קדחת הנפט והגז: Bizportal ריכז את הלו"ז הקרוב בתחום החיפושים

בכדי לעשות סדר בסקטור הרותח, Bizportal ריכז את האירועים החמים בתקופה הקרובה. החל מהדו"ח ההנדסי הסופי במגד 5, קידוח לוויתן 1 וההנפקות הצפויות. ומי האחד שיטרוף את הקלפים?
 | 
telegram

שנת תש"ע הסתיימה וללא ספק אפשר להכתיר את השנה שחלפה כשנת הגז והנפט. החברות והשותפויות בסקטור בלטו בעליות חדות, הונפקו מספר שותפויות חדשות ומשקיעים אשר האמינו בשנתיים האחרונות בענף, זכו לתשואות נאות ואף התעשרו מכך.

לקראת פתיחת שנת תשע"א, ריכז Bizportal את ההתפתחויות הצפויות בחודש הקרוב בסקטור החם בשוק ההון המקומי בדגש על השותפויות השונות בחודש-חודשיים הקרובים.

קידוח 'שרית'

בלב ליבה של העיר אשדוד מתנהל מזה מספר חודשים הקידוח היבשתי. בקידוח שותפות לפידות חלץ יהש, מודיעין, רציו והזדמנות ישראלית. לפני כחודש הכניסה לפידות שותף המחזיק ב-10%, ככל הנראה קבוצת הרשברג בראשות איש העסקים משה הרשברג. כמו כן, גם איש העסקים יולי עופר מנהל מגעים לרכישת 10% נוספים ברישיון.

הקידוח שהחל בסוף חודש יוני צפוי להגיע לישורת האחרונה בשבועות הקרובים ולהגיע לשכבת המטרה. השותפות בקידוח מקוות שיוכלו להפיק מן הקידוח כמות מסחרית של נפט, אך גם לשותפויות ברור כי לא תהיה כאן תגלית נפט בקנה מידה משמעותי. אולי יהיו הפתעות?

ממתינים לקידוח ב'לוויתן'

בתחילת אוקטובר זה יקרה. לאחר המתנה ארוכה יתחיל קידוח 'לוויתן1' אשר צפוי לשנות את פניה של הכלכלה הישראלית ועשויים באופן פורמלי להפוך את ישראל לנסיכות של גז טבעי - במידה ויצליח.

תוצאות הסקרים הסייסמיים התלת מימדיים (3D) מצוינים ומצביעים על סיכוי של 50% למציאת 16TCF של גז במבנה. במקביל, השותפות בקידוח: נובל אנרג'י, דלק קידוחים יהש, אבנר יהש ורציו יבחנו גם אפשרות למצוא מאגרי נפט בהיקף של 4.2 מיליארד חביות.

הקידוח צפוי להתחיל בתחילת אוקטובר ולהימשך כחמישה חודשים. על פי הערכות, הגעה לשכבת היעד של הגז צפויה בתוך כשלושה חודשים ואז כבר יסופקו ממצאים ראשונים של שכבה המטרה שבה אמור להיות גז טבעי.

את הקידוח תבצע את האסדה הנקראת Sedco Express. לפני מספר ימים עזבה האסדה את נמל לאס פאלמס שבספרד וכעת היא עושה את דרכה לכיוון המים הטריטוריאליים של ישראל.

ממתינים לדוח הסופי של גבעות

מי שכבר הספיקה להשלים את הקידוח היא שותפות גבעות עולם. הדו"ח הסופי של מבחני ההפקה מקידוח מגד 5 צפוי להתקבל עד ה-15 לספטמבר. משקיעי גבעות יהש מקווים שהדו"ח הסופי יכיל מידע חדש אשר ידבר על פוטנציאל גדול בשדה.

גבעות ציינה כי היא מצפה שהדו"ח הסופי שיפורסם יכלול תוצאות של דגימות גז ונפט במהלך מבחני ההפקה, בחינה של המאגר והערכת רזרבות הנפט שבתוכו וסימולציה שתספק תחזית הפקת הנפט בטווח של 20 שנה בתרחישים שונים וכן תוכנית לפיתוח שדה הנפט.

בימים האחרונים לפני החג, כמות הספקולציות והערכות סביב הדו"ח הסופי התגברה למימדים גבוהים. בין הספקולציות נציין את זו הטוענת כי בגבעות שואפים לפרסם את הדו"ח עוד לפני ה-15 לספטמבר. מערכת Bizportal לא הצליחה לאמת אף אחת מן הספקולציות ולכן כל שנותר הוא להמתין ולראות האם לאחר 18 שנים של חיפושים, גיאולוג השותפות טוביה לוסקין יעשה היסטוריה.

סקרים ב'מירה' ו'שרה'

קצת יותר רחוק, לקראת סוף שנת 2010 צפויות השותפות ברישיונות הימיים 'מירה' ו'שרה' לפרסם את התוצאות של הסקר התלת מימדי שנערך במקום. המשקיעים אשר קיוו לקבל את התוצאות כבר בסוף יולי, דרוכים לקראת התוצאות ועד אז מקווים כי השותפות הזרות (כגון IPC) יספקו נתונים המעידים על הפוטנציאל.

לא ברור מהו טיב היחסים בין IPC לבין השותפות הישראליות ברישיונות (עמנואל ומודיעין יהש) אולם אין ספק כי לעת עתה IPC פועלת על דעת עצמה ולעתים, בניגוד לשותפיה הישראליים, אולי מתוך מטרה למצוא קונים לחלק מהזכויות שבראשותה.

ההנפקות הבאות בענף

קדחת הנפט ממשיכה להגיע לא רק בצד החיפושים, אלא גם בצד ההנפקות. ל-Bizportal נודע כי מספר אנשי עסקים מוכרים בוחנים כניסה לענף הנפט. לא זה המקום לחשוף את השמות החדשים שעומדים להיכנס לתחום, וברגע שיבשילו התנאים - נחשוף זאת בפני הגולשים.

עם זאת בזירת ההנפקות, מתוכננות בעתיד שתי הנפקות מעניינות. הראשונה היא של שותפות עמנואל שבשליטת הכשרת הישוב. והשנייה, היא של 'יולי חיפושי נפט' - שותפות חיפושי הנפט שהקים איש העסקים יולי עופר אשר מנהלת בימים אלו מספר מו"מ לרכישת נתחים מרישיונות יימיים ויבשתיים. כמו כן, גם חברת גינקו, אשר הנפקתה נכשלה - עשויה לבחון מחדש הנפקה בתל אביב לחילופין לבחון כניסה לבורסה באמצעות מיזוג עם שלד בורסאי.

לפחות לעת עתה, ניכר כי אנשי עסקים מנסים לרכוש נתחים משמעותיים ברישיונות השונים, כאשר התמודדות מעניינת מתבצעת בימים האחרונים סביב הרישיונות של חברת פלאג'יק כאשר עד כה הזדמנות ישראלית (הזדמנות יהש) רכשה 10% מהרישיון. כמו כן, גם מודיעין ורציו הביעו התעניינות ברכישה וייתכן כי איש העסקים יולי עופר ירצה להשתלב ברישיונות אלו גם כן.

כמו כן, לא מן הנמנע כי גם רציו יהש עשויה להכניס שותפות להיתר הימי 'גל' בה היא מחזיקה ב-100%. רציו חתמה כבר על הסכם עם הזדמנות ישראלית למכירת 10%, אולם העסקה טרם הושלמה. ברציו מבינים כי על מנת לקדם את חיפוש הגז ב'גל' עליה להכניס שותפים באופן המפחית את הסיכון במקום.

יטרוף את הקלפים?

ובתוך כל התמונה של עולם חיפושי הנפט והגז בישראל ישנו אדם אחד, אשר עשוי לטרוף את הקלפים ולשנות הכל. שמו בישראל הוא פרופ' איתן ששינסקי העומד בראש הוועדה לבחינת שיעור התמלוגים על חיפושי נפט וגז בישראל.

חברות הנפט מתנגדות נחרצות להעלאת שיעור התמלוגים (אשר עומדים היום על 12.5%), אולם גם להן ברור כי העלאה של שיעור התמלוגים היא בלתי נמנעת. מהבחינה הזאת, נשאלות שתי שאלות מרכזיות: מה יהיה שיעור התמלוגים החדש ובאיזה אופן הוא יוחל.

תוצאות הביניים של הוועדה היו אמורות להתפרסם כבר בשבוע הבא, אולם על פי הערכות ייתכן ומסקנות הביניים יפורסמו רק בסוף אוקטובר. אין ספק שלאחר פרסום המסקנות ייתכן וקדחת הנפט תירגע מעט, כיוון שהסיכון אותו יטלו על עצמם השותפות בעת הליכה לקידוח (ובייחוד קידוח ימי) יהיה גבוה יותר.


מה שנותר זה רק לאחל - חג שמח ושנה טובה וגדושה בתגליות חדשות...

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות