פרופ' ליידרמן: "הסיכון האמיתי הוא דשדוש השוק, ולא קריסה כמו לאחר נפילת ליהמן ברדרס"
"כן האטה בצמיחה, לא מיתון כפול", כך רואה את העתיד לבוא פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים. בועידה הכלכלית של התעשייה והמגזר הקיבוצי העריך ליידרמן כי הסיכון הוא יותר מדשדוש השוק ופחות מקריסתו מחדש כמו בשיאו של המשבר הכלכלי.
המדיניות הכלכלית המרחיבה, בדגש על שיעורי הריבית הנמוכים המונהגים על ידי בנקים, היא הסיבה המרכזית שבגינה ליידרמן מעריך כי לא נשוב למיתון. עם זאת, לדבריו צפויה האטה בצמיחה הכלכלית, בעיקר בשנת 2011, זאת בשל סיומן של תוכניות ממשלתיות שנועדו לתמוך בכלכלה. "הביקושים מהמגזר הפרטי עדיין אינם גבוהים מספיק כדי למלא את החלל שייווצר אם וכאשר הממשלות יקטינו את רמת הביקושים שלהן".
תחזית זו של ליידרמן תקפה גם לכלכלה הישראלית. "גם בישראל נתוני מדד מנהלי הרכש, היצוא והצריכה האחרונים עקביים עם מעבר לצמיחה נמוכה יותר". ליידרמן לא מתרגש יותר מדי מהאטה, במידה ותירשם: "האטה מסוימת בצמיחה, אם היא זמנית, הנה חלק אינטגראלי של תהליך ההתאוששות בנתוני הרקע הקיימים", אמר. עם זאת, בבנק הפועלים עדיין מחזיקים בתחזית צמיחה של כ-3.7% השנה ו-3.5% בשנת 2011.
הבורסה הישראלית צפויה להמשיך ולרכז עניין, מעריך ליידרמן. לדבריו, קיימים מקורות כספיים רבים של משקיעים מוסדיים ומשקיעים פרטיים, המחפשים אפיקי השקעה בשוק המקומי. "שוק ההון בישראל צפוי להמשיך להיות תוסס ודינמי", העריך, אך הוסיף כי ההתפתחויות בחו"ל ימשיכו להיות הגורם הדומיננטי בקביעת הכיוון.
באשר לעולם, ליידרמן רואה בנתונים הכלכליים המאכזבים שפורסמו לאחרונה בארצות הברית את תחילתו של השפעת המשבר באירופה. לדבריו, הירידות שהגיעו בעקבותם בשוק ההון הינם בעיקר בשל חוסר האמון שעדיין קיים בשוק. לדבריו, "ייקח עוד זמן עד להחזרת אמון המשקיעים באפיק המנייתי בארה"ב ובעולם, אפיק שבו עדיין הגורם הפסיכולוגי ממשיך לפעול בכיוון השלילי".
"הסיכון האמיתי הוא של דשדוש השוק, במקביל לדשדוש אפשרי בכלכלה, ולא של קריסת השוק כמו שלאחר נפילת ליהמן ברדרס", אמר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה