הצמיחה לוקחת צעד אחורה? בחודש מארס חלה ירידה חדה במדד מנהלי הרכש

מדד מנהלי הרכש של רשם נסיגה חדה של 12% לרמה של 55.7%. עם זאת, המדד ממשיך להעיד על התרחבות הפעילות התעשייתית. רונן מנחם: "המדד מתריע מפני מצב בעייתי למשקיעים בישראל"
 | 
telegram

הפעילות התעשייתית אומנם המשיכה להתרחב בחודש מארס אך חלה האטה חדה בקצב הגידול של הייצור התעשייתי, כך עולה מנתוני מדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים וארגון מנהלי הרכש שהתפרסם היום והצביע על נסיגה של 7.4 נקודות אחוז במדד לרמה של 55.7% מרמה של 63.3% בחודש הקודם.

מדד מנהלי הרכש ירד בשיעור חד לאחר שלושה חודשים של יציבות יחסית והוא נמצא כ- 13 נקודות אחוז מתחת לשיא שנרשם בנובמבר 2009. עם זאת, זהו החודש העשירי ברציפות בו המדד נמצא מעל רמת ה-50%, המבחינה בין התרחבות להתכווצות הפעילות במגזר היצרני, ורמתו מוסיפה להיות גבוהה, ודומה לזו שאפיינה את המשק בשנות הצמיחה המהירה טרם המשבר. כמו כן, מרבית סעיפי המדד עדיין מוסיפים להצביע על צפי להתרחבות.

בהחלטת הריבית הקודמת, קובעי המדיניות המוניטרית בישראל הכירו בכך שהפעילות הריאלית ממשיכה להתרחב, אך אמרו כי חלק מהאינדיקטורים מצביעים על האטה מסוימת. לסיפור המלא מאחורי הפרוטוקולים של בנק ישראל

מבחינת הסעיפים של המדד. סעיף מחירי חומרי הגלם נמצא בקו עלייה זה 4 חודשים ועלול להעיד על התחזקות האינפלציה. סעיף הביקושים לייצוא צנח 21% בחודש האחרון, ומשקף היטב את המדד המשולב למצב המשק, בו דווח על בלימה במדד ייצוא הסחורות. גם התאחדות התעשיינים פרסמה, לאחרונה, נתונים בדומים.

בתגובה לנתונים, רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, טוען שמדד מנהלי הרכש היינו בעייתי למשקיעים בישראל: "אם אתמול ראינו בארה"ב תמהיל נוח למשקיעים - עלייה מרשימה בביקושים המקומיים, כנגד קצב אינפלציה נוח, הרי מדד מנהלי הרכש החדש מתריע מפני מצב הפוך, בעייתי למשקיעים, בארץ".

סעיף הביקושים לייצוא צנח 21% בחודש האחרון, ומשקף היטב את המדד המשולב למצב המשק, בו דווח על בלימה במדד ייצוא הסחורות. גם התאחדות התעשיינים פרסמה, לאחרונה, נתונים בדומים. נזכיר שאומדני התוצר האופטימיים ל 2010 נשענים במידה רבה על המשך עלייה חזקה בייצוא, כפי שראינו במחצית השנייה אשתקד. אם הנחה זו תתבדה, ההערכות תונמכנה.

מגמת הנסיגה המקומית לא תואמת את זאת שנרשמה בחו"ל באותה התקופה. מדד מנהלי הרכש העולמי, שמפרסם בנק ג'יי.פי מורגן, רשם בחודש מארס עלייה של 1.3 נקודות אחוז, לרמה של 56.7%. המדד הגלובלי מצביע זה תשעה חודשים ברציפות על התרחבות בפעילות ונמצא ברמתו הגבוהה ביותר מאז מאי 2004. בגוש האירו הוסיפה להירשם התעצמות במגמת ההתרחבות, ובגרמניה אף נרשם שיא של 60.2%. בארה"ב, לאחר ירידה בחודש הקודם, חזר המדד למגמת עלייה ורשם את הרמה הגבוהה ביותר מאז יולי 2004.

"הירידה החדה במרס מרמזת על האטה בקצב הגידול של הייצור התעשייתי", כך אומרים כלכלני בנק הפועלים.

נזכיר שעל פי נתוני הלמ"ס, בשלושת החודשים האחרונים נרשמה בייצור התעשייתי עלייה בקצב שנתי גבוה של 9.5%. ירידה חדה חלה ברכיב הביקושים ליצוא לרמה של 50.8 נקודות ומגמה דומה נצפתה גם בנתוני סחר החוץ, שהצביעו על התמתנות הגידול ביצוא התעשייתי.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות