עושה סדר בתחום הגז-נפט: רשות ני"ע מסדירה את נהלי הדיווח וקובעת בקרה

מלבד כללי דיווח חדשים, רשות ני"ע הודיעה כי היא מטפלת בעניין ההבדל בין שותפויות לחברות: "השותף הכללי הוא המחליט אך אינו חשוף לסיכונים"
 | 
telegram

רשות ני"ע פרסמה היום טיוטת כללים חדשים לדיווח החברות בתחום חיפושי הגז והנפט והגדירה נושאים נוספים בתחום בהם היא מתכוונת לטפל בהמשך. בתדרוך שערכה הבוקר מנהלת מחלקת תאגידים ברשות, עו"ד שיראל גוטמן-עמירה, הוצגו הכללים החדשים לדיווח בענף.

כללי הדיווח ושאר הנושאים שהרשות מעוניינת להסדיר בתחום הגז-נפט - צפו בכתבה המצולמת

"תחום חיפושי הנפט דורש ידע מקצועי גיאולוגי מאוד מיוחד, כאשר בישראל יש מאפיינים מיוחדים", הסבירה גוטמן-עמירה, "בניגוד לעולם, התאגידים בארץ נמצאים בשלבים ראשוניים. הם קטנים. כל נכס נפט של חברה הוא משמעותי, כך שכל ידיעה על אחד הנכסים גורמת לתנודתיות".

גוטמן-עמירה הסבירה את מאפייני הענף ואת הבעייתיות שבמבנה שבו הוא מנוהל. חיפושי הנפט והגז נעשים בעיקר על ידי שותפויות, בהם השותף הכללי הוא מקבל ההחלטות. בניגוד לחברות, בהן קבלת ההחלטות מתקבלת על ידי בעל השליטה שהוא גם לוקח חלק בסיכון, "השותף הכללי הוא המחליט ואינו חשוף לסיכונים", אמרה גוטמן-עמירה. "מצב זה עלול ליצור בעייה בקבלת החלטות". לדבריה, השותף הכללי "גוזר קופונים מהדיווחים", ללא תלות לרווחיות.

התמריץ של רשות ני"ע לשינוי אופי הדיווח היה תדירות הדיווח המשתנה בין השותפויות השונות, שימוש במודלים שונים ומידע חלקי. התוצאה של הדברים הייתה התנודתיות הגבוהה בה נסחרו מניות הענף. על כן, הרשות קובעת כעת מהם המועדים בהם יחוייבו השותפויות לדווח, באיזה אופן ואיזה מידע, תוך שקבעה גם בקרה על המידע המפורסם. "החוסר הראשון הוא בדיווח לפי מודלים שונים ולא אחידים באשר להערכות הרזרבות, כך שלמשקיעים קשה להבין אותם. בנוסף, אין בקרות על הדיווחים וחוסר התאמה גדולה בכמות הדיווחים. במהלך דיווח יש חברות שנותנות עשרות דיווחים וכאלה שנותונות רק דיווחים בודדים".



הרשות שמה דגש על אחידות בדיווח בעניין כמויות הנפט והגז, ההסתברות לתגלית והשווי של המאגרים. לפי ההנחיות שפורסמו, השותפויות יצטרכו לדווח באופן אחיד לפי מודל בינלאומי הקרוי PRMS. גם ההערכות, על אף הסובייקטיביות שבהן, יפורסמו, על מנת להקטין את אי-הוודאות ואת ניהול ההשקעות לפי שמועות שבשוק.

במהלך הקידוח, הרשות הגדירה רשימה סגורה של אירועים בהם על השותפות לדווח , זאת למעט פרטים חריגים החשובים למשקיע. לאחר הקידוח יהיה חובה לעדכן את הכמויות, ההערכות ואת השווי. החלטה נוספת היא שבמקרה ושותפה בינלאומית מפרסמת מידע כלשהו בעולם הנוגע לקידוח, השותף בארץ יחוייב לפרסם הבהרה בעניין.

מלבד כללי האחידות והסדר בדיווחים, הרשות מכניסה אלמנט של בקרה על הדיווחים. המעריכים בהם משתמשות החברות חייב להיות בעל כשירות מקצועית, יש להצהיר שהוא עצמאי ואינו תלוי, שימוש במודל ה-PRMS האחיד, עליו לפרסם את הנחות הבסיס ולא רק את המספרים הסופיים והצהרה בדבר נאותות התהליך - שהשותפות שיתפה פעולה עם ההערכה.

מלבד הסדרת הדיווח בענף, ברשות עוסקים בנושאים נוספים: ההבדל הקיים בין החברות לשותפויות והבעייתיות שנוצרת בעניין השליטה מול לקיחת הסיכון. "הקמת השותפויות נעשתה מתוך הרצון לתמרץ את החיפושים על ידי ביצור שליטה", הסבירה, אך בכך נוצר חריג לכלל הממשל התאגידי שקיים בארץ, בו בעל השליטה, שחשוף גם לסיכון הגדול ביותר, הוא הקובע. למעשה, ברשות מעלים באת השאלה האם תמרוץ זה עדיין הכרחי.

"השותף הכללי לא חשוף לסיכון אלא אם החליט גם לקנות מניות. הציבור משלם קופון לשותף הכללי על כל הוצאה ללא קשר לתגליות ומשלם גם תמלוגי על לגורמים רבים, וזה יורד מהכיס של הציבור. עוד לא סיימנו את הטיפול בבעיה זו". שאלה נוספת שהעלתה גוטמן-עמירה והרשות עדיין מטפלת בה היא השימוש בכספים שמגייסות השותפויות והאופן בו קיימת ביקות על תהליך ההחלטה להשקעות עד השימוש בכספים.

הנחיות אלה מפורסמות כעת לקבלת הערות הציבור, כאשר כבר בדיווחים השנתיים ל-2010 אמורים להיעשות בהן שימוש. ברשות אמרו שהדבר יתאפשר בהתאם למידת השינוי שידרש בהן לאחר השימוע שיעשה בהתאם להערות שיעלו.

גדעון תדמור: "מברך את הרשות; נלמד את הטיוטה ונתייחס"

בתגובה להודעת רשות ני"ע אמר גדעון תדמור, מנכ"ל חברת דלק אנרגיה (בעלת השליטה באבנר יהש ודלק קידוחים יהש): "אני מברך את רשות ניירות ערך על פעולתה למקצוע וסטנדרטיזציה של מערכת הדיווחים משותפויות הנפט והגז, תוך הקפדה על שקיפות ראויה. אנו נלמד את טיוטת ההנחיות, ונעביר את הערתנו לרשות".

באמצע חודש נובמבר כינסה הרשות תדרוך ראשוני בו הציגה מחקר שנערך אודות המסחר במניות ויחידות ההשתתפות במגזר, כחלק מכוונת רשות ני"ע להסדיר את הדיווחים בענף ולגבש נהלים חדשים. לפי המחקר, שווי השוק של חברות הנפט והגז זינק פי 8 במהלך השנתיים האחרונות ליותר מ-5% מסך המניות והאופציות. מאז שנת 2008 עלה שווי השוק מכ-5 מיליארד שקל לכ-39.4 מיליארד שקל בחודש אוקטובר האחרון.

"כמות המידע והרמה בו הוא מובא היא טכנית וקשה. מטבעו התחום הזה מאוד מסוכן", כך נאמר בתדרוך האחרון. "אנחנו חושבים שהמשקיעים צריכים לקחת בחשבון את האינפורמציה הזו בחשבון כאשר הם מקבלים את החלטת ההשקעה שלהם".

בבורסה בתל אביב ישנם 28 ניירות ערך המייצגים את הסקטור: 12 יחידות השתתפות, 4 מניות ו-12 כתבי אופציות. גודלו של השוק עומד כיום על 40 מיליארד שקל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות