קליין בביקורת על פישר: "רכישות המט"ח הופכות את ישראל לדומה לרוסיה וסין"
נגיד לשעבר דוד קליין מתח הבוקר ביקורת חריפה על התנהלותו של הבנק המרכזי תחת ניהולו של סטנלי פישר ואמר כי מדיניות רכישות המט"ח הופכת את ישראל לדומה למדינות כמו רוסיה וסין.
קליין, המשמש כיו"ר הדירקטוריון המייעץ לבית ההשקעות מיטב, אמר במסיבת העיתונאים השנתית של בית ההשקעות כי פעילות בנק ישראל בשוק המט"ח מעלות שאלות רבות ואף הטיל ספק בכך שבנק ישראל ממלא את תפקידו העיקרי - שמירה על יציבות המחירים.
יתרות המט"ח של בנק ישראל תפחו לאחרונה לכ-70 מיליארד דולר. "זה מביא את ישראל למקום שאני לא יודע אם טוב", אמר קליין ואף הוסיף כי ישראל מתחילה לדמות במדיניות שלה לרוסיה וסין. קליין שאל האם יש גבול לרכישות המט"ח? האם ניתן להגדיל את היתרות ללא גבול כזה? "אנחנו יודעים ממדינות אחרות שכאשר נוצרת בעיה בתחום יתרות מטבע החוץ נזקקים לכל מיני פעולות של הגבלת הפעולות בשוק המט"ח אפשרות של החזרת הפיקוח", אמר קליין. "האם נגיע לזה כשנבין כשלא נצליח להתמודד עם התחזקות השקל רק ברכישות?", תהה.
דבר שתומך בתהיה זו, אמר קליין, הוא חוק בנק ישראל החדש. "זה קצת הפתיע אותי", אמר, "לפי החוק החדש, הממשלה יכולה להחליט ששער החליפין לא יקבע בשוק, אלא 'בדרך אחרת'. כנראה שהממשלה היא שתקבע את שער החליפין, זו אפשרות שנפתחה בחוק", צין. קליין הוסיף כי "שאלה נוספת היא האם מדיניות זו מקשה על בנק ישראל לשמור על יציבות המחירים. הקושי לשמור על יציבות מחירים נובע מההסבר שהוא (בנק ישראל, י"ג) יודע שאם הוא יעלה הוא יחזק את השקל, למרות שיכול להיות שצריך היה להעלות ריבית בכדי לשמור על יציבות מחירים". הנגיד לשעבר הזכיר שמדיניות הרכישות הביאה להפסדים של 16 מיליארד שקל ב-2009, כאשר הוא צופה שאלה יתפחו ב-2010.
קליין ביקר גם את מלחמתו של בנק ישראל במחירי הדיור ואמר כי הזינוק בנדל"ן לא צריך למנוע העלאת ריבית. קליין השווה בין המצב בשוק הדיור בארץ לארה"ב ואמר כי בארץ קיים פיקוח והפרדה מסויימת בין שוק הנדל"ן לשוק ההון ועל כן "בועת נדל"ן לא יכולה להיות במשק הישראלי". על כן, לדבריו המצב בשוק הנדל"ן לא צריך להרתיע ניהול מדיניות ריבית שמטרתה העיקרית היא שמירה על יציבות המחירים - יעדו העיקרי של בנק ישראל.
קליין גם לא חסך ביקורת על הממשלה והאוצר. לדבריו, תקציב המדינה לשנתיים הקרובות מעיד על אופטימיות: "הממשלה בנתה את המדיניות הכלכלית לפי ההנחה שהצמיחה בשנתיים הקרובות תימשך כמו בשנתיים האחרונות. יש פה אופטימיות מסויימת שאנחנו לא נושפע", אמר, תוך התייחסות למצבה השברירי של כלכלת ארצות הברית ומשבר החוב באירופה. "המשבר באירופה מטיל צל כבד מאוד על עתיד הכלכלה האירופית", הוסיף, "למצב במשק האמריקני ולמשק האירופי יש השפעה ממתנת על השוק הישראלי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה