פישר בחר שלא להפתיע: הותיר את שיעור הריבית במשק ברמה של 1.5%
נגיד , הפרופסור סטנלי פישר, בחר היום להתמקד בזינוק המחירים הדירות באופן נקודתי. בים שבו הודיע בנק ישראל על הקשחת תנאי הזכאות למשכנתא, הודיע הנגיד על הותרת שיעור הריבית לחודש יוני ברמה של 1.5%, בהתאם לתחזיות המוקדמות במשק, ברקע למשבר באירופה ולאי-הוודאות השוררת בשווקים.
מוקדם יותר היום הודיע הודיע המפקח על הבנקים על דרישה להפרשה נוספת בגין הלוואות לדיור שניתנו ביחס מימון גבוה. המשמעות של הצעד היא שנוטלי משכנתא ידרשו להון עצמי של 40%, כאשר מי שלא יוכל לעמוד בתנאי זה יאלץ ליטול משכנתא הנחשבת כמסוכנת, עליה הבנק יחוייב להפריש 0.75% משווי ההלוואה. פישר מתערב בשוק הדיור - הידיעה בהרחבה
החלטת הריבית היום מגיעה גם ברקע למשבר החוב במדינות אירופה, בראשן יוון, אשר מעלה את החשש מפגיעה בהתאוששות הכלכלית העולמית. הריבית נותרה הפעם ללא שינוי, זאת למרות שמדד המחירים לצרכן עקף את התחזיות המוקדמות במשק במהלך חודש אפריל, כאשר עלה ב-0.9%. כאמור, החלטה זו תאמה את תחזיות רוב הכלכלנים במשק.
במדד האחרון, הסעיף שהמשיך לבלוט היה סעיף הדיור, שעלה בחודש אפריל ב-1%. למרות ההפתעה מכיוון המדד האחרון, שיעור האינפלציה התכנס לטווח יעד יציבות המחירים של בנק ישראל, ועומד על 3%.
ברקע להחלטת הריבית מסר בנק ישראל כי "מרבית האינדיקטורים השוטפים מלמדים שהפעילות הריאלית במשק הוסיפה להתרחב גם החודש", עם כי "חלקם הצביעו על התמתנות בקצב ההתרחבות". בנק ישראל ציין בנוסף כי הוא מזהה שהמצב בשוק העבודה ממשיך אף הוא להשתפר, כאשר ברבעון הראשון של 2010 נרשמה עלייה בביקוש לעובדים, זה הרבעון השלישי ברציפות.
כמות הכסף שבידי הציבור (המצרף המוניטארי M1) עלה בחודש אפריל ב-1.9% לאחר עלייה של 1.8% בחודש מארס. במהלך 12 החודשים האחרונים, כמות הכסף המזומן והכסף בחשבונות עו"ש גדל ב-14.9%.
תגובות בשוק
"החלטה זו במקומה ובוודאי שבעת זו אין מקום ליצור לחצים נוספים להתחזקות השקל, כאשר העלאות הריבית בעולם נידחו באופן משמעותי ואף הוחזר השימוש בכלים לא קונבנציונאליים", כך אמר הגיב להחלטה רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו בלידר שוקי הון. "הבנק מציין, ובצדק, כי הירידה במחירי הסחורות צפויה למתן את הלחצים האינפלציוניים בחודשים הקרובים כאשר במקביל הוא פועל לבלימת עליית מחירי הנדל"ן באמצעות רגולציה ובכך צפוי לפעול לירידה בציפיות לאינפלציה", מוסיף.
לדברי גוזלן, הקשחת תנאי האשראי ללקיחת משכנתאות עליה הכריז הבנק היום, אכן מהווה תחליף להעלאת שיעור הריבית, מכיוון שהיא מהווה צעד מרסן לגורם האינפלציוני משמעותי בשנים האחרונות - מחירי הדיור. לפי גוזלן, צעד זה של פישר "מהווה פתח לצעדים נוספים במידת הצורך ולכן משמעותו העלאת מתונה מהמגולם כיום בשווקים".
אריה טל, מנהל המחקר בבית ההשקעות אלומות ספרינט, מציין כי גורם נוסף שתמך בהחלטה הוא תחזית בנק ישראל להתמתנות האינפלציה ב-12 החודשים הבאים, עקב פער התוצר השלילי לרמה של 2.2%. "אנו צופים כי בנק ישראל ימתן את קצב העלאות הריבית בחצי השנה הקרובה. על כן, אנו מורידים את תחזית הריבית לשנת 2010 לרמה של בין 2.00% ל-2.25%", סיכם.
גם בתכלית מעריכים כי קצב העלאות הריבית הקרובות, יהיה מתון, למרות המדד הגבוה באפריל. "נראה שהנגיד מוטרד יותר מהסימנים המדאיגים בדבר משבר חוב באירופה ומההשפעות הדיפלציוניות הנוצרות בעקבותיו", אמר דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית. רון ציין עוד כי "הנגיד מעוניין להחליש את המטבע המקומי, כדי לסייע ליצואנים". בתכלית מעריכים כי שיעור האינפלציה יעמוד על 2.5% בסופה של השנה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה