אל-אריאן מזהיר: "תוכנית הסיוע לאירלנד אך ורק דוחה את הבעיות של גוש האירו"

מנכ"ל פימקו מגיב על תוכנית הסיוע שקיבלה המדינה מהאיחוד האירופי וקרן המטבע. "תוכנית החילוץ לא תשנה את חוקי המשחק ולא תשפיע על צמיחת אירלנד בטווח הבינוני"
 | 
telegram

חבילת הסיוע שקיבלה אירלנד בסכום של כ-85 מיליארד אירו, אינה פותרת את הבעיות בגוש האירו, אלא אך ורק דוחה את התפשטות משבר החוב למדינות נוספות. כך אמר היום (ב') מוחמד אל-אריאן, בטור אישי שפורסם בפייננשל טיימס.

"החבילה לא תשנה את חוקי המשחק", אמר אל-אריאן, מנכ"ל משותף בקרן האג"ח הגדולה בעולם - פימקו. "הסיוע יפחית את הסיכון מפני התפשטות משבר החוב אל מדינות הפריפריה באירופה, אך אינו ישפיע משמעותית על צמיחת אירלנד בטווח הבינוני או על שוק העבודה".

קובעי המדיניות באירלנד הגיעו להסכם במסגרתו תקבל המדינה חבילת חירום בסכום כולל של 85 מיליארד אירו (113 מיליארד דולר). המדינה תקבל סכום של 67.5 מיליארד אירו מאיחוד האירופי, ואת הסכום הנותר תקבל המדינה מקרן הפנסיה של קרן המטבע העולמית. כך אמר מארטי סאלמי, דובר מחלקת האוצר של פינלנד לאחר שהצדדים הגיעו להסכם על גובה הסכום בבריסל.

"תוכנית החילוץ אינה פותרת את הבעיות של האיחוד האירופי, אלא היא דוחה את הקץ. הם מנסים לקנות זמן בכדי לגבש במהירות מנגנון לפתרון בעיות חוב של מדינות בגוש האירו עד לשנת 2013", אמר אל-אריאן והוסיף כי הריבית שקיבלה המדינה - 5.8%, אינה זולה אך טובה בהשוואה לתנאי השוק.

זוהי אינה הפעם הראשונה שאל-אריאן מתייחס למצב הכלכלי העגום באירופה. בחודש שעבר אמר כי יוון תגיע ככל הנראה למצב של חדלות פירעון במהלך שלוש השנים הבאות. זאת לאחר שהקיצוצים בגירעון הממשלתי לא יספיקו בכדי להפחית את נטל החוב במדינה.

"ליוון יש אינטרס להגיע לחדלות פירעון כל עוד היא תמנע את ההידבקות של מדינות נוספות, וכל עוד היא תעשה זאת באמצעות ארגון מחדש ותמחור חובות מסודר בכדי לשמר את התחרות", אמר אל-אריאן במהלך כנס כלכלי בניו יורק. "בדומה ל'עשור האבוד' באמריקה הלטינית בשנות השמונים, החלופה לא מבטיחה צמיחה ויצירת מקומות תעסוקה".

רוביני מפנה זעמו לפורטוגל

גורם נוסף בשוק ש התייחס היום למצב ביבשת אירופה הוא נביא הזעם של הכלכלה העולמית, פרופסור נוריאל רוביני. רוביני אמר כי פורטוגל צריכה לשקול לפנות לאיחוד האירופי בבקשה לתוכנית חילוץ דומה לזו של אירלנד לפני שההתחייבויות במדינה יתרחבו לרמה שיהיה קשה לחזור ממנה.

"סביר מאוד כי פורטוגל תזדקק לעזרה בינלאומית", אמר רוביני שנחשב לנביא הזעם של הכלכלה העולמית. "המדינה מתקרבת לנקודה קריטית בעקבות נטל החוב המשמעותי והצמיחה האיטית". רוביני הוסיף כי שכנתה של פורטוגל, ספרד, הכלכלה הרביעית בגודלה בגוש האירו "גדולה מדי בשביל לקבל סיוע".

בשוק העריכו כי לאחר שאירלנד תקבל את הסיוע הכספי, הפוקוס יעבור למדינות נוספות שעשויות לא לעמוד בנטל החוב כמו פורטוגל וספרד. "פורטוגל צריכה יותר מזומנים מאירלנד מפני שהיא מנפיקה בשווקים על בסיס יומיומי", אמר ניק פירוייזה, ראש מחלקת אסטרטגיות בבנק נומורה בלונדון. "השווקים עשויים להתמקד בפורטוגל בנקודה מסויימת בגלל שהיא נמצאת בסיכון רב".

מוקדם יותר החודש העריך רוביני כי רתיעתו של הבנק המרכזי בגוש האירו לשקול צעדי הקלה נוספים, תחריף את הבעיות הפיננסיות בפניהן עומדת היבשת כולה. "במצב בוא ישנה קונסולידציה פיסקלית מסיבית, על האיחוד האירופי לספק יותר נזילות לשווקים הפיננסים ולרכוש כמות גדולה יותר של אגרות חוב", אמר.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות