רואים ים של גז: נובל מדווחת - מעריכה את 'לוויתן' ב-16 TCF ומעדכנת מעלה את 'תמר' ל-8.4 TCF

מעבר לתחזיות של כולם: נובל אנרג'י רואה פוטנציאל של יותר מ-30 TCF באזורים שנבדקו ליד ישראל, מקפיצה את הערכותיה בנוגע לגודל 'תמר' ונוקבת בהסתברות של 50% בכל הנוגע ל'לוויתן'
 | 
telegram

האם ישראל הולכת להיות ערב הסעודית של עולם הגז - אם למדוד ע"פ תוצאות הסקרים הססמיים תלת מימד שביצעה באזור נובל אנרג'י ואותם היא מפרסמת היום - אז כנראה שכן.

מנכ"ל נובל אנרג'י, צ'ארלס דוידסון, יכריז (יום ה') היום בכנס אנליסטים ביוסטון על שורה של גילויים חסרי תקדים באזור המזרח התיכון: זינוק חד בהערכת רזרבות הגז הטבעי בשדה תמר, מציאת פרוספקטים עם פוטנציאל כלכלי של יותר מפי 5 מזה שב'תמר', ועל תוכניות לבצע קידוח ברישיונות 'רחל' ו'עמית' (שטחי לוויתן) המוערך בכ- 16 מיליארד רגל מעוקב (TCF) עם 50% הסתברות גיאולוגית להמצאות גז ברשיונות.

בשוק ההון המתינו בדריכות כבר למעלה מחצי שנה לפרסום תוצאות הסקרים סיסמיים תלת מימד שבוצעו ברשיונות רציו-ים ("עמית", "רחל", "דוד", "חנה" ו- "ערן"), ברשיונות הסמוכים "אלון A" ו"אלון B" ובשטחים נוספים בבלוק 12 בקפריסין. כאמור, היום מתברר שנובל שוב לא מאכזבת.

פוטנציאל עצום למאגרים בשטחים שנבקדו - סביב ה-30 TCF

לקראת כנס האנליסטים שתקיים נובל היום בצהרים בטקסס יוסטון ארה"ב, חשפה החברה את הממצאים אותם היא צפויה להציג. מנכ"ל החברה יאמר כי הוא מתכנן לבצע עוד השנה קידוח באזור 'לוויתן' בו ההסתברות הגיאולוגית להמצאות הידרוקרבונים (פחמימנים) - עומדת על כ-50% - הינה עולה על זה שהיה ב'תמר' טרם ביצוע קידוח האקספלורציה שבוצע בסוף 2008 ושתוצאותיו הראשוניות פורסמו בינואר 2009 עם ההכרזה על תגלית בקידוח 'תמר'. אז עמדה הסבירות על 35%.

בנובל מדווחים היום כי בכוונתן לבצע קידוח אקספלורציה ברבעון הרביעי של השנה ברישיונות 'עמית' ו'רחל', כלומר בשטחי לוויתן.

בנוסף לכך, בנובל ידווחו כי הממוצע הפוטנציאלי הכלכלי של כל הפרוספקטים שנסקרו עולה על 30 TCF. הכוונה היא כמובן לרשיונות 'לווייתן', 'אלון', בלוק 12 בקפריסין ושטחים סמוכים נוספים שנבדקו.

מעדכנים מעלה את כמות הגז בתמר ל-8.4 TCF

בנובל במקביל מעלים את הערכות לעתודות הגז הטבעי בקידוח 'תמר' בכ-33% ל-8.4 TCF ומציינים בדיווח כי כעת יספק הגז מ'תמר' את צרכיה של ישראל למשך 35 שנה (נכון לקצב צריכת הגז ב-2012). בנובל שוב חזרו על ההערכה כי עלויות ההקמה של 'תמר' יסתכמו ב-2.8 מיליארד דולר.

נזכיר, כי ע"פ הערכות חברת ייעוץ ששכרה נובל בעבר, NSAI הממוצע הפוטנציאל הכלכלי של עתודות הגז הטבעי בשדה תמר היה 7.3 TCF (כ-207 BCM) זאת לעומת הערכת נובל אשר על-פיה ממוצע הפוטנציאל הכלכלי של עתודות הגז הטבעי בשדה תמר היה כ-6.3 TCF (כ-178 BCM). עם ללמוד מהעבר, הערכות בנוגע לעתודות גז הולכות ומתעדכנות כלפי מעלה ככל שעובר הפרויקט ומתקדם הזמן. כך לדוגמא רק לאחרונה עדכנו השותפות ב'ים תטיס' שוב את עתודות המאגר כלפי מעלה. לכתבה המורחבת - Bizportal חזר אחורה בזמן ובדק למה צריך לצפות

בסוף 2009 סיימה נובל לערוך סקרים ססמיים תלת מימד על מנת למפות מבנים גיאולוגיים תת ימיים היכולים להיות מאגרי גז טבעי בשטח עצום של כ-4,500 קמ"ר, הכולל 15 אזורים בשטח המים הכלכליים של ישראל, שביניהם "רציו-ים" המכיל את המבנה המכונה "לווייתן", רשיונות "אלון A" ו"אלון B" הנמצאים צפונית ל'תמר' וכן את בלוק 12 בשטח קפריסין, בו לקבוצת דלק יש אופציה להצטרף. מאז ועד ימים אלה היו הסקרים בפענוח.

בימים האחרונים טסו בזה אחר זה לארה"ב מנכ"ל דלק אנרגיה, גדעון תדמור, מנכ"ל רציו יגאל לנדאו ובכירים נוספים בקבוצות השותפות. כנס האנליסטים השנתי של נובל יערך ביום חמישי. החל מהשעה 08:00 שעון יוסטון (16:00 שעון ישראל). אך כאמור, החברה פרסמה כבר לפנות בוקר את הכותרות שלו.

תנודתיות ברציו ביום שלפני

יחידות ההשתתפות של רציו יהש צנחו לקראת סיום יום המסחר האחרון (יום ד'). היחידות שנסחרו בעליות במהלך התקופה האחרונה רשמו ירידה חדה היום בהמתנה לפרסום תוצאות הסקרים. הערכה היא כי סוחרים שאספו לאחרונה מיחידות ההשתתפות מכרו טרם הפרסום כדי לשריין את הרווחים ולהימנע מירידות שערים במידה והתוצאות יהיו מאכזבות.

בבוקר יום רביעי Bizportal שרטט את תמונת המצב של היום שאחרי, מה צפוי לקרות ליחידות ההשתתפות של רציו במספר תרחישים, אופטימיים ופסימיים. רציו ביום שאחרי: נובל קרובה לדיווח התוצאות, Bizportal בדק את שווי רציו הצפוי במספר תרחישים

האופציה של דלק בבלוק 12

רציו שותפה בכ-15% ברשיונות רציו-ים, יחד עם נובל אנרג'י (39.66%), אבנר יהש (26.67%) ודלק קידוחים יהש (26.67%). ברשיונות "אלון" מחזיקות נובל (47.05%), אבנר ודלק קידוחים (26.47% כ"א).

כאמור, הסקרים בחנו גם שטחים שקיבלה נובל ב-2008 מרפובליקת קפריסין, בשם בלוק 12, הנמצאים בשטח המים הכלכליים של קפריסין, הממוקם כ-15-20 ק"מ מערבית לקידוח 'תמר'. ב-30% מהזכויות מחזיק השותף הכללי של דלק אנרגיה, חברת דלק ניהול קידוחים. בינואר 2009, העניק השותף הכללי, אופציה ל-15% מהזכויות בהסכם הזיכיון לכל אחת משותפויות המוגבלות של דלק אנרגיה - אבנר ודלק קידוחים.

על מנת לממש את האופציה זקוקות השותפות כי תקנון הבורסה לניירות ערך יתוקן באופן שיאפשר לשותפות לחיפושי נפט ישראליות להשתתף בפעולות החיפושים מחוץ למים הכלכליים של מדינת ישראל, זאת כיוון שחוקי מדינת ישראל אינם חלים עליו והוא לא ניתן מכח חוק הנפט ועל כן, בהתאם לתקנון הבורסה בנוסחו היום, השותפות אינה יכולה להשתתף בפעולות החיפוש בו. על כן, סביר להניח שמכיוון ומדובר בפרט טכני בלבד, ברגע האמת יממשו השותפות את האופציה.

הנתונים שמדווחים היום ע"י נובל מחזקים את הדו"ח שפרסם משרד הגיאולוגיה האמריקני (USGS) בחודש מארס. המשרד פרסם לראשונה סקר עתודות נפט וגז המתייחס לאזור אגן הלבנט (מדף היבשת ממצריים עד טורקיה) המעריך, כי באזור קיים כ-122 טריליון רגל מעוקב (Tcf) של עתודות גז טבעי בר השבה שעדיין לא התגלו. לדוח מלא: פוטנציאל איתור הגז באזור ישראל הוא מהגדולים בעולם

ההודעה הדרמטית של נובל תטיב עם כל שותפויות חיפושי הגז הישראליות המחזיקות ברשיונות לחיפוש בים התיכון. שותפות מודיעין יהש והכשרת הישוב המחזיקות בחלקים מרשיונות 'שרה' ו'מירה' הנמצאים כיום בשלב פענוח הסקרים תלת מימד, ישראמקו יהש, השותפה ב'תמר' וממתינה כיום לפיענוח נתוני הסקר הסיסמי ב'דניאל' שהסתיים באפריל ולביצוע קידוח ברשיון "שמשון".

**פורסם לראשונה ב-20:38 ב-02/06/2010, עדכון אחרון ב-05:35 ב-03/06/2010

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות