הרעה במצב רוכשי הדירות: מדד משכן ירד ב-1% באוקטובר, מחיר הדירות זינק ב-54% מ-2007
מדד משכן למצב רוכשי הדירות, אשר עוקב אחר מצבם השוטף של רוכשי הדירות בישראל, רשם ירידה של אחוז, (1.4 נקודות) בחודש אוקטובר לרמה של 138.9 (100=ינואר 1996). הירידה נרשמה עקב המשך מגמת העלייה במחירי הדירות.
ממדד מחירי הדירות האחרון שפורסם, על פי סקר מחירי דירות בבעלות דיירים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עלה ב-1.9%. מחירי הדירות בישראל עלו ב-12 החודשים האחרונים בשיעור נומינלי חד של 19.7% ושיעור ריאלי של 16.9%. מאז נקודת השפל במחצית שנת 2007 עלו המחירים בישראל ב-54% נומינלית ו-36% ריאלית. מדד משכן הגיע ביולי 2008 לשיא של 171 נקודות ומאז ירד ב-19%, ירידה המשקפת הרעה במצב רוכשי הדירות.
כלכלני בנק הפועלים אומרים כי בחודש אוקטובר נמשכה הירידה במדד משכן לאור המשך עליית מחירי הדירות. "הירידה בריבית הלוואות המשכנתה קיזזה במעט את השפעת עליית המחירים. שיעור הריבית הממוצע על הלוואות לדיור ל-20-17 שנה ( קבועה צמודת מדד) שמפרסם , ירד ב-0.03 נקודות אחוז מ-2.94% בחודש הקודם ל-2.91%. ריבית זו היא הנמוכה ביותר שנרשמה מאז 1996 (השנה בה החל בנק ישראל לפרסם נתון זה). נתון השכר הממוצע במשק (ממוצע נע של 6 חודשים) עלה מעט ופעל אף הוא לקיזוז חלקי של השפעת עליית מחירי הדירות".
כלכלני בנק לאומי פרסמו היום (ה') בבלוג לאומי כי הירידה בסעיף שירותי דיור בבעלות דיירים בחודש אוקטובר אינה מעידה על שינוי במגמה וכי סעיף הדיור ימשיך להיות דומיננטי בהשפעתו על מדד המחירים הכולל גם בשנה הקרובה. "בהערכה זו תומך המשך העלייה הדו ספרתית, בקצב השנתי של מדד סקר מחירי הדיור המבוסס על מחירי מס שבח (עלייה שנתית של 19.7% בחודש אוגוסט) ואינו כלול במדד המחירים לצרכן. כמו כן, התחזקות הלחצים החיצוניים לעליות מחירים בדרך של התייקרות מחירי הסחורות, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בקצב השינוי השנתי של המדד ללא דיור, מוסיפה משקל לשיקולים בעד העלאת ריבית בהחלטת הריבית הקרובה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה