פישר מתערב בשוק הנדל"ן: בנק ישראל הוציא לבנקים טיוטת הנחיות בעניין הסיכונים בגין הלוואות לדיור
ממשיך בניסיונותיו לקרר את שוק הדיור. לאחר שבעדכוני הריבית האחרונים הביע בנק ישראל את דאגתו בעניין 'מחירי הנכסים' הנכסים בישראל, היום פרסם המפקח על הבנקים טיוטת הנחיות להתייעצות בנושא התפתחויות בסיכונים בגין הלוואות לדיור, תוך דרישה להפרשה נוספת בגין הלוואות לדיור שניתנו ביחס מימון גבוה.
ההנחיות נקבעו על רקע תהליכים מאקרו כלכליים וענפיים אשר גורמים לעליית מחירים בשוק הדיור באזורים רבים בארץ מעבר לעלייה ברמת החיים ולהכנסות משקי הבית. תהליכים אלה מתבטאים גם בגידול בכמות ההלוואות ובגודל הממוצע של הלוואה, ועלולים לגרום לכרסום מתמשך באיכות תיקי האשראי לדיור ולגידול בסיכון בכלל התיק.
לפי טיוטת ההנחיות, נוטלי משכנתאות ידרשו לספק של 40 אחוז בעת נטילת משכנתא ומי שלא יוכל לעמוד בכך יאלץ ליטול משכנתא הנחשבת כמסוכנת לבנק, עליה הבנק יאלץ להפריש 0.75 אחוז משווי ההלוואה בעת מתן ההלוואה. הבנקים ככל הנראה יגלגלו את העלות על הצרכן שתתבטא במרווח גדול יותר, אולם הייקור לא יהיה דרמטי.
רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו בלידר שוקי הון, טוען כי "פישר מנסה לטפל בצורה ממוקדת באינפלציה הנגרמת בגלל הזינוק המתמשך במחירי הדירות. פישר מנסה להוריד את האטרקטיביות של רכישת דירות להשקעה, אך אינו מעוניין לבצע זאת באמצעות העלאת הריבית במשק, לנוכח מצב אי הוודאות הכלכלית כיום הנובע מהמשבר באירופה. העלאת הריבית אינה נחוצה ואין רצון לחזק את השקל".
גוזלן מציין כי לא נצפה בירידת מחירים בשוק הדירות בטווח הזמן המיידי, לדבריו, "הצעד ייבחן בטווח זמן של חצי שנה קדימה. הצעד של בנק ישראל הוא פתח לצעדים רגולטוריים נוספים להקשחת תנאי מתן המשכנתאות".
גוזלן אומר כי פישר למעשה מעלה את הריבית על שוק הדיור בלבד כדי לא לבצע העלאות ריבית נוספות בעתיד. יש בנקים שיותר חשופים לשוק המשכנתאות והם ללא ספק יפגעו. ההשפעה השנייה של הותרת הריבית ברמה נמוכה היא פגיעה בשוק אגרות החוב שיתומחר בפחות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה