אסיפה סוערת: לוסקין חזר על הערכות, משקיע קרא להיכנס בשורטיסטים - כנסו וצפו
** פורסם לראשונה בשעה 09:04 עדכון אחרון בשעה 13:55
גבעות עולם קיימה הבוקר כנס משקיעים בכפר המכביה ברמת גן, בו ניסתה לתת למשקיעים בשותפות חיפושי הנפט הסברים ותשובות לגבי הדו"ח ההנדסי שפורסמה לפני מספר ימים. באסיפה נכחו כמה מאות אנשים.
האסיפה, שהועברה בשידור חי באתר Bizportal, הייתה סוערת במיוחד ואף כמעט גלשה לפסים אלימים. מלבד קריאות ביניים רבות שנקראו במהלך דברי הנואמים, במקום כמעט והתפתחה קטטה במקום. הסיבה המרכזית להתלהטות הרוחות הייתה המאבק שניהלה השותפות מול רשות ני"ע בשבוע האחרון, לאחר שיחידותיה הושעו מהסחר עד לפרסום הדו"ח ההנדסי.
במהלך האסיפה בעלי התפקידים בשותף הכללי בגבעות חזרו והדגישו כי הם מנועים מלענות על שאלות רבות בשל המגבלות החלות מתוקף החוק, לגבי מסירת מידע חדש שלא פורסם עד כה בדיווחים הרישמיים שאושרו על ידי הרשות. עם זאת, גבעות התייסה לנתונים ולפרסומים השונים וניסתה לעודד את המשקיעים ולטפח את תקוותיהם.
מהלך האסיפה
את דברי הפתיחה נשא צביקה ברודצקי, אחד המשקיעים המרכזיים בגבעות. בדבריו שלח צביקה עקיצה לעיתונאים הנמצאים באולם: "אין עוד כזו שמצליחה למלא אולם שלם ככה. בתוך הקהל הזה ישנם גם פרובוקטורים שחלקם מקבלים שכר. תשתדלו להיות אמפטיים כלפיהם. אני מאחל להם בריאות", אמר ברודצקי. "מי ששורטיסט אני מאחל לו שיוציא את הכסף על תרופות. זהו יום חג למנייה וחג למדינה".
במהלך הדברים משקיע ממורמר גרם למהומה רבה והפריע למהלך התקין של האסיפה. בתגובה, שמואל בקר, דירקטור בגבעות, אמר לקהל "אמרנו שיש פרובוקטורים וחבל שנגררים לדברים כאלו, אפשר להתנהג כמו בני אדם".
"הדרישות של רשות ני"ע הן שינוי של 180 מעלות"
ביום שלישי האחרון, סוף שבוע המסחר המקוצר, פרסמה גבעות דיווח אודות הדו"ח ההנדסי לקידוח 'מגד 5' לאחר סגירת הבורסה. במקביל לפרסום הדו"ח ההנדסי, השותפות פרסמה מכתב חריף במיוחד בו תוקפת את רשות ני"ע. גבעות טענה כי לבסוף החליטה ללכת צעד אחורה ולהיכנע לתכתיבי הרשות, וכי היא מסירה את אחריותה ממנו. הדו"ח ההנדסי התקבל על ידי המשקיעים בצורה פושרת וגם האנליסט ירון זר מכלל פיננסים הגדיר את הדו"ח ההנדסי כ"חלש" בהשוואה לציפיות ממנו. בעקבות זאת, ועל רקע החששות מצניחה חדה ביחידות ההשתתפות ביום ראשון, השותף הכללי הבין כי נדרשות הבהרות למידע שפורסם.
"הדו"ח עוסק בקידוח בודד בעל שטח מוגבל. לא יכולנו להתייחס לדברים נוספים שרצינו להתייחס", כך אמר עו"ד השותפות חיים אינדיג, שהיה הבא לעלות לדוכן. "לא רצינו להפר את הוראות רשות ני"ע. מה שרצינו לומר ונאסר עלינו זה הערכות השותף הכללי, שמבוססות על שיקולים גיאולוגיים על מקומות נוספים שבשדה 'מגד'", ציין.
אינדיג המשיך בביקורת כלפי רשות ני"ע ואמר כי היא הציבה תנאים מגבילים שגרמו לכך שלא היה ניתן לעמוד בשום צורה בפרסום הדו"ח. "הערכות השותף הכללי מבוססות על מודלים גיאולוגיים מקובלים בעולם אך זה דו"ח מאוד מורכב שההכנה שלו מורכבת ובעלות מאוד יקרה. לא היה סיכוי כלל לצרף את הדו"ח עד ליום שאחרי... הדרישות של הרשות הן שינוי של 180 מעלות לעומת מה שהיה קיים עד היום ואנו חושבים שההתנהלות של הרשות לא תקינה".
*דבריו של עו"ד חיים אינדיג
פליטת הפה של לוסקין
אחד האנשים שהמשקיעים בעולם חיכו שיעלה ויגיד את דבריו היה גיאולוג השותפות ומייסדה, טוביה לוסקין. בתחילת דבריו הסביר לוסקין את המוטיבציה שהייתה לקיום הכנס: "התקשורת עיוותה את ההודעות שלנו ולכן באנו לכאן לתת לכם את ההסברים שאנו יכולים לתת בנסיבות שתיארו מקודם".
את דבריו פתח לוסקין בהתייחסות לשדה מגד כולו ולניסיון העבר בו, ולא רק לדיווח האחרון. "לכל אורך ההיסטוריה של גבעות עולם, מאז הקידוח הראשון, אמרנו שיש שדה נפט בשטח של כ-175 קמ"ר פוטנציאלי להפקת נפט. הערכנו שעתודות הנפט בשדה הן בהיקף של כ-1.5 מיליארד חביות נפט".
"לפני שקדחנו ב'מגד 5' קיווינו למצוא כמויות של נפט בר הפקה בהיקף של 2.3 מיליון חביות במשך 20 שנה משטח ניקוז של כ-5 קמ"ר. עכשיו, בקידוח האחרון, ב'מגד 5' אפשר לייצר במשך 20 שנה כ-13.2 מיליון חביות וזה ללא מקטעים 7 ו-8, שטרם חוררו ואנחנו עדיין לא יודעים אם יש שם נפט או גז. בסופו של דבר, ב'מגד 5' יש יותר מפי 5 ממה שקיווינו לקבל".
חשוב לציין כי בדברים אלו אין מידע חדש על פני אלו שנכתבו בדו"ח ההנדסי שפורסם באמצע השבוע. עם זאת מידע שכן היה חדש עבור המשקיעים הופנה לגבי מקטעים 7 ו-8 אשר טרם נבדקו. לא כל כך ברור האם היה מדובר בפליטת פה מכוונת או לא, אך לוסקין ציין ש "אם במקטעים 7 ו-8 ימצא גז במקום נפט, התוצאות יהיו טובות עוד יותר".
*דברי הפתיחה של הגיאולוג טוביה לוסקין
הגז במאגר - "לא נטל, נכס"
אחת הבעיות בה נתקלה השותפות, כפי שעולה מהד"ח שפרסמה, הוא שיעור הגז הגבוה הקיים במאגר. בעת שאיבת הנפט על השותפות למצוא פיתרון לגז הטבעי, אחרת לא תוכל להפיק את הנפט. גבעות אף ציינה זאת בדו"ח וטענה כי בשעה זו אין לה את המומחיות הקיימת לטיפול בנפט על מנת לאגור אותו ולשווקו, כאשר עליה היא תבחן אפשרויות נוספות כמו למשל שריפתו או הטמנתו בקרקע, מהלכים שמצריכים קבלת אישורים מהרשויות. למרות זאת, לוסקין לא נשמע מוטרד מהעניין.
"יש שיעור גז גדול ביותר, אחד הגבוהים ביותר", אמר לוסקין אך הוסיף כי בניגוד לאיך שהדבר נתפס בציבור, הגז הטבעי במאגר "הוא לא נטל, הוא נכס". לדבריו, בכל הפקה של נפט בעולם יש גז נלווה, "אם אין גז, הנפט לא יזרום". בהשוואה לקידוחים אחרים אמר לוסקין כי "אם אנשים יכולים לנצל אותו בכל העולם, אני לא מאמין שאנחנו לא נוכל לעשות את אותו הדבר".
עם זאת, לוסקין הודה השותפות עדיין לא פתרה את הבעיה. "ברגע זה אני לא יודע מה נעשה עם הגז, אבל אין לי ספק שננצל אותו. אנחנו מביאים ציוד המרצה (frac) בכדי לבדוק את מקטעים 7 ו-8 ויש לנו את כל הסיבות להאמין שההמרצה תהיה מוצלחת, אולי גם במקטעים 4 ו-5, אבל בסבירות נמוכה",אמר. באשר לתוכניות לעתיד, לוסקין ציין כי הכוונה היא להתחיל בהפקה בהקדם. "בנובמבר נתחיל בהפקה מבאר 'מגד 5', בכפוף שנמצא את הטיפול ההולם לגז", אמר והבהיר באותה נשימה כי "אין בפני כעת פיתרון לגז, אבל אני מאמין שנמצא כזה".
ח"כ שאמה לרשות ני"ע: תפקחו על אסיפת גבעות
לקראת סוף האסיפה לקח שוב את זכות הדיבור המשקיע צביקה ברודצקי ויצא כנגד התקשורת ואף נגד חבר הכנסת כרמל שאמה, תוך שהוא מכנה אותו באופן עקיף "מושחת", לא פחות. "חבר הכנסת שאמה ביקש מרשות ניירות ערך לשלוח את נציגיה בחג כדי לבדוק שלא נאמר כאן משהו שאסור לאמר", אמר ברודצקי. "אומרים לי שאנחנו מדינה מושחתת? המדינה לא מושחתת, האנשים בה מושחתים".
דבריו של המשקיע צביקה נאמרו בתגובה למכתב בהול ששלח הבוקר ח"כ כרמל שאמה לפרופ' זוהר גושן, יו"ר הרשות לנירות ערך, בבקשה לאכוף את חובת הדיווח גם בכנס. במכתב ברך ח"כ שאמה את פרופ' גושן "על נחישות הרשות מול לחצים עצומים, להבטיח כי רק מידע מבוסס ומדויק ימסר מהנהלת החברה" למשקיעים. שאמה טען במכתב כי הכנס אותו עורכת גבעות ביום שישי הינו חשוב ובעל ערך רב למשקיעים ולכן הוא מבקש מהרשות לדאוג כי המידע שימסר בו לא יחרוג מהגבולות שהציבה הרשות לגבעות בעת הדיווח.
גבעות עולם אינה עונה
במהלך הכנס ניתן זמן לשאלות מהקהל והתקשורת, עם זאת, אחד המשפטים שאמרו נציגי השותפות לרוב היה כי הם מנועים לענות על השאלות בשל מגבלות חוק ניירות ערך.
אחד המשקיעים שאל את העו"ד חיים אינדיג אם הוא כל כך בטוח בשותפות ובקידוח, מדוע הוא לא קונה ביום בראשון מניות, ובמידה אם הוא אינו מסוגל מבחינה חוקית, האם היה פועל כך. עו"ד אינדיג לא הסכים לענות באופן ישיר על השאלה ורק אמר כי "לפי חוק ניירות ערך מי שיש לו מידע פנים אסור לא לא רק לקנות ולמכור, אסור לו גם לתת המלצות". גם שאלה לגבי היקף הנפט שצריך להיות מופק על מנת להצדיק את השווי נותרה ללא מענה.
*שאלות ותשובות - חלק ראשון
שאלה אחת אשר זכתה לתשובה הייתה לגבי השיטה המכונה "הרמה מלאכותית", מושג שהופיע לראשונה רק בדיווח האחרון של גבעות. מטרתה של פעולה זו היא להגדיל את היקף הפקת הנפט, כאשר נתוני ההפקה שהסתמכו על פעולה זו נתפסו כאופטימיים ולא כודאיים.
לוסקין, שענה על שאלת כתב Bizportal, אמר כי מדובר בפעולה סטנדרטית, כאשר לדבריו היא טכנית לחלוטין ואין מקום כלל לדבר עליה במושגים של "סיכויי הצלחה". "זה דבר מאוד פשוט", אמר לוסקין, "לא מדובר פה בהסתברויות אלא בדבר ודאי... מכניסים צינור קטן נוסף לבאר ומזרימים גז לתוך הצינור ועל ידי כך מגבירים לחץ הזרימה".
*שאלות ותשובות - חלק שני
* בהכנת הידיעה השתתפו: יונתן גורודישר, תומר קורנפלד, ליאור נחום ואריאל אטיאס.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה