גודל טקסט
זום
ניגודיות

פישר: "אומרים לי שבישראל המשכנתאות זה הכי בטוח, זה לא בהכרח נכון כיום"

הנגיד אמר דברים ברורים בעניין הסכנה שבעליית מחירי הדירות. "אנחנו מקבלים נתונים הפוכים מהלמ"ס ומהאוצר. אם המחירים יטפסו עוד - ננקוט בצעדים מאקרו יציבותיים"
יוסי פינק |

איגוד הבנקים עורך בדקות אלו את הכנס השנתי שלו. שר האוצר, יובל שטייניץ, נשא דברים. "אני מודה לבנקאים שלא נכנסתם לפאניקה, שהמשכתם לתת אשראי, ואני מאחל לכם רווחים גבוהים ותשלום מיסים גבוהים לאוצר". שטייניץ התייחס בנאומו למיקומה של ישראל בעולם מהזוית הבנקאית ואמר כי "אנחנו רוצים להביא להפיכתה של ישראל למרכז חשוב גם לבנקאות העולמית. יש לנו שאיפה להביא לכאן יחידות של מסחר בינלאחומי שיבצעו את הפעילות מכאן. מעבר לכך, יש לנו כוונה להפוך את ישראל לשחקנית בתחום פיתוח טכנולוגיות לבנקאות ומערכות פיננסים. זה שוק של 200 מיליארד דולר ואנחנו רוצים לחלק בו חלק."

עוד אמר שטייניץ, כי "אנחנו עושים מאמצים לפתות בנקים גדולים בעולם לבוא לישראל ולהקים פעילות בישראל שקשורה להיי-טק הישראלי." נציין, כי הנושא הזה מרוכז ע"י מנכ"ל האוצר, חיים שני, שהיה מנכ"ל נייס בתפקידו הקודם.

שטייניץ הבהיר כי "אנחנו חייבים לרוץ קדימה לצמיחה מחודשת כי התנאים לא נעשים קלים יותר. אם המערב ימשיך לקרטע זה יקשה עלינו ואם הוא יתאושש - אז התחרות בנושאים בהם אנחנו חזקים תהיה קשה מאוד. החברות כי מהמערב יבואו עם סכין בין השיניים."

יאיר סרוסי: "המערכת הבנקאית העולמית עדיין נמצאת בסערה פיננסית"

יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים, עלה מייד אחרי שטייניץ ופתח בלברך את דודו זקן, המפקח הנכנס על הבנקים. "מצב המערכת הבנקאית בישראל איתן, דו"חות הבנקים שמתפרסמים כעת הם עדות לכך. המערכת חזרה לרווחיות סבירה. כולנו יכולים להסתכל על השנתיים האחרונות בסיפוק אבל לא בזחיחות."

עוד אמר סרוסי, כי "המערכת הבנקאית העולמית עדיין נמצאת בסערה פיננסית. ההתערבות חסרת התקדים הצליחה לייצב את המערכת בשלב קריטי וזה מנע שפל כלל עולמי חריף. הכלכלה העולמית חזרה לצמיחה וזה חדשות טובות שמבשרות שהסיכוי לתחתית כפולה ירד משמעותית."

עם זאת, סרוסי הבהיר כי "הסיכונים כיום גבוהים ביחס למה שחווינו טרום המשבר הגדול וזה לא מתומחר בשווקים. הריבית הנמוכה יוצרת סיכון ליצירת בועות."

"דווקא בראיה ארוכה טווח, מתחדד הצורך בבנקים חזקים שיהיוו נכס אסטרטגי לכלכלת ישראל. הצטרפות ישראל ל-OECD יכולה להוות הזדמנות להכניס לישראל משקיעים זרים. חשוב שהבנקים ימשיכו להתפתח ויגוונו את מקורות ההכנסה."

פישר: "צריך לשמור על היציבות של הבנקים, תראו מה קרה באירלנד בגלל הרפתקנות"

סטנלי פישר, נגיד הבנק המרכזי אמר כי "עברנו את השפל של המשבר אבל אנחנו חיים בעולם מסובך - ההתאוששות התרחשה בקצבים מאוד שונים במדינות השונות. יש מדינות שממשיכות להיות בבעיה ויש מדינות שכבר הצליחו לחזור לצמיחה מהירה. כאשר המשבר התחיל כולם דיברו על האפשרות של ההתנתקות והכוונה היא לא לסוגיה הפוליטית שלנו."

לא סיימנו את תהליך הלימוד מהמשבר אבל דבר אחד אנחנו יודעים - המדינות שנמצאות בבעיות הכי קשות הן המדינות שבהן היה לא רק משבר מאקרו כלכלי אלא גם משבר פיננסי והדוגמאות הן אירלנד, ספרד, איסלנד וכמובן ארה"ב. המדינות שחוו משבר מאקרו בלבד הצליחו להתאושש בצורה טובה יותר."

יש ביטויים שמפחידים אותי כשאני שומע אותם, אמר פישר, וציין כדוגמאות אמירות כגון "הפעם זה שונה" או "למדנו איך לנהל את מחזור העסקים". פישר הדגיש כי ישראל צריכה להימנע משאננות.

"חלק ניכר מהמשברים הפיננסים התחילו בשוק הנדלן והפעם ראינו את זה בארה"ב ובטח ובטח באירלנד - שם ניהלו מדיניות כלכלית מעולה אבל לא פיקחו על הבנקים ונתנו להם להיכנס לכל מיני הרפתאות מסביב לעולם. זו הסיבה שהכניסה אותם לבעיה שבה הם נמצאים."

לגבי ישראל זה אומר שהפקוח ימשיך להיות נחוש, פרטני וייכנס עמוק לתוך מה שקורה בבנקים בהקשר של שוק הנדל"ן ושוק המשכנתאות. "אי אפשר להמשיך לשמוח על הנתונים מהעבר. אני יודע שבארץ המשכנתאות זה הנכסים הכי בטוחים אבל המבנה של המשכנתאות בעבר הוא לא המבנה שלהם היום. הסיכונים השתנו וצריך לחשוב על המצב הנוכחי ולא רק על נתוני עבר וזה אחת הסיבות שאנחנו מאוד מודאגים."

"אנחנו כל הזמן מקבלים נתונים מנוגדים מהלמס ומהאוצר - אם אנחנו לא נצליח לרסן את שוק הנדלן, נצטרך ונהיה מוכנים לנקוט בצעדים מאקרו יציבותיים נוספים."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה