דאגה אחת פחות: תגליות הגז "תמר" ו"לוויתן" שייכות לישראל באופן רשמי

דאגה אחת פחות למשקיעי הגז והנפט: עוזי לנדאו חתם הבוקר על הסכם קביעת ה"איזור הכלכלי הבלעדי" בין ישראל וקפריסין. "ההסכם יעניק ודאות כלכלית למשקיעים ויסייע בפיתוח משק האנרגיה בישראל"
 | 
telegram

חדשות טובות לשותפות בתגליות הגז בישראל. שר התשתיות הלאומיות דוקטור עוזי לנדאו, ביקר הבוקר (ו') בניקוסיה בירת קפריסין וחתם על הסכם עם שר החוץ הקפריסאי, מרקוס קיפריאנו, שבמסגרתו נקבע ה"איזור הכלכלי הבלעדי" (EEZ) בין שתי המדינות.

תגליות הגז והנפט בישראל הציתו לאחרונה את מדינות ערב וגרמו לאי ודאות בנוגע לגבולות הכלכליים של מדינת ישראאל. מוקדם יותר השנה, ב-10 ביוני, פרסם Bizportal תחקיר מקיף בעניין הזכאות של ישראל לתגליות גז "תמר" ו"דלית" ורשיון "לוויתן" תחת הכותרת . כך נמנעה ישראל בדקה ה-90 ממהלך שעלול היה לסבך את זכויותיה על תגליות

התחקיר גילה כי חודשים בלבד לפני ההכרזה על 'תמר' כתגלית גז, ישראל נערכה להכריז על גבולותיה הימיים תחת הצעת חוק - "האזורים הימיים". בהצעה התכוונה ישראל לקבוע את זכויותיה "מעבר למי החופים שלה על-פי המשפט הבינלאומי", זאת בדרך של הכרזה על "אזור כלכלי בלעדי" בשטח של עד 200 מיילים מקו החוף כשהמטרה היא להגן את התגלית העתידית. אך בסופו של דבר ההכרזה נמנעה כדי למנוע תסבוכות אפשריות בקידום הפרויקטים.

היום, בהסכמה עם קפריסין ישראל חתמו הצדדים על הסכם קביעת ה"איזור הכלכלי הבלעדי" ביניהן. "מדינת ישראל מברכת על חתימת ההסכם עם קפריסין. החתימה משקפת את היחסים ההדוקים וכן את שיתוף הפעולה המתמשך בין שתי המדינות", אמר דוקטור עוזי לנדאו, שר התשתיות הלאומיות בתגובה להסכם בין המדינות.

"לאור גילוי מאגרי גז טבעי משמעותיים בים התיכון לאחרונה, לתיחום הגבול הימי של מדינת ישראל יש תפקיד מרכזי בעיגון הזכויות הכלכליות החיוניות של המדינה בנוגע למשאבי הטבע שבים. הדבר יעניק ודאות כלכלית למשקיעים ויסייע בקידום ופיתוח משק האנרגיה של מדינת ישראל", הוסיף.

נציין כי עד כה, פעלה ישראל במימי הים התיכון עפ"י עקרונות הדין הבין-לאומי בנוגע למדף היבשתי (Continental shelf). על-פי עקרונות אלו, למדינה מגיעות זכויות על כל המשאבים הטבעיים המצויים במדף היבשתי שלה באופן אוטומטי, גם מבלי להכריז על המדף היבשתי שלה באופן פורמאלי. תיחום האזור הכלכלי הבלעדי מעניק וודאות רבה יותר לגבי הגבולות הימיים של ישראל - הן כלפי משקיעים והן כלפי מדינות שכנות.

עוד נמסר כי קביעת הגבולות השטח הימי בין ישראל לקפריסין נעשתה תחת כפיפה אחת באמצעות מומחים משתי המדינות ועל פי עקרונות המשפט ושיטות המדידה המקובלות. בתוך כך, התחייבו ישראל וקפריסין לשתף פעולה בנוגע לפיתוח מאגרים חוצי גבולות, במידה ויתגלו, וינהלו מגעים בנוגע להסדרי החלוקה של המאגרים המשותפים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות