משקיעים על הכוונת: מוסדות פיננסים בארץ סוגרים חשבונות ני"ע לבעלי אזרחות כפולה
שינוי חוק בארה"ב מביא מוסדות פיננסים ישראלים לבחון מחדש את המדיניות שלהם בארץ, כאשר בחלק אף פנו כבר בתקופה האחרונה ללקוחות בעלי אזרחות אמריקנית המנהלים אצלם חשבון והודיעו להם שעליהם לסגור את החשבון אצלם.
ראשית הסיפור הוא בתחילת השנה, אז החליטו השלטונות האמריקניים להיאבק בהעלמות מס, בעיקר של אזרחים אמריקנים שניהלו חשבונות בשוויץ. הפרשה, שבמרכזה עמד הבנק UBS, הביאה להחמרה בגישה של השלטונות האמריקניים כלפי מוסדות פיננסים בכל העולם.
לאחר השינוי בחוק, כעת ממתינים בשוק לפרסום ההנחיות ליישומו. לפי התכנון, החוק אמור להיכנס לתוקף רק בשנת 2013, אבל עד אז המוסדות השונים צריכים להתאים עצמם אליו. מה שלמעשה החוק החדש בארה"ב דורש הוא דיווח מס על ידי המוסד הפיננסי אודות כל אדם בעל זיקה לארה"ב שהוא מנהל את חשבונו. כרגע, טרם פרסום ההנחיות ליישום, עדיין לא ברור מה נחשבת ל"זיקה". על כן, בתקופה זו עדיין לא ברורה לגמרי כוונת המחוקק וכל מוסד פועל לפי הפרשנות שלו למילה.
החוק האמריקני בעצם דורש מהמוסדות הפיננסים היערכות לה משמעויות שונות שלא בטוח שכל אדם וכל בנק או בית השקעות היה רוצה לקבל על עצמו. החוק דורש למעשה את הקמתה של מערכת זיהוי לקוחות שעליהם נדרש לדווח לרשויות המס בארה"ב, להחתים את הלקוח על הסכמת חשיפת פרטיו ומסירתן לצד שלישי ופיקוח בפועל של מס ההכנסה האמריקני על המוסד הפיננסי הישראלי.
אחד מהמקרים הוא של ח', בעל חשבון להשקעה בניירות ערך בארץ, שקיבל לאחרונה טלפון מהראל פיננסים שם מנוהל חשבונו. נציג בית ההשקעות מסר לו כי בעקבות שינוי במדיניות בשל שינוי החקיקה בארה"ב חשבונו יסגר. בהראל הסכימו להעניק לו את הזמן שידרש לו על מנת להעביר את כספו לחשבון אחר. נציין כי למרות שח' הינו בעל אזרחות אמריקנית בנוסף לישראלית, הוא תושב ישראל ומעולם לא שילם מסים בארה"ב או גר בה.
נדגיש כי ההחלטה לסגור חשבונות של בעלי אזרחות כפולה לא התקבלה על בעקבות דרישה חד משמעית של הרשויות האמריקניות, אלא זוהי החלטה של המוסדות הפיננסים המקומיים בלבד, לפי פרשנות החקיקה החדשה. להחלטה זו השפעה לא רק על ח', אלא על אזרחים רבים. לפי הערכות, טרם קבלת ההחלטה אזרחים אמריקנים ניהלו בישראל חשבונות ניירות ערך בהיקף של מיליארדי שקלים. בשוק מעריכים כי מוסדות נוספים צפויים בקרוב להחליט על שינויי מדיניות כגון זה.
במקרה של פניה כזו, הלקוח עומד בפני מספר אפשרויות. אפשרות אחת, אם פחות ריאלית ברוב המקרים, היא ויתור על האזרחות האמריקנית והמשך ניהול החשבונות כאזרח ישראלי. אפשרות נוספת, שאף הוצעה במקרים מסויימים על ידי נציגי בתי ההשקעות, היא ניהול החשבון על שם בן הזוג (במקרה של זוגות נשואים), כמובן במידה ובן הזוג אינו בעל אזרחות כפולה. אחרת, על הלקוח לסגור את החשבון ולנסות למצוא מקום בו לא נכנעים בקלות ומוכנים להתמודד עם דרישות המס האמריקניות.
מבדיקה שערך Bizportal בשוק המקומי עולה כי המדיניות במוסדות הפיננסים השונים אינה עקבית, זאת משום ההיערכות - יש כאלה המקדימים להיערך למצב החדש בעוד שאחרים עדיין ממתינים לראות מה בדיוק ידרשו רשויות המס בארה"ב.
תגובות
תגובת בנק דיסקונט לכתבה: "מדיניות הבנק מותאמת לדרישות הרגולטוריות הרלבנטיות לבנק וללקוחותיו כפי שהן מתעדכנות מעת לעת", נמסר בדיסקונט, "בהתאם לכך, לא מתאפשר ללקוחות שהינם בעלי אזרחות אמריקנית והם תושבים אמריקנים, לנהל בבנק חשבון ניירות ערך".
תגובת בנק לאומי לכתבה: "בנק לאומי פועל בכל מקום בעולם בהתאם להוראות החוק והרגולציה".
מבנק הפועלים נמסר כי "הבנק עוקב אחרי שינויים בחקיקה בעולם לרבות בחקיקה האמריקאית ופועל להתאים פעילותו לשינויים אלה כנדרש. בשלב זה, ממשיך הבנק להעמיד שירותי ניירות ערך ללקוחותיו שאינם תושבי ארה"ב ללא שינוי".
בבית ההשקעות אקסלנס נשואה מסרו כי "אקסלנס שירותי בורסה איננה בעלת מדיניות גורפת ביחס לסוגים שונים של לקוחות, אלא בוחנת כל בקשה לפתיחת חשבון לגופה, בהתאם לשיקולים שונים, ובכללם הוראות הדין הרלוונטיות".
בהראל פיננסים אישרו את הנמסר בכתבה ואמרו כי על פי מדיניות החברה, "לקוחות המחזיקים באזרחות אמריקנית מתבקשים לסגור את חשבונם בחבר הבורסה, זאת בהתאם לשינויים רגולטורים הנוגעים למס הכנסה האמריקני וכנהוג בגופים נוספים בשוק ההון הישראלי. בית ההשקעות נמצא בעיצומו של תהליך במסגרתו מודיעים נציגיו לעשרות הבודדים של לקוחות אמריקנים אשר כבר מחזיקים חשבונות בחברה, ומאפשרת להם להעביר את תיק ני"ע הערך שברשותם על פי בחירתם".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה