גיל בפמן: "תשכחו מהסייקל הרגיל, המצב כיום הוא של משבר רודף משבר" - שיחה עם הכלכלן הראשי של לאומי...
חוסר הוודאות בסביבה הכלכלית נמשך גם בימים אלו כאשר החשש הוא עדיין מאפשרות של 'תחתית כפולה' בכלכלה העולמית. הרבעון הראשון של 2010 היה חזק מאוד והושפע לחיוב מתוכניות תמריצים אגרסיביות מסביב לעולם אבל בחודשים האחרונים ניכר שינוי וברק אובמה, נשיא ארה"ב, אמר בשבוע האחרון שלצערו ההתאוששות נראית איטית עד כאב.
לנוכח הדברים, Bizportal נפגש עם ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי. "היו אנשים שחשבו שההתאוששות הכלכלית תימשך לעד ובעצם התעלמו מהעובדה הברורה שההתאוששות הייתה קשורה לגורמים בעלי אופי מאוד זמני. היה ברור שאותם גורמים זמניים יעשו את שלהם וייגמרו, פתאום אנשים מופתעים וזה לא מובן לי".
לדבריו של בפמן, "כתרחיש מרכזי אני לא חושב שהעולם המערבי הולך למיתון מחודש. אני כן חודש שהעולם המערבי הולך לצמיחה איטית מהממוצע ארוך הטווח אבל על מנת לחזור למצב של מיתון צריך להתקבל זעזוע חזק וכרגע (אחרי שהתמודדו עם כל כך הרבה זעזועים והכניסו הגנות) אני לא חושב שכתרחיש מרכזי ניתן להניח שהזעזוע הזה יגיע".
בפמן עושה הפרדה ברורה בין הצמיחה הצפויה במדינות השונות, "החוליה החלשה נראית יוון ופורטוגל וגם מזרח אירופה. יש באופן כללי מדינות בעולם שצומחות ונראות טוב (כגון מדינות במזרח אסיה) ומנגד מדינות שנראות פחות טוב וצפוי בהן קצב צמיחה נמוך. חוסר האחידות נהייה אדיר וזה צפוי להימשך, למשל החלק היחסי של התוצר של מדינות ה-BRIC צפוי בסופו של דבר להיות גדול מזה של מדינות אירופה".
במעבר חד, ביקשנו מבפמן להתייחס לענייני מחירי הדירות בישראל, שכן בבנק לאומי עוקבים מקרוב אחר הנעשה בתחום. בפמן לא ממש התרגש מהסערה סביב מחירי הדירות. "במונחים ריאלים אנחנו רק חוזרים לרמת המחירים מ-2002 ואפילו מעט נמוכים מהם, זה בסה"כ תיקון שאולי היה תיקון אלים אבל עדיין רק תיקון. הגורם העיקרי לעליית המחירים הוא חוסר ההיצע. במבט קדימה, אנחנו רואים עלייה משמעותית בהתחלות הבניה, ייקח פרק זמן מסוים ואנחנו נראה בלימה של עליית המחירים ואפילו ירידה במחירים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה