ב-IMF מזהירים את ישראל: בועת הנדל"ן מאיימת על הבנקים - יש צורך ליצור איזון
כלכלת ישראל צלחה את המיתון באופן מוצלח, אך כעת עליה להגיב ללחצים האנפלציונים, לשפר את ההתערבות בשוק המט"ח וכן להסדיר את המתרחש בשוק הנדל"ן, זה המסר הכללי שעולה מהדו"ח שהגישה היום קרן המטבע הבינלאומית (IMF).
חברי משלחת ה-IMF הגישו היום לשר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ ונגיד , פרופ' סטנלי פישר מסמך מסכם לקראת הגשת הדו"ח השנתי על כלכלת ישראל לשנת 2010, אשר צפוי להתפרסם בינואר 2011.
הדו"ח משבח בתחילתו את ההתמודדות של ממשלת ישראל והבנק המרכזי אל מול לחצי המשבר. בין היתר נכתב כי "ישראל צלחה את המיתון העולמי במהירות, פרי מדיניותה ההחלטית והשמירה על מסגרות המדיניות המאקרו-פיננסיות". בנוסף, מיינו כלכלי ה-IMF כי קצב צמיחת התוצר מרשים ביחס למדינות מתועשות אחרות.
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, הגיב על הדו"ח המקדים: "על פי רוב, כלכלני הקרן מביעים תמיכה במדיניות הכלכלית המיושמת בישראל. עם זאת, בתחומים מסויימים הם מציגים גם ביקורת, ומגישים המלצות שעלינו להתייחס אליהן ברצינות".
דרוש שיפור
במקביל לתשבוחות שקיבלו הממשל ובנק ישראל, ציינו כלכלני ה-IMF מספר סוגיות מרכזיות הדורשות טיפול יסודי. "הרמה הגבוהה של הפעילות והתעסוקה לצד לחצי האינפלציה המצויים בשלב התחלתי, מחייבים ריסון מהיר יותר של המדיניות מאשר זה שתוכנן", כך נכתב בדו"ח. "על נטל זה ליפול בעיקר על המדיניות הפיסקלית ולא על המדיניות המוניטרית."
מדיניות רכישת הדולרים של פישר קיבלה גם כן התייחסות עוקצנית במידה. "על ישראל להמשיך להגיב לזעזועים בביקוש הגלובלי, כאשר ההתערבות בשוקי המט"ח צריכה להיות סימטרית יותר".
עוד נכתב בדו"ח כי "כדי להבטיח את סיכויי ההצלחה של ישראל בטווח הזמן הבינוני, הכרחי לשפר את התיאום בין הרשויות האחראיות על יציבות המערכת הפיננסית, דרושים תהליכים משופרים לניהול ההוצאה הציבורות בטווח הבינוני, ויש להאיץ משמעותית את המאמצים לשילוב מיעוטים בכוח העבודה."
בועת הנדל"ן מאיימת על הבנקים
כלכלני הארגון מתריעים כי יש להשיב את האיזון לשוק הנדל"ן. "קצב האינפלציה במחירי הדיור אינו יכול להימשך במגמה הנוכחית מבלי שיווצר סיכון לחוסר יציבות נרחב, בפרט במגזר הבנקאי. היות שאין ודאות מתי תחול ההתייצבות, הצעדים המיידיים לבלימת מגמת המחירים צריכים להתמקד בפעולות הדרושות ממילא לביסוס שוק הדיור בטווח הארוך", כך נכתב בדו"ח של ה-IMF.
"התמקדות זו גם תיטיב במיוחד עם רוכשי דירות צעירים. מהלכים אפשריים כוללים שחרור נוסף של קרקעות והקלות ברישוי והפחתת הפטורים ממיסוי רווחי הון על הכנסה מדיור ושכירות, כאשר המטרה היא לייצר איזון."
התחרותיות נשחקת
התחזקותו של השקל אל מול המטבעות העיקריים, שוחקת את התחרותיות של ישראל במשק הגלובלי. לראיה, אתמול (א') פורסם כי מדינות ה-PIGS הפחיתו את היקף היבוא הישראלי, הן בגלל מצבן הכלכלי הקשה, אך גם בהתחשב בהתחזקותו של השקל בעולם.
בדו"ח שפרסם היום ה-IMF נכתב כי "התחרותיות הושפעה מכך לרעה, וייתכן שהדבר כבר משתקף באיבוד נתח שוק מהייצוא ב-2010, בירידה בכניסת השקעות זרות ישירות ובקיפאון ברמת התעסוקה". מנגד, צויין כי "השקל החזק סייע לרסן את האינפלציה, שחזרה לאחרונה לטווח היעד של 3-1 אחוזים אחרי תקופה ממושכת שבה הייתה גבוהה במקצת מן הטווח."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה