הצטרפות ישראל ל-OECD: "צפויה השפעה חיובית, תסתכלו על מקסיקו או דר' קוריאה"
מועצת השגרירים של ארגון ה-OECD הודיעה היום על קבלתה של ישראל לארגון המדינות המפותחות, כך הודיע היום (ב') מזכ"ל הארגון, אנחל גוריה.
הצטרפות ישראל למועדון היוקרתי של המדינות המפותחות צפוי להביא לשיפור במגזר הציבורי בשל הסטנדרטים הגבוהים השונים שדורש הארגון מחברותיו. כמו כן, ישראל תוכל להנות משיתוף פעולה וליווי בתהליכים שתבחר לבצע. המאמצים השתלמו: מועצת ה-OECD אישרה את קבלת ישראל לארגון היוקרתי
ניר: לא צופה בתגובה שיפור בדרוג האשראי
"הצורך לעמוד בסטנדרטים שנקבעו על ידי הארגון, יחייב את המשק הישראלי להישאר פתוח, ללא מכסים, לשמור על כללי הלבנת הון, מניעת שוחד, שמירה על קניין רוחני ועוד", כך מסבירה איילת ניר, הכלכלנית הראשית בבית ההשקעות IBI.
באשר להשפעה על שוק ההון, קיימות הערכות כי הקבלה לארגון תעלה את האטרקטיביות של השוק המקומי. בנוסף, ישנה ציפייה שהמהלך אף יביא לשיפור בדירוג האשראי של המדינה, דבר שיוזיל את עלויות גיוס ההון. ניר מסכימה עם ההערכות לגבי התגברות ההשקעות בתגובה לאירוע. "הקבלה לארגון מאשרת שהמשק הישראלי פועל על בסיס סטנדרטים נוקשים שנקבעו על ידי הארגון. אם לא היינו עומדים בסטנדרטים אלו - לא היינו מתקבלים אליו", מציינת ניר.
עם זאת, ניר טוענת כי השיפור בדירוג האשראי של ישראל לא יגיע בקרוב, שכן לדבריה ההחלטה בנושא היא לא רק כלכלית. "קיים צפי שדרוג האשראי של ישראל ישתפר, ועל כן תפחת עלות גיוס ההון לממשלה ולחברות", מסבירה ניר, אך עונה: "לגבי זה אני סקפטית, שכן לדעתי המחסום כיום על העלאת הדירוג של ישראל אינו כלכלי כי אם מדיני-פוליטי-בטחוני", מסבירה.
ניר לא שוללת שיפור מסויים בדירוג, אך לטענתה הוא היה מגיע גם ללא הצטרפותה ל-OECD. "אולי S&P ו-פיץ' יסגרו את הפער עם מודי'ס, שמדרגת את ישראל ברמה אחת גבוהה מהם (A1), אך אני לא מצפה שזה יקרה בעקבות צירופה של ישראל ל-OECD כי אם בשל השיפור המרשים בנתוני המקרו של ישראל, במיוחד בהשוואה לכלכלות המפותחות", כותבת הכלכלנית הראשית.
"ההצטרפות מחייבת התנהגות פיסקאלית אחראית יותר מהנהוגה"
"זו התפתחות מבורכת שעשויה להביא לשוק הישראלי גופי השקעה וקרנות פנסיה חדשים רבים שוועדות ההשקעה שלהם מאפשרות השקעה במדינות מקבוצה זו בלבד", כך לדברי אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בדש ניירות ערך והשקעות. "מאידך גיסא, ההצטרפות מחייבת כעת בנקיטת התנהגות פיסקאלית אחראית עוד יותר מזו שנהגה הממשלה בעבר", הוסיף.
זבז'ינסקי צופה כי למרות הפסקת ההשקעות שתגיע בעקבות יציאת ישראל מקבוצת השווקים המתפתחים, בסיכומו של דבר זרם ההשקעות יגבר לאור התעניינותם של גופים המשקיעים במדינות מפותחות, כאשר גם להצטרפות ל-OECD השפעה חיובית על כך. "ישראל תוכל כעת להשתתף בפרויקטים משותפים של ה-OECD, ואני מעריך כי איכות ניהול הממשל והמשק בישראל תשתפר משמעותית בעתיד ותעמוד בסטנדרטים הבינלאומיים הגבוהים ביותר", ציין.
זבז'ינסקי מציע להסתכל על דוגמאות מהעולם: "מקסיקו, שהצטרפה לארגון בשנת 1994 והתחייבה לנהל מדיניות של כלכלה פתוחה המבוססת על שווקים פתוחים, הצליחה לרשום עקב כך קפיצה כלכלית מרשימה", מציין ומוסיף גם את דרום קוריאה שהצטרפה ב-1996 ו"הפכה בשנים האחרונות למובילה עולמית בעיקר בסקטורים של התעשייה והטכנולוגיה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה