לא חש בנוח עם ההנפקות: סטנלי פישר חושש שהסיכון של החברות לא מקבל ביטוי הולם במרווחי האג"ח

הפרוטוקולים מדיוני הריבית האחרונים חושפים: בבנק לא מרגישים בנוח עם המרווחים הנמוכים בהם מונפקות אג"ח קונצרניות לאחרונה
 | 
telegram

בדיוני הריבית האחרונים של ההחלטה לעלות את הריבית ברבע האחוז התקבלה פה אחד בקרב ארבעת חברי ההנהלה והנגיד, הפרופ' סטנלי פישר, זאת בניגוד מוחלט להחלטה הקודמת בה כל חברי ההנהלה המליצו להותיר את הריבית ללא שינוי. קובעי המדיניות חששו בייחוד מרמת המחירים של נכסים מסויימים, כגון הנדל"ן ואג"ח קונצרני.

כפי שצוין בהחלטות הריבית הקודמות, חברי ההנהלה חזרו על כך שקביעת הריבית מדי חודש נעשית במסגרת תהליך הדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמאלית" שנועד להכניס את האינפלציה לתוך תחום היעד ולשמור עליה בתוכו ולתרום להמשך ההתאוששות בפעילות המשק תוך תמיכה ביציבות הפיננסית.

קובעי המדיניות המוניטרית בישראל הכירו בכך שהפעילות הריאלית ממשיכה להתרחב, אך אמרו כי חלק מהאינדיקטורים מצביעים על האטה מסוימת. הם ציינו, כי ההערכה הנוכחית היא כי תוואי הפעילות הצפוי תואם תוואי הדרגתי של העלאת .

בהחלטה הוזכר בראש ובראשונה הצורך להשיב את האינפלציה לתחום היעד ולשמור עליה בתוכו - "מהמודלים שבשימוש הבנק עולה כי שיעור האינפלציה בהסתכלות 12 חודשים אחורה צפוי להיות בסביבת אמצע תחום היעד בעוד כשנה, יחד עם תוואי עולה של הריבית".

מתייחסים למחירי הנדל"ן ומרווחי האג"ח

החלטה לעלות את הריבית נתנו חברי הפורום משקל רב להתפתחות מחירי הנכסים, ובפרט למחירי הדירות. נידונו השפעתה של הריבית הנמוכה על התפתחות מחירים אלו, השפעת העלאה של הריבית עליהם והצורך לעקוב אחר התפתחותם של מחירים אלו ולהתייחס אליהם.

כמו כן הייתה התייחסות להנפקת קונצרניות בדרוגים נמוכים וללא דרוג, ועלתה השאלה האם המרווחים בהם הן מונפקות משקפים באופן הולם את הסיכון של החברות - קרי, בבנק ישראל לא מרגישים בנוח עם הסיכון הגלום במרווחי התשואה של האג"ח.

שוק האג"ח הקונצרני הגיב בירידות בולטות להעלאת הריבית האחרונה של בנק ישראל. לאחר שרשמו עליות של מעל ל-5% בפחות מארבעת החודשים של שנת 2010, מאז החלטת הריבית המדדים שינו כיוון ואיבדו למעלה מ-1%.

"אין ספק כי בבנק ישראל מרגישים שלא בנוח עם רמת הריבית במשק, במיוחד על רקע העובדה כי היא גורמת לנכסים שונים להימצא ברמת מחיר שלדעתם לא בהכרח משקפת את הסיכון הטמון בהם", אומר היום רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי של מיטב. "יתכן ואף זו הייתה הסיבה המובילה להעלאת הריבית האחרונה".

רונן מנחם, ראש יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, גם חושב שבנק ישראל מוטרד כעת בעיקר ממחירי הנכסים הפיננסיים ומחיר הדיור. ""למרות שהבנק ציין במפורש כי ההתאוששות הכלכלית עדיין נתונה לגורמי סיכון לא פשוטים, הוא בחר לעלות את הריבית, כך שניתן לומר שהעלייה במחירי הנכסים הכריעה את הכף".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות