רציו ביום שאחרי: נובל קרובה לדיווח התוצאות, Bizportal בדק את שווי רציו הצפוי במספר תרחישים
שותפות חיפוש הנפט רציו יהש מטפסת בבורסה בימים האחרונים ובמחזורים גבוהים, לקראת פרסום תוצאות הסקרים הסיסמיים תלת מימד ברישיונות רציו-ים המכונים גם שטחי 'לווייתן'.
כאשר שווי השוק של רציו מזנק לרמה של 1.3 מיליארד שקל, המגלם בתוכו הצלחה רבה בתוצאות המבחנים, משרטט Bizportal את תמונת המצב של היום שאחרי, מה יקרה ליחידות ההשתתפות של רציו במספר תרחישים, אופטימיים ופסימיים.
עיקר המסחר בתקופה האחרונה סביב יחידות ההשתתפות נסוב סביב התוצאות כשההשוואה של המשקיעים המקומיים היא בעיקר לתגלית הגז 'תמר'. ניתן להגיד שלרוב הציבור רציו היא כיום שותפות של 'הכל' או 'כלום', מין ישראמקו בימים שלפני תגלית 'תמר'. כיום מחיר יחידת ההשתתפות של רציו מגלם בתוכו שווי כלכלי של 7.5 מיליארד שקל למאגר 'לווייתן', ועבור המשקיעים מהווה למעשה, כרטיס לוטו על תוצאות הסקרים.
כבסיס להשוואה לתמחור הקיים היום בשוק לתגליות גז ניקח את 'תמר' ו'דלית'. מתוך שוויה של ישראמקו יהש, המחזיקה ב-28.75% בתגליות 'תמר' ו'דלית', ניתן לגזור את שווי כלכלי של הפרוייקטים ולקבל את המספר 13.8 מיליארד שקל (אופן החישוב: שווי השוק פחות קופת המזומנים מחולק בשיעור האחזקה). חשוב לציין, כי הנחה זו מבוססת על כך שיתר הפרוייקטים שבהם מעורבת השותפות אינם מתומחרים. כנ"ל גם לגבי רציו.
תגליות 'תמר' ו'דלית' שנתגלו בשנה שעברה כוללות מאגר גז מוכח (Proved)של 6.5TCF (טריליון רגל מעוקב) שהם 184BCM (מיליארד מטר מעוקב). מנתונים אלו, ניתן לנסות לשרטט את מחיר יחידות ההשתתפות של רציו ביום שאחרי.
כאשר נובל תפרסם את תוצאות הסקרים, היא צפויה לציין את ההסתברות להצלחת הקידוח - כפי שעשתה בנוגע ל'תמר'. לסיפור המלא : Bizportal חזר שנתיים אחורה בזמן לרגע בו יצאו הדיווחים הראשונים בנוגע ל"תמר" ואסף את הודעות השותפות עד הרגע בו נודע כי מדובר בתגלית מסחרית בסדר גודל בינלאומי.
בבדיקה נלקחו שתי הסתברויות: 35%, שזה הסתברות ההצלחה שהעריכה נובל בטרם ביצעה את קידוח 'תמר' ו-55%, כפי שפורסם בתקשורת המקומית. בבחינת התרחישים מוכפל למעשה השווי של הקידוח בהסתברות ההצלחה אשר מפחיתה את שווי הקידוח בשל חוסר הודאות הקיימת.
התרחיש הסופר אופטימי: הלוויתן גדול פי 3 מתמר
אחת הספקולציות היותר אופטימיות המסתובבות בקרב הסוחרים בשוק היא שגודלו של הלוויתן עשוי להיות עצום בהיקף של פי כמה מזה שקיים בקידוח 'תמר'. תרחיש זה, אם אכן יתרחש עשוי להיות הבוננזה של המשקיעים.
אם המדד היחידי לתמחור יחידת ההשתתפות של רציו יהיה ההשוואה לזה של ישראמקו, שווי הקידוח (בהנחת הצלחה בקידוח) יעמוד על 42 מיליארד שקל. בהינתן שהסתברות ההצלחה תעמוד על 35%, ייגזר מחיר של 35 אגורות לרציו. אילו הסתברות ההצלחה תעמוד על 55%, ייגזר מחיר של 53 אגורות ליחידות ההשתתפות.
תרחיש אופטימי: הלוויתן זהה בגודלו ל'תמר'
ונניח שהמשקיעים לא זכו בפרס הראשון בהגרלת הלוטו של רציו. עדיין אפשר לנחש 5 מספרים ואת המספר הנוסף וליהנות מהמצב בטווח הארוך. במקרה שבו גודלו של הלוויתן יהיה זהה לאלו שנמצא ב'תמר' ו'דלית', מדובר בהצלחה לכל הדעות. עם זאת, במקרה שכזה ספק רב אם המשקיעים ביחידות ההשתתפות של רציו ירוויחו ביום שלאחר ההודעה.
בתרחיש הזה, אם ההסתברות הצלחה תעמוד על 35% מחיר יחידת ההשתתפות של רציו צפוי לרדת בחדות לרמה של 13.4 אגורות. בתרחיש אופטימי יותר עם הסתברות של 55% מחיר יחידות ההשתתפות צריך לעמוד על 19.6 אגורות, עליה קלה בהשוואה למחיר הנוכחי. חשוב לזכור שמדובר על מחיר ליחידה ב'יום שלאחר' פרסום הסקרים. בחודשים הבאים יתבצעו מספר אבני דרך (קידוחים) שעשויים להעלות את הסבירות ל-100%, כלומר להכפיל או לשלש את שווי יחידת ההשתתפות של רציו.
התרחיש הפושר: הלווייתן בגודל חצי מ'תמר'
בתרחיש זה המשקיעים עלולים להפסיד כסף רב, למרות שעדיין יהיה מדובר בתגלית גז משמעותית למשק האנרגיה בישראל. לשם השוואה, במונחים של זכייה בלוטו מדובר יהיה בזכייה של 3 מספרים בלוטו, אשר בדרך כלל אינם מכסים את ההשקעה הראשונית.
בתרחיש זה, אילו הסתברות ההצלחה תעמוד על 35%, מחיר יחידת ההשתתפות של רציו צפוי לצנוח לרמה של 8 אגורות, ובהסתברות הצלחה של 55% מחיר יחידת ההשתתפות יעמוד על 11 אגורות. בשני המקרים המשקיעים יפסידו כסף רב, אולם אם בסופו של דבר ולאחר קידוח האקספלורציה ההסתברות תעלה ל-100%, מחיר יחידות ההשתתפות צפוי לתקן לסביבות ה-18 אגורות.
חשוב לציין שבתרחיש זה, עלול להיווצר לחץ רב מצד הציבור על יחידות ההשתתפות בעקבות 'האכזבה' מהתוצאות והציפיות הגבוהות. העובדה שהציבור מחזיק ביחידות ההשתתפות בהמוניו עלולה לשחק לרעת השותפות ומספיק להיזכר בהתנהגות של הנייר, לאחר שגיאולוג החברה מכר את אחזקותיו והנייר צלל ב-40% בתוך שעות ספורות.
הנקודה השנייה היא שככל הנראה, גם אם התוצאה שתוצג על ידי נובל אנרג'י תהיה פאסימית יחסית, היא עשויה בעתיד לשפר את ממצאיה בדומה למה שעשתה בקידוח 'תמר' שבו עודכנו כלפי מעלה היקפי הגז בקידוח מספר פעמים (וסביר להניח שגם יעודכנו בעתיד עוד מספר פעמים).
התרחיש הפאסימי: אין כדאיות כלכלית בלוויתן
במשך חודשים המשקיעים מגלים אופטימיות סביב הלוויתן, אולם טבע המשקיעים הוא להיות אופטימיים. עובדה, גם פארמוס נסחרה לפי שווי של מיליארד דולר לפני שתוצאות הניסוי נכשלו והמניה צנחה.
בתרחיש הפאסימי שבו נובל אנרג'י תכריז כי אין כדאיות כלכלית באזור, צפויה מניית רציו לצנוח בחדות. הסיבה לכך היא שהשותפות מאבדת את הנכס העיקרי שלה כאשר מתברר כי אין כדאיות כלכלית. שותפות זרח יהש למעשה שנכשלה בקידוח צוק תמרור צנחה בכ-50% אל מתחת לרמת המזומנים שבקופה.
עבור רציו, רמת המזומנים עומדת על 179 מיליון שקל. המחיר הזה משקף מחיר של 2.6 אגורות ליחידות ההשתתפות, צניחה של 86% בהשוואה למחיר היום.
חשוב ביותר - 2 סיבות לפחות לתת דיסקאונט על המחירים שנקבנו
ראשית יש את עניין התמלוגים שעדיין לחלוטין לא סגור. ב'תמר' התמלוגים ב-99.9% ידועים ולא הולכים להשתנות, לגבי תגליות עתידיות זה בכלל לא ברור. תמלוגים גבוהים יותר משמעותם שויי נמוך יותר לשותפות במאגר.
דבר שני - יש עוד לא מעט משתנים שלא ברורה השפעתם. זה מתחיל במחיר יחידת הגז שתימכר, ממשיך בעלות ההקמה של מתקן הגז ואי אפשר לדעת איפה זה נגמר. כמו כן, הגז מתגליות חדשות, אם וכאשר יוכרזו, צפוי להיות בחלקו מיועד לייצוא מה שיגזור רווחיות נמוכה יותר עבור כל יחידת גז שתימכר. בגלל אי הוודאות הזו, נהוג לתת דיסקאונט של 10%-20%. רצוי שתעשו זאת גם אתם.
סיכום: המשקיעים דרוכים לקראת תוצאות הגרלת הלוטו
צ'אק דיווידסון, מנכ"ל נובל אנרג'י, אמר בשיחת הועידה שלאחר פרסום הדו"חות הרבעוניים האחרונים, כי ירחיב בעניין ההתקדמות ברישיונות רציו-ים בישראל בכנס האנליסטים שיערך ב-3 ביוני ביוסטון שבארה"ב, ומכאן ההערכות כי פרסום תוצאות הסקרים יהיה השבוע.
לא ברור מהו העיתוי המדויק שבה יתברר גודלו של 'הלווייתן', אך אין ספק כי רציו במחירה הנוכחי מגלמת תרחיש אופטימי מאוד לגבי העתיד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה