תקדים: העתיק תכניות הנדסיות ונקנס ב-70 אלף ש' בגין הפרת זכויות יוצרים

בית המשפט המחוזי פסק בשבוע שעבר כי תוכניות הנדסיות מוגדרות כיצירה הראויה להגנה בזכויות יוצרים וחייב את המפר לשלם פיצויים בגין ההפרה ובגין פגיעה בזכויות המוסריות של התובעת
 | 
telegram

תחום השמירה על זכויות יוצרים מתרחב לענף הבנייה. שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב עמירם בנימיני קבע בשבוע שעבר כי תכניות הנדסיות מוגדרות כיצירה הראויה להגנה בזכות יוצרים וחייב את המפר בסכום של 70 אלף שקל בנוסף להוצאות משפטית בסך 37 אלף שקל.

בפסק הדין נקבע כי ירון קרני, מהנדס בניין, העתיק תוכנות הנדסיות של חברת ש. אנגל מהנדסים שעיסוקה והתמחותה במתן ייעוץ ותכנון בתחום הנדסת קונסטרוקציות בנין, והציגן כשלו. בכך, הפר קרני בצורה בוטה את זכויות היוצרים של החברה בתוכניות, ופגע ב"זכותה המוסרית" לגביהן.

קרני העתיק תוכניות קונסטרוקציה שהכינה ש. אנגל עבור אפייאה, חברה לבניין והשקעות לצורך חיזוק תקרות "פל-קל" במבנה מסחרי קיים באשדוד, והציגן כתוכניות שהוכנו על ידו, לאחר שש. אנגל הפסיקה את העבודה בשל סכסוך עם אפייאה חב' לבניין והשקעות, וקרני מונה להיות המהנדס שיחליף אותה.

בנימיני פסק כי "תוכניותיה של ש. אנגל מהוות יצירה ראויות להגנה בזכויות יוצרים, שכן מדובר ביצירה מקורית שלא הועתקה מגורם אחר והושקעה בה מידה מספקת של מחשבה ויצירתיות". בנימיני דחה את טענת קרני לפיה זכויות היוצרים בתוכניות ולפחות זכות השימוש בהן עברה למזמין העבודות מאחר ותמורתן שולמה על ידו.

בנימיני מוסיף כי "התובעת הוכיחה העתקה נרחבת של התוכניות על ידי הנתבע שהתבטאה הן ברעיון הכללי והן בפרטים". עם זאת דחה השופט את טענת התובעת לפיה יש לראות בתוכנית של כל אחת מחמש הקומות בבניין, משום יצירה נפרדת, שכן כל תוכנית שונה מרעותה.

בנימיני החליט לחייב את הנתבע לשלם לש. אנגל פיצוי בגין הפרת זכות יוצרים בסך 20 אלף שקל וסכום נוסף של 50 אלף שקל בגין פגיעה ב"זכותה המוסרית " הקשורה לתוכניות. את ש. אנגל ייצגה עורכת הדין שרית נהרי חלל.

לדברי ניר אנגל , מנכ"ל החברה ומבעליה, "מדובר בפסק דין חשוב, ראוי ותקדימי שבו התבטאויות נחרצות של בית המשפט כלפי כלל המעשים החמורים שנעשו וניתוח מנומק של משמעותם באספקטים שונים של דיני זכויות יוצרים והדין האזרחי . לראשונה, מכיר בית משפט בישראל בעובדה כי על תוכניות שאינן תוכניות אדריכליות אלא תוכניות הנדסיות חלים חוקי זכויות יוצרים וזכויות מוסריות. אנו מברכים על הצדק שנעשה ורואים בכך הישג משמעותי, בין היתר, לטובת קידום וביסוס נושא האתיקה שבין המהנדסים ושמירת החוק בכלל".

לדברי עו"ד ליאור בר און, מנכ"ל ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים בישראל, "מדובר בפסק דין חשוב מאין כמוהו הקובע תג מחיר ברור חד ומשמעי במסגרת הפרה של זכויות יוצרים בתוכניות הנדסיות. כמו כן, החלטת בית המשפט בסוגיה זו מהווה צעד חיובי נוסף בכל הקשור לשמירה על כללי אתיקה נאותים בין עמיתים למקצוע".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות