תגובות למפץ של פישר: "מעטים מגיעים לרף של 800 א' ש' משכנתא, רק המשקיעים יחשבו פעמיים"
הודיע היום על צעדים נוספים להקשחת תנאיי המשכנתאות במסגרת ניסיונותיו להשפיע על הביקוש לדירות בשוק הנדל"ן ההולך ומתייקר. כאמור, במסגרת ההנחיות החדשות, נדרשים התאגידים הבנקאיים להגדיל את הקצאת ההון בגין הלוואות לדיור בריבית משתנה שאושרו החל מיום 26.10.2010, אשר שיעור המימון בהן במועד העמדת האשראי (היחס שבין החוב לבין שווי הנכס) גבוה מ- 60%, והיחס בין חלק ההלוואה לדיור שהועמד בריבית משתנה לבין סך ההלוואה שווה ל-25%, או יותר. הלוואות העומדות בתנאים אלו ואשר שוקללו ב-35% או ב-75% ישוקללו לצרכי דרישות הקצאת הון החל ממועד זה ב-100%.
עו"ד יעקב אטרקצ'י, בעלים משותף ומנכ"ל חברת אאורה ישראל, אמר בשיחה עם Bizportal כי פישר פונה לפלח מאוד ספציפי של 10%-15% בלבד מרוכשי הדירות. "למעלה מ-90% מהלקוחות שלנו לא מגיעים לשיעור משכנתא של 800 אלף שקל או לא מגיעים לשיעורי מימון של למעלה מ-60%. ההנחיות יגרמו לציבור המשקיעים, בעלי דירה ראשונה או שנייה, לחשוב פעמיים אם לקנות או לא, יכול להיות שיעדיפו להגדיל את בסיס ההון. לדעתי ההחלטה תוביל לייקור הריבית ב-1% והיא עשויה למתן את מחירי דירות היוקרה".
בנקאי בכיר אמר בשיחה עם Bizportal כי בנק ישראל נקט בצעדים שיפגעו במשקיעים בשוק הדירות אשר נוטלים משכנתא הגבוהה מ-800 אלף שקל. "מרבית הזוגות הצעירים הרוכשים דירה באשדוד, חיפה ואשקלון, מחוץ לאזור תל אביב לא מגיעים לרף של 800 אלף שקל, פישר בחר לא לפגוע ברוכשי הדירות למגורים ומבצע מאמץ נקודתי כדי להרגיע את הביקושים".
האנליסט יניב חברון מבית ההשקעות אקסלנס נשואה אומר כי התקנות החדשות של בנק ישראל ממתנות את הסיכון במערכת הבנקאית וייקרו מעט את עלויות המימון בריבית משתנה אולם אין בכוחם למתן את העלייה במחירי הדיור. "בבנק ישראל מבינים כי קצב העלאות הריבית האיטי מערפל את עיניהם של רוכשי הדיור שאינם שאינם קוראים נכון את הסיכון שבעליית בשלב מאוחר יותר. להערכתינו רק העלייה בהתחלות הבנייה ושיפור האלטרנטיבה (קרי העלאת ריבית) ימתנו מגמה זו בהמשך".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה