מעדכנים מ"הלוויתן": הלילה צפוי הקידוח להגיע אל שכבת הגז התחתונה

אתר Bizportal ממשיך לעדכן אודות התקדמות הקידוח במבנה 'לוויתן'. בתוך כך, מחר צפוי מנכ"ל נובל אנרג'י לנחות בישראל, זאת במסגרת מהלך העסקים הרגיל של החברה
 | 
telegram

דריכות רבה נרשמה בסוף השבוע האחרון בקרב המשקיעים בקידוח 'לוויתן'. בשוק ההון, סופרים את השעות לקראת הדיווח המיוחל שבו יתברר אם באפשרותן של השותפות לאמת את תוצאות הסקרים הסייסמיים שפורסמו לפני כמעט חצי שנה.

לאורך כל היום נפוצו שמועות לגבי עיתוי הדיווח ואין ספק כי מדובר באירוע משמעותי עבור חברת המשקיעים. מוקדם יותר היום חשף Bizportal כי רשות ני"ע פנתה לקבוצת דלק בבקשה להבהרות. למרות שניתנו הבהרות, רשות ני"ע לא דרשה מקבוצת דלק להוציא דיווח הבהרה לבורסה. לכתבה המלאה: רשות ני"ע בתמונה

בתוך כך, מחר (ב') צפוי צ'אק דיווידסון מנכ"ל נובל אנרג'י להגיע לישראל, אולם אין הדבר מעיד על כך שהודעה רשמית תצא כבר מחר. דובר נובל אנרג'י אישר את הפרטים והדגיש כי ביקורו של דווידסון בישראל נעשה במסגרת "מהלך העסקים השוטף של החברה.

לפני כשבועיים חשף Bizportal את לוחות הזמנים המעודכנים של הקידוח הממוקם 135 ק"מ מחופי ישראל בו בודקות השותפות האם קיים מאגר גז טבעי בגודל 16 טריליון רגל מעוקב (TCF) - קידוח אשר עשוי לשנות את פני משק האנרגיה של הכלכלה המקומית ולהפוך את ישראל ליצואנית של גז טבעי. לכתבה המקורית שפורסמה לפני כשבועיים

במסגרת הכתבה סיפק Bizportal מידע לגבי התקדמות השותפות בפרוייקט הקידוח המתנהל בחשאיות מול חופי ישראל ושרטט את לוחות הזמנים הצפויים להמשך הקידוח. בין הפרטים העסיסיים שנחשפו היו על כך שבשבוע שעבר היו צפויות השותפות להגיע לשכבה המרכזית בקידוח - שכבה הקרויה NG10. כעת, שבועיים מאוחר יותר, מספק אתר Bizportal עדכון לגבי ההתפתחויות הצפויות להתרחש בימים/שבועות הקרובים.

רקע

שכבת המטרה המרכזית של הקידוח, כפי שצוינה בעבר, נמצאת בעומק כולל של 5,095 מטר (כולל עומק המים שעומד על 1,634 מטר). שכבה זו מכונה NG10. השכבה נמצאת בחולות מגיל טרצייר-אוליגומיוקן המקבילות לחולות המאגר שזוהו בקידוחי תמר. שכבה זו, מוקפת בשתי שכבות נוספות של סלעי מאגר המהוות גם חלק משכבות המטרה למציאת גז: בין העליונה (SAND-A) לתחתונה (SAND-C) מצויה שכבת ה-NG10 המרכזית. חשוב להדגיש כי שלושת השכבות יחדיו הן שכבות המטרה שבהן על פי הסקרים הסייסמיים מאגר ענק של גז טבעי.

נובל ציינה בעבר כי פרט לשכבת הגז ישנן שתי מטרות משניות של נפט בעומקים נמוכים יותר. המטרה הראשונה היא בשכבת אוליגוקן תחתון, המצוי בעומק כולל של כ-5,800 מטר, נובל העריכה כי על בסיס המידע הסייסמי שבידיה, כי ממוצע הפוטנציאל הכלכלי של עתודות הנפט והגז הטבעי הניתנות להפקה בפרוספקט זה שווה ערך לכ-3 מיליארד חביות נפט. ההסתברות הגיאולוגית להימצאות הידרוקרבונים בפרוספקט זה הינה 17%.

השכבה העמוקה יותר שבה מקווה נובל אנרג'י למצוא נפט ממוקמת בעומד של 7,200 מטרים. ההערכות המוקדמות המבוססות על המידע הסייסמי הצביעו על כך כי ממוצע הפוטנציאל הכלכלי של עתודות הנפט והגז הטבעי הניתנות להפקה בפרוספקט זה שווה ערך לכ-1.2 מיליארד חביות נפט וההסתברות למציאתם עומדת על 8%.

את הקידוח מפעילה חברת נובל אנרג'י המחזיקה ב-39.66% מהזכויות בקידוח. שותפותיה הישראליות הן אבנר יהש (22.67%), שותפות דלק קידוחים יהש (22.67%) ושותפות רציו יהש (15%).

לוחות הזמנים המעודכנים

על פי לוחות הזמנים המעודכנים, השותפות בקידוח כבר עברו את שכבת החולות העליונה (SAND-A) ואת השכבה המרכזית ה-NG10. ביום שישי האחרון (26 לנובמבר) החל הקידוח אל השכבה התחתונה - שכבת ה-SAND-C - קידוח אשר צפוי להימשך כיומיים וחצי. השלמת הקידוח אל שכבת הגז התחתונה צפויה לקרות הלילה.

לאורך כל תהליך הקידוח, מפעילת הקידוח לקחה דגימות של לוגים וליבות מהשכבות השונות אליהן הגיעו (SAND-A ו-NG10). עם זאת, לא ידוע כמה זמן לוקח לפענח את הלוגים והליבות. השילוב של תוצאות הלוגים והליבות זו מאפשרות להשיג אומדן לגבי גודלו של המאגר הכולל.

לאחר סיום הקידוח צפויות להתחיל ההכנות לקראת לקיחת ליבות משכבת ה-SAND-C. השלב הקריטי בתהליך צפוי להתרחש ביום ד' הקרוב, ה-1 לדצמבר. מדובר בתהליך שיימשך כ-15 שעות ובו תיקח נובל ליבות מהשכבה עד לעומק של 30 מטרים. פענוח תוצאות הליבות יתבצע לאחר הוצאתן.

כפי שנכתב בכתבה הקודמת, בשלב זה לא ברור באיזה שלב יהיה בידי השותפות מידע המצדיק לבורסה. נזכיר כי בעת קידוח תמר - נובל אנרג'י כלל לא הוציאה דיווח לבורסה על הגעה לשכבת המטרה ועל סימני גז ורק השותפות הישראליות עשו כן.

הסדקו אקספרס תקדח לשתי מטרות הנפט

היתרון המרכזי של אסדת הסדקו אקספרס הנמצאת בבעלותה של חברת טרנסאושן הוא יכולת הקידוח המהירה שלה. מכאן נגזרת גם עלות הפעלתה הגבוהה הנאמדת בלמעלה ממיליון דולר ליום. זאת הסיבה מדוע בנובל אנרג'י מתכננים לנצל את יכולות הקידוח המהירות לחיפוש נפט בשני פרוספקטים עמוקים.

על פי הידוע, בתחילת 2011 תצטרף לאזור הקידוח אסדה נוספת אשר תחליף את הסדקו אקספרס. מדובר באסדת ה- North America אשר על פי הערכות תהיה אחראית לבצע את מבחני ההפקה בלוויתן. במהלך המבחנים, ייבדקו פרמטרים הקשורים לקצב שאיבת הגז ויספקו לנובל אנרג'י מידע נוסף על המאגר.

על פי הערכות, כאשר תבוצע ההחלפה בין האסדות, אסדת הסדקו אקספרס תעבור לקידוח 'תמר' ושם תבצע 4 קידוחי אקספלורציה אשר צפויים לאפשר אספקת גז טבעי מן המאגר שהתגלה למדינת ישראל. אספקה מסחרית של גז מ'תמר' צפויה להתבצע החל משנת 2013.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות