רשות ני"ע על ענף הגז והנפט: "למעלה מ-90% מהאחזקות בענף - משקיעים פרטיים"

רשות ני"ע: הסיכון בתחום גבוה מאוד, המידע המובא טכני וקשה". הנחיות הדיווח החדשות צפויות להתפרסם עד סוף 2010. מניות הנפט והגז הגיבו בצניחה חופשית

פורסם לראשונה: 9:47; עדכון אחרון: 17:00

שווי השוק של ענף חיפושי הנפט והגז זינק במהלך השנתיים האחרונות בפי 8, כאשר מעל ל-90% מהאחזקות בענף הינם של משקיעים פרטיים ופחות מ-10% של גופים מוסדיים, נתונים אלה ואחרים נחשפו היום על ידי רשות ניירות ערך במחקר שפרסמה.

המחקר, שבוצע על ידי הכלכלנית הראשית של הרשות, ד"ר גיתית גור-גרשגורן, במהלך השנתיים האחרונות נעשה כחלק מכוונת רשות ני"ע להסדיר את הדיווחים בענף ולגבש נהלים חדשים. במהלך התדרוך שערכה, הרשות הדגישה כי כל כוונתה היא אך ורק להביא כל המידע אודות הענף לציבור.

בבורסה בתל אביב ישנם 28 ניירות ערך המייצגים את הסקטור: 12 יחידות השתתפות, 4 מניות ו-12 כתבי אופציות. גודלו של השוק עומד כיום על 40 מיליארד שקל. עד 2008 לא הייתה התפתחות משמעותית בשווי השוק של הענף אשר תפס תאוצה החל מתחילת 2009, בעקבות דיווחי קבוצת דלק וישראמקו על תגליות "תמר" ו"דלית" החלה התעוררות, כאשר נרשם גידול של פי 8 בגודל השוק מ-2008 ועד אוקטובר 2010.

לפי המחקר, מחזור המסחר היומי הממוצע של ניירות הערך בתחום חיפושי הנפט והגז עומד על כ-450 מיליון שקלים ביום. במהלך שנת 2010 הבורסה ראתה שיאים של 7 מיליארד שקלים מחזור בחודש בענף זה בלבד, עובדה שמשמעותיה היא שבספטמבר האחרון למשל ענף חיפושי הגז והנפט היווה 30% מסך המחזור בשוק, כאשר בימים מסוימים נתח זה אף צמח ל-50%.

שווי השוק של חברות הנפט והגז עלה בפי 8 במהלך השנתיים האחרונות ליותר מ-5% מסך המניות והאופציות. מאז שנת 2008 עלה שווי השוק מכ-5 מיליארד שקל לכ-39.4 מיליארד שקל בחודש אוקטובר האחרון. גם היקפי הגיוסים גדלו, כאשר בשנת 2010 גייסו החברות כ-985 מיליון שקל, כ-10% מסך הגיוסים בשוק ההון, בהשוואה ל-619 מיליון שקל אשתקד.



למרות הגידול החד בשווי השוק של חברות הנפט והגז, המחקר מראה שבניגוד לציפיות לא נרשמה עלייה ולמעשה אף נרשמה ירידה בשיעור האחזקות של המוסדיים בענף: אם בדצמבר 2008 כל הגופים המוסדיים יחדיו החזיקו ב-10.8% מהענף, שיעור זה ירד ל-8.8% בחודש יוני 2010.



ברשות ניירות ערך ביקשו להדגיש את תפקידם - להביא מידע מלא למשקיעים ולא להזהיר מפני סיכונים בתחום או לתת עצות השקעה: "חשוב למשקיעים בשוק ההון להסתכל על התנודתיות החריפה הזו, על העלייה האדירה בשווי השוק, את הסיכון הגבוה בתחום זה ולעשות את ההערכה שלו. ראינו פה תופעות שנראות חריגות ביחס לענפים אחרים, אמרה גור-גרשגורן.

ברשות שללו את הפרשנות לפיה הם מאמינים שקיימת חשיפת יתר לענף ואף סרבו להתייחס לשאלה האם לדעתם קיימת בועה בסקטור. כל שהסכימו לומר הוא שאין זה מתפקידם לתת עצות להשקעה אלא רק להביא את כל המידע הרלוונטי לציבור. "הסיכון בתחום זה הוא מאוד גבוה", הסבירה גור-גרשגורן, "כמות המידע והרמה בו הוא מובא היא טכנית וקשה. מטבעו התחום הזה מאוד מסוכן". עוד הוסיפה גור-גרשגורן כי בחריגות שנמצאו בתחום זה יש עניין ציבורי. "אנחנו חושבים שהמשקיעים צריכים לקחת בחשבון את האינפורמציה הזו בחשבון כאשר הם מקבלים את החלטת ההשקעה שלהם".



התדרוך מגיע בהמשך לנסיונותיה של רשות ני"ע לגבש נהלי דיווח מסודרים לשותפויות הגז והנפט בשל הביקורת כי הם אינם מסודרים ונהירים למשקיעים. נסיונה של הרשות הגיע לשיא כאשר המסחר ביחידות ההשתתפות של גבעות עולם נעצר למספר ימים מאחר והרשות לא אישרה לשותפות הנפט את נוסח פרסום הדיווח אודות הדו"ח ההנדסי הנוגע למאגר 'מגד 5'. לאחר ימים של דיונים "נכנעה" גבעות לדרישות הרשות ופרסמה את הדו"ח שכלל התניות וסייגים רבים והשותפות הודיעה כי היא לא אחראית לו.

ברשות מקווים שההנחיות החדשות יגובשו ויפורסמו עד לסוף השנה, כאשר אף הועלתה תקווה שההנחיות ייושמו עד לתחילת שנת 2011, אך עם זאת אין הדבר עדיין ודאי.

בינתיים בבורסה בת"א. מניות הגז שחטפו חזק ביום המסחר האחרון בעקבות המלצות ששינסקי, נסחרו גם היום בירידות חדות: ישראמקו יהש צנחה ב-8.2% במחזור הגדול בבורסה. אבנר ודלק קידוחים איבדו 6.8% ו-9%. הירידות החדות שנרשמו במהלך היום ברציו התמתנו לאחרונה והיחידות סגרו בירידה של 2.4%.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הוועדות בכנסת הן ממש חוצפה.
    הנביא 20/04/2011 01:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ברור שכספים - הציבור לא יראה מהם שקל. זה ילך למקורבים. וגם אם הם מעוניינים לתחוב ידם לצלחת, הם צריכים לתת משהו (למשל, להסתכן בבנייה ותחזוקה של אסדות, כמו שנהוג בכל העולם, ולא רק לקחת ...) מנסים לנער ידיים חלשות, כדי לקנות בזול. מה אגיד - נקווה שזה רק ניעור ידיים (ולא נסיון לפדיון כפוי ... כי הם יכולים לרצות את העוגה ולהשאירה שלמה, ואז כבר לא יהיה ממה לקחת, כי זה עלול לדרדר את מניות הגז/נפט לשערים בעייתיים).
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות