פישר לא מספק הפתעות: שיעור הריבית במשק לחודש דצמבר נותר ברמה של 2%

מבין הגורמים שתרמו להותרת הריבית ללא שינוי: עמידה ביעד האינפלציה והמשך התרחבות הכלכלה. במקביל - בנק ישראל העלה את פרוזדור חלון האשראי של הבנקים ב-0.25%
 | 
telegram

נגיד , סטנלי פישר, הותיר היום (ב') את שיעור הריבית במשק על רמה של 2%, בהתאם לקונצנזוס הכלכלנים בשוק. גורמים בשוק העריכו כי בנק ישראל יבחר בהחלטה זו שלא להעלות את שיעור הריבית וזאת בשל העמידה ביעד האינפלציה החודשי בחמשת החודשים החולפים.

"אנו מעריכים שהנגיד יעלה את הריבית בחודש הבא לרמה של 2.25%". כך אמר דן רון, סמנכ"ל השקעות של תכלית בית השקעות בעקבות ההחלטה. רון ציין כי "הודעת הנגיד לא הפתיעה ולכן לא צפויה תגובה משמעותית מחר בשווקים. התבטאותו של הנגיד באחרונה, כי אין צורך להגיב מיידית לעלייה בציפיות האינפלציוניות, הכינה את השוק למצב שהריבית לא תעלה".

הכלכלנים בשוק העריכו כי פישר יותיר את שיעור הריבית על כנו לאחר שלפני כחודשיים העלה את שיעור הריבית בכ-0.25%, בין היתר בשל העלייה המתמדת במחירי הנדל"ן. הפעולה גרמה לסערה בשוק המט"ח ולהיחלשות של כ-2% בשער הדולר, מה שהוביל את בנק ישראל להתערב במסחר במט"ח ולרכוש מאות מיליוני דולרים במהלך אוקטובר.

מבנק ישראל נמסר כי ההחלטה להותיר את הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי ברמה של 2% עקבית עם התהליך ההדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמאלית" שנועד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד ולתמוך בהמשך הצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. בנוסף, ציינו בבנק כי ברמת הריבית הנוכחית, ממשיכה המדיניות המוניטרית להיות מרחיבה.

עוד מציינים בבנק ישראל למרות שהאינדיקטורים המרכזיים הצביעו על התרחבותה של הכלכלה ברבעון השלישי, אי הוודאות בנוגע לביקושים העולמיים הינה גורם מהותי המהווה סיכון. "חוסר הודאות ביחס להתמדת הצמיחה בישראל, הנובעת מאי ודאות בביקושים העולמיים, עדיין מהווה גורם סיכון משמעותי".

במקביל, כחלק מהתהליך של החזרת כלי המדיניות המוניטרית לתנאים נורמליים, החליט בנק ישראל להגדיל את המרווח סביב בנק ישראל (הפרוזדור) בחלון האשראי ובחלון הפיקדונות לבנקים המסחריים מ-0.25% ל-0.5%. בנוסף, מסר בנק ישראל כי צעדי הקירור האחרונים שבוצעו בשוק הנדל"ן עשויים למתן את עלית מחירי הדירות בחודשים הקרובים.

פישר יאלץ להעלות את הריבית בעתיד

בתגובה לפרסום ההחלטה, מסר יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו המתמחה בניהול סיכונים פיננסיים, כי "חולשת הדולר בשוק המקומי עם הייסוף אל רמות של 3.63 שקלים לדולר, לצד העובדה כי רשם ב-12 החודשים האחרונים בשיעור מצטבר של 2.5% מלמד כי בנק ישראל מעדיף בשלב הנוכחי להמשיך ולבחון את השפעת העליות האחרונות בשער הריבית העומדת כיום על 2% בטרם ינקוט צעדים.

"אולם להערכתנו, שער ריבית השקל צפוי להמשיך ולעלות. העובדה. בנק ישראל ייאלץ בעתיד הקרוב להתמודד עם שיעורי מדד גבוהים יותר ולשם כך הוא ייאלץ בעתיד לבצע העלאות של הריבית במשק", הוסיף פריימן. "ההתערבויות של בנק ישראל בשוק המט"ח ואי עליית שער הריבית פועלים שניהם באותו כיוון של מדיניות מרחיבה שעשויה לגרור את בנק ישראל בהמשך לצורך להגיב בצורה חריפה יותר ממה שהורגלנו עד היום".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות