תגובות לפצצה של שטייניץ: "קומבינת מיסוי שפוגעת בעיקר בשוק שוכרי הדירות"
שר האוצר יובל שטייניץ ושר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס הכריזו הבוקר על
רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון אמר- "בניגוד לצעדים שננקטו עד כה הן על ידי בנק ישראל והן על ידי האוצר, מדובר בצעדים האפקטיביים ביותר שנעשו עד כה בטיפול בבועת הנדל"ן המתנפחת. צעדים אלו היו מתבקשים זה מכבר וצפויים להפחית את האינסנטיב של רכישת דירות להשקעה ומעלים את התמריץ למכירת דירות להשקעה. יחד עם זאת, ראוי שבאוצר לא ינוחו על זרי הדפנה ויגבשו תוכנית מסודרת יותר למיסוי שוק הנדל"ן שתבטל את האפליה הקיימת בינו לבין אפיקי ההשקעה ההוניים האחרים".
ארז כהן, יו"ר לשכת השמאים, נשמע קצת פחות אופטימי, "הצעדים החדשים לא ייצרו דירות והשוק עשוי להיכנס למשבר מכיוון ששוק הדירות להשקעה היה הקטר שמשך את המשק. במצב החדש השוק המשני של דירות להשקעה יצטמצם באופן משמעותי וכתוצאה מכך יעלה שכר הדירה. בעקבות מתן הפטור ממס שבח יתכן וההיצע יגדל, אך לא באופן משמעותי שידביק את הפער, בל נשכח שחלק גדול מהדירות להשקעה לא מיועדות לזוגות צעירים, הצעד עשוי להפחית את מחירן של דירות היוקרה".
מנגד, אהוד המאירי, יו"ר פירמת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות' אומר כי הצעדים יביאו לכך שאנשים לא יצטרכו לחכות 4 שנים כדי לקבל פטור, אלא יוציאו את הדירות לשוק בהדרגה בשנתיים הקרובות. "דבר שללא ספק יגדיל את היצע הדירות המוצעות למכירה ויביא להתמתנות בעליית המחירים. ייתכן אף כי במקומות מסוימים בהם יהיה היצע גדול של דירות שישוחררו לשוק הדבר יביא אף להורדת מחירים. כמו כן, העלאת מס הרכישה במקביל על דירות שניות ושלישיות תבלום את כדאיות ההשקעה ותוריד את הביקוש של המשקיעים לרכישת דירות. הפעולה היא פעולה כפולה שמשפיעה על הורדת הביקוש לדירות על ידי משקיעים, ופעולה שניה הינה הגדלת היצע הדירות העומדות למכירה בשוק החופשי וזאת ללא צורך לחכות עד שקבלן יצא לבניה בשטח. זה צעד מבורך והוא ישים מיידית ואין ספק שתהיה לו תגובה בשוק".
ב-BDO זיו האפט אמרו הבוקר כי החלטת האוצר ומשרד השיכון עשויה להביא גם לתופעות שליליות, לדברי רו"ח טארק דיביני "העלאת מס הרכישה על דירה שנייה עלולה להביא למגוון רחב של השלכות כגון רכישת דירה על שם קרובי משפחה שאין ברשותם דירה כדי לא לשלם מס רכישה. בנוסף עלולה להיווצר בעיה קשה מול רשויות המס. מס הכנסה יכול לטעון כי משקיע שמכר תוך שנתיים יותר מדירה אחת עושה את זה כעסק לכל דבר ולכן הוא חייב במס. הדבר יגרום לכך שמצד אחד המדינה נותנת פטור אך מצד שני הוא עלול לשלם מס של 40%-45% ובעצם להפסיד הרבה מאוד כסף".
"ספק אם הצעד ישפיע באופן ניכר", אומר עו"ד ניר הורנשטיין. משמעות הצעד היא ייקור של דירת המגורים בשיעורים של כ-1.2% עד 1.4% ביחס למחיר הדירה הכולל, וספק אם בעקבות צעד זה משקיע יבטל החלטת רכישה וידחה אותה בשנתיים. בנוגע להטבה המשמעותית במס למוכרי דירות אשר הינם בעלים של יותר מדירה אחת, צעד זה אכן עשוי לסייע, שכן לא מעט מוכרים ממתינים 4 שנים, לשם מכירת דירה בפטור, וכעת יוכלו להימנע מהמתנה זו ולהעביר את הדירות לשוק. צעד זה עשוי להוביל להגדלת ההיצע, וכפועל יוצא אף להורדת מחירים".
לדברי חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן, "ההחלטות עליהן הכריזו היום שר האוצר ושר השיכון הן לא יותר מעוד קומבינה מיסויית, שאולי פוגעת קצת בשוק המשקיעים, אבל בעיקר פוגעת בשוק שוכרי הדירות. הממשלה כבר נכשלת מספק שנים ביצירת שוק ראוי של דירות להשכרה, והמהלכים האלה כעת רק מחבלים במעט שקיים. למי שלא היה לו מספיק הון עצמי לרכישת דירה ראשונה עכשיו גם יתקשה לשכור דירה. אני לא חושב שמדובר בהחלטות שיביאו להגדלת ההיצע ובניית דירות נוספות, והממשלה לא מטפלת בשורש הבעיה".
מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון ציין כי הטלת מיסים נוספת על ענף הבנייה היא צעד מוטעה שלא יביא לתוצאה המיוחלת של הוזלת מחירי הדירות. "הפתרון הנחוץ לענף הדיור הוא הגדלת היצע הדירות והפחתת נטל המס על הענף שהוא הענף הממוסה ביותר. כמו כן, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר הזהיר לאחרונה מפני עלייה נוספת במחירי שכירות אך באוצר מעדיפים להתעלם מהנתונים ולנקוט בפעילות שהם הכי אוהבים לעשות העלאת מיסים. המשמעות של העלאת המיסים תגרום לתוצאה אחת בלבד- העשרת הקופה הציבורית לאחר שהאוצר כבר גרף השנה מיליארדים ממיסוי הענף ומההכנסות הגבוהות של מנהל מקרקעי ישראל ממכירת קרקעות במחירים גבוהים".
עו"ד איציק חן אמר כי הרפורמה מעניינת, אך הצעדים לא מספיקים. "צריכים צעדים משלימים , כי הגדלת ההיצע הוירטואלי אינה מספיקה צריך להקטין במקביל את הביקוש.הפטור ממס שבח צריך להיות רק מי שרכש את הדירה השנייה /שלישית לפני המועד 01/01/2011, המנהל צריך לבטל על דמי הסכמה בהעברת זכויות במשקים חקלאים , גובה דמי הסכמה הינו 1/3 מערך עליית הקרקע . סכום זה הינו גבוה ומונע מאנשים מלבצע עסקאות ושנית זה ימנע גם אפלייה בין שני המגזרים". עוד אומר חן כי יש לחייב מי שאינו תושב ואזרח ישראל , דהיינו תושבי חוץ , לשלם מס רכישה בגובה מס הרכישה על הדירה האחרת ( דירה שנייה / שלישית ) , אפילו על רכישת הדירה הראשונה , צעד זה יצנן במקצת את הביקושים של תושבי החץ ויעשה צדק עם אזרחי מדינת ישראל".