעפילה על כל האכזבות.
יחסי העבודה מול קבוצת דלק, ים תטיס מול תמר
ע"פ התוכניות של השותפות ב'תמר', המאגר אמור להיות מוכן להפקה בשנת 2013 ואולי אפילו בשנת 2012. על בסיס תוכניות אלו, השותפות ובתוך כך גם ישראמקו, כבר חתמו על מספר מכתבי כוונות לאספקת גז ולמרות שבמכתבי הכוונות לא צוין מתי תתחיל אספקת, ברור לכולם שמדובר על 2012-2013.
במידה ויהיה עיכוב בהפקת הגז מתמר, השותפות עלולות לאבד את אותם חברות איתן נחתמו מכתבי הכוונות. לכן, יש אפשרות לפתח את מאגר 'נועה' (6.2 BCM) שנמצא בסמוך למאגר 'מרי' בים תטיס ובכך להבטיח אספקה שוטפת של גז. שכן מאגר מרי הולך ומתרוקן (נותרו כ-14 BCM שצפויים להחזיק ל-4-5 שנים בקצב הנוכחי והרי שהדרישה לגז טבעי בעלייה חדה). למען הפרופורציות, בתמר היקף הגז עשוי להגיע ל-218 BCM.
השאלה - האם נועה אכן יפותח והאם ברגע שמאגר תמר ייכנס לפעולה, ים תטיס יושבת?
לוי: "אנחנו מקווים ש'תמר' יהיה מוכן עד 2012 ולפי הערכות של נובל אפשר לעמוד בכך. עם זאת, נראה שפיתוח של מאגר נועה הוא הכרחי בכדי לגשר על תקופת ביניים עד לפיתוח תמר ולאותה מטרה בהחלט ייתכן שנצטרך לפתח גם את מאגר 'אור' שבשליטת ישראמקו ובו יש 1.5 BCM שזה מעט אבל עשוי להיות חיוני. אין לנו עניין שהלקוחות ילכו למתחרים ולכן מתקיימים כיום דיונים בין ישראמקו לשותפות ב'ים תטיס' על מנת לתת מענה לצורכי הגז של המשק הישראלי ב-2011 וב-2012. אנחנו מתכוונים להיות מוכנים ולכן הפיתוח של 'נועה' ו'אור' נראה כרגע הכרחי."
בעניין היחסים שבין ים תטיס לתמר והאפשרות לניגוד אינטרסים שכן לישראמקו יש אינטרס ברור שהאספקה תהיה מ'תמר' בלבד, אומר לוי כי "נועה ואור אמורים לתפקד בתקופת הביניים בלבד, כשתמר יפותח ויהיה מוכן, נדרוש כמובן שהאספקה תהיה ממנו בלבד אבל אין לנו שום ניגוד עניינים עם קבוצת דלק ואנחנו לחלוטין רואים עין בעין את התהליך לפיתוח תמר".
מחיר הגז הטבעי בשפל - ירד מתחת ל-4 דולר ל-BTU
בארה"ב יש עודפי גז טבעי והמחיר בצניחה חופשית. אתמול (יום ד') סגרו החוזים על הגז הטבעי בירידה של 2.6% למחיר של 3.86 מיליון BTU (כלומר British thermal units), האם זה אומר משהו או אמור להטריד את מדינתו שעסוקה בימים אלו בעניין הגז הטבעי?
לוי: "בארה"ב אכן מחיר הגז יורד ויורד וזה בגלל עודף גז במאגרים אבל זה לא ממש רלוונטי, מחיר גז טבעי בישראל זה עניין לוקאלי. עבור ישראל, מחיר הגז שווה למחיר האלטרנטיבה. השאלה היא כמה יעלה לישראל להביא את הגז הטבעי ממצרים או מכל מקום אחר וזה הרבה פחות רלוונטי מה מחיר הגז בחוזים בארה"ב. אם במקביל למציאת הגז בתמר היו מוצאים גז בהיקף דומה במקום אחר לחופשי ישראל אז כנראה שהמשק היה נהנה ממחיר גז נמוכים יותר בגלל התחרות אבל זה לא המצב".
המשמעות עבור ישראמקו של מציאת גז נוסף לחופי ישראל?
בימים אלו ממתינים בישראל לתוצאות סקר התלת מימד בשטח רציו ים (לוויתן) שבמידה והיו טובות, אנחנו נראה פה קידוח עוד השנה. השאלה - האם בישראמקו מברכים על מציאת גז נוסף בכמויות גדולות או רואים בכך תחרות מזיקה?
לוי: "תמר יכול לספק את התצרוכת המקומית למשך 20-25 שנה ולכן אם יימצא גז נוסף ובכמויות גדולות זה יופנה ליצוא, אני לא רואה את הגז הזה, אם יימצא, נשאר באדמה לשנים ארוכות. אין לי ספק שיהיה ביקוש בעולם שכן תחום הגז הולך ומתפתח, יש כיום יותר כלי רכב לשינוע גז והביקוש רק הולך וגובר ואני מדבר בעיקר על סין, הודו ואירופה.".
בעניין התחרות האפשרית, אומר לוי, כי "אני רק יכול לברך על השחקנים שמצטרפים לחיפושי הגז שן בכדי לייצא יש צורך בהשקעות גדולות מאוד במתקנים ואם מספר קבוצות יימצאו גז ויכוונו לייצוא, העלויות הגדולות כל כך יתחלקו ובנוסף גם יהיה פה יתרון לגודל. בקיצור, רק יתרונות, הלוואי שיימצאו כמה שיותר וגם אנחנו כמובן לא עוצרים בתמר ובימים אלו אנחנו עושים פעילות בשמשון ודניאל שמול חוף פלמחים, מחפשים".
המימון לפיתוח תמר: "הבנקים בחו"ל קצת מפחדים אבל מבינים את הפוטנציאל"
לפי הדיווחים הרישמיים של השותפות, 2.8 מיליארד דולר צפוי לעלות פיתוח פרויקט תמר, מתוך זה ישראמקו צריכה להביא את חלקה - כ-750 מיליון דולר. לדבריו של לוי, "אני לא יכול להגיד שקשה להשיג את המימון אבל גם לא קל, הרי הפרויקט נמצא בשלבים ראשוניים ויש לנו כרגע רק מכתבי כוונות ולא חוזים חתומים. הבנקים בחו"ל לא אוהבים לקחת סיכונים שכן מדובר פה בשלב ההקמה והעלויות הסופיות עדיין לא ברורות ב-100% וכמובן שיש חשש שהתקציב יגדל אבל הם רואים את השווי, את האיכות ואת הפוטנציאל ומבינים שגם אם תהיה חריגה בתקציב, המאגר הזה יהיה כלכלי. החוזה שחתמנו עם דויטשה בנק (הלוואה של 350 מיליון דולר) רק מוכיח שיש נכונות וככל שנתקדם בשלבי הפיתוח נוכל בקלות יותר להביא מימון נוסף".
עלות הפיתוח היא, כאמור, 2.8 מיליארד דולר אך כאשר חישבנו את העניין במערכת Bizportal, התקשנו להגיע למספר הגבוה הזה. בהערכה גסה, כ-300 מיליון דולר על 3-4 קידוחים שיש לבצע לצורך ההפקה, עוד כ-500 מיליון דולר עבור הכנת מתקן קליטה על החוף ועוד כמיליארד דולר עבור הצנרת מהמאגר למתקן שעל החוף ונציין כי ל-Bizportal נודע כי מדובר בהולכה 'דו קווית' ולא חד קווית ולכן ההוצאה הגדולה. חיבור המספרים נותן בלחץ עלויות של כ-2 מיליארד דולר.
לדבריו של לוי, "נובל שהינה חברה רצינית ביותר, לקחה מקדמי סיכון גבוהים וטוב שכך, אנחנו לא רוצים הפתעות לרעה בהמשך ולא רוצים להיכנס למקום של חריגות מסיבות מיני סיבות".
הדבר הבא? מתי יימצאו פה את הדבר האמיתי - נפט
אז גז כבר יש ואולי אפילו נייצא אבל נפט בכמויות גדולות עדיין לא רואים באופק (עם כל הכבוד לגבעות). לדבריו של לוי, "דבר ראשון, אנשים צריכים להבין שגז טבעי זה לא פחות חשוב מנפט אבל לעצם השאלה, נסיוני מראה שהנפט נמצא במים מאוד עמוקים. אם תמר זה קצת פחות מ-5 ק"מ עומק, אז נפט אני מדבר על עומק של 6 ק"מ. זה הניסיון שלנו באזור מד אשדוד. קידוח לעומק כזה זה עניין מאוד מורכב ומאוד יקר אבל אני מקווה שמישהו יימצא ויסלול את הדרך לשאר המחפשים".
'מד אשדוד', הוא הזיכיון שהיה שייך לישראמקו ולאחרונה זכתה בו קבוצת ACC של איש העסקים החרדי חיים ליבוביץ' ואיש העסקים ג'קי בן זקן. האם השלמתם עם איבוד הזיכיון או שאתם מתכוונים להיאבק?
"על 'מד אשדוד' אנחנו בהחלט מתכוונים לערער. כבר פנינו למשרד התשתיות ובקשנו לכנס את מועצת הנפט בכדי לדון בעניין. בקרוב נעביר לממונה את כל הנימוקים לכך שההחלטה הייתה לא נכונה, הרי בשורה התחתונה כשהרישיון היה שלנו לא יכולנו לקדוח שם בגלל אילוצים ביטחוניים ואח"כ בגלל מחירי אסדות הנפט שזינקו כאשר הנפט עמד על 140 דולר לחבית".
סיכון? "אני עדיין זוכר את האשה שבכתה מתחת למשרדים שלנו, אמרה שהפסידה את כל כספה"
לסיום הריאיון, אני מבקש מלוי להתייחס לטירוף הבורסה ומניות הגז. לוי לוקח צעד אחורה, נמנע מלחלק עצות אבל אני מתעקש, "תראה, אני אופטימי מטבעי וזה עסק לאנשים אופטימיים אבל צריך להבין שלצד הפוטנציאל יש פה גם גורמי סיכון."
בכדי להדגיש את הסיכונים, בחר לוי בדוגמה מהחיים. "אני אספר לך סיפור שהיה בתחילת העשור, אחרי הגילויים של ים תטיס והעליות החדות במניות, באה תקופה של נפילות. יום אחד באה אשה לפתח המשרדים שלנו כשהיא בוכה בכי תמרורים, שאלתי מה קרה והיא אמרה לי שהפסידה את כל הכסף שלה על המניה, את הבית שלה היא אמרה שהפסידה עלינו. ביקשה שנחזיר לה את הכסף, מה יכולתי לעשות, אמרתי לה שהיא הייתה חייבת להיזהר, אז אמרתי לה. מי שראה אותה באותו היום הבין מה זה להפסיד. אני לא אוהב לתת עצות אבל שוב אומר שצריך להיזהר, בעסק הזה אפשר להתעשר ואפשר גם להפסיד. היום כולם רוצים לתפוס את הישראמקו הבאה ולעשות 2000% אבל מי ששם את כל כספו של אחת צריך להבין את הסיכון".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה