תגובות לפישר: "הריבית ברמה נמוכה מדי, גם לאחר ההעלאה הנוכחית"
הודיע היום במפתיע כי לאחר שלושה חודשים שנותר ברמתו, שיעור הריבית לחודש אוגוסט יעלה ב-0.25% לרמה של 1.75%. בשוק העריכו רוב הכלכלנים כי בנק ישראל יבחר שלא להעלות את שיעור הריבית הפעם.
"ככל שהזמן עובר רמת הריבית בישראל לא מתאימה לתנאי המשק", אמר בשיחה עם Bizportal ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל, שצפה את החלטת ההעלאה. "הריבית נמצאת ברמה נמוכה מדי, גם לאחר ההעלאה הנוכחית. אולי היא מתאימה לבריטניה, אירופה או ארה"ב, אבל בישראל יש גבוהה, צמיחה גבוהה ואבטלה נמוכה", הוסיף. באשר לעתיד, שראל מעריך כי הריבית תעלה פעם בחודשיים ותעמוד בסוף השנה על 2.25%.
רונן מנחם מיחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות ציין בתגובה כי "המסר העולה מהודעת הריבית, להערכתנו היא שבנק ישראל מוטרד כעת יותר מקצב האינפלציה, בניגוד למצב בפעם הקודמת, אז הושם דגש על קצב הצמיחה במשק". לדברי מנחם בהודעת הריבית החדשה לא הורגשה בהילות ולא היה רמז לכך שקצב ההעלאות יגבר. לכן, מעריך, "לא מן הנמנע שתהייה הפוגה נוספת בתהליך בחודשים הבאים, אם הנסיבות יצדיקו זאת".
"בנק ישראל עמד בפני דילמה לפני החלטת הריבית לנוכח ההתפתחויות בעולם והחולשה בפעילות המשק", אמר רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו בלידר שוקי הון בתגובה לריבית. "למרות העלאת הריבית החודש" גוזלן העריך כי "אין שינוי במתווה הכללי של העלאת הריבית ההדרגתית. אנו מעריכים כי הריבית תעלה לכל היותר פעם אחת נוספת עד לסוף השנה" לרמה של 2%.
"העלאת הריבית לא הייתה צפויה בשוק, דבר שעלול להעיב מחר על האפיק הסולידי ולהחליש את סל המטבעות מול השקל". כך העריך דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות, את השפעת ההודעה על השוק מחר. רון ציין כי "נראה שהנגיד שינה את תפיסתו והוא מייחס חשיבות רבה יותר כעת לציפיות האינפלציה מאשר להמשך תמיכה בצמיחת המשק. הנגיד בחר להתמקד בריסון האינפלציה, המתקרבת לגבול העליון של הרצועה, ובריסון מחירי הדיור".
אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו בכלל פיננסים ציין כי האג"ח הממשלתית הצמודה ארוכה נפגעת פעמיים, גם באופן ישיר "מעליית הריבית וגם בעקיפין מהשפעותיה על קירור האינפלציה הרחוקה". כהנוביץ מעריך כי "האג"ח השקליות לעומתן יסבלו אומנם מהריבית הנמוכה, אך זו תורגש בעיקר בטווחים הקצרים. בטווחים הארוכים השפעות אלה עשויות להתמתן ואף להתחלף בהנאה מהציפייה להתקררות אינפלציונית שתוסיף לתשואה הריאלית למחזיקים בהן". למרות הכל, כהנוביץ מעלה את האפשרות שהשפעותיה של החלטת הריבית יתקזזו מחר עם התנודתיות הגבוהה הקיימת בתקופה האחרונה בשווקים, ואף להיבלע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה