בנק הפועלים: "מחירי הדירות לא יירדו עד שימצא פתרון לגמישות בהתחלות הבנייה"
בשבוע שעבר הכריזו שר האוצר יובל שטייניץ ושר השיכון והבינוי אריאל אטיאס על העלאת מס הרכישה לרוכשי דירות להשקעה ועל מתן פטור ממס שבח למוכרי דירה שנייה ושלישית במטרה לצנן את שוק הדירות שרשם זינוק של כ- 40% בשנתיים האחרונות אשר מדיר שינה מעיניהם של בכירי הכלכלה במשק אשר חרדים מקיומה של בועת נדל"ן.
בנק הפועלים פרסם את תחזיותיו לשוק הנדל"ן בשנת 2011, לפיהן הצמיחה האיתנה החזויה בישראל צפויה להטיב עם חברות נדל"ן רבות, שליבת פעילותן בארץ. "בישראל, העלאת הריבית כבר החלה, ומגמה זו צפויה להימשך. העלאה בריבית מייקרת את המשכנתאות ומנגד, אלטרנטיבות ההשקעה הופכות אטרקטיביות יותר. התוכניות להפשיר קרקעות מחד ולצמצם ביקושים מאידך לא ישפיעו משמעותית על מחירי הדירות בישראל, עד שימצא פתרון לבעיית הגמישות בהתחלות הבניה. בשנת 2010 חלה תפנית וחברות הנדל"ן המניב החלו לרשום עלייה בשווי ההוגן של נכסיהן, על רקע ירידה במחירי ההיוון. מנגד, העלאות הריבית ברחבי העולם צפויות להכביד את נטל המימון על חברות הנדל"ן, להן יחס גבוה של חוב מסך המאזן".
לדברי הבנק, השאלה אם בישראל התפתחה בועת נדל"ן לא רלוונטית, שכן בדרך כלל מגמה מתמשכת של עליות מחירים מתויגת כבועה, רק לאחר התפוצצותה. "לאחרונה, ננקטו מספר צעדים במטרה לעצור את הסחרור במחירי הדירות. עקרי התוכנית: הנחה במס שבח מקרקעין, הנחה על קרקע לקבלנים שיבנו במהירות, גבייה ישירה של היטלי פיתוח מהקבלנים לבניית מוסדות ציבור. שורה תחתונה: תמריצים לסיים מהר!"
בנוסף, מציינים בבנק, מושפע ענף הנדל"ן מהמדיניות המוניטארית של . "כיום, מספר העלאות כבר מאחורינו ויש כנראה עוד לפנינו, בטווח זמן זה או אחר, וכאשר הריבית עולה צפויים להתרחש מספר מהלכים: מחד, המשכנתאות מתייקרות, כולל העלאת ריבית המשכנתאות באופן ספציפי, ומאידך, אלטרנטיבות ההשקעה הופכות אטרקטיביות יותר. קרי, הביקושים צפויים להתמתן".
בבנק מעודדים מהגידול בשיעור של 17% בהתחלות הבנייה במחצית הראשונה של השנה וצופים כי הרמה השנתית תגיע לכ- 40 אלף יחידות דיור, אולם מתריעים כי נכון לסוף ספטמבר נרשמה ירידה של 2% בגמר בנייה יחסית לתקופה מקבילה ומלאי הדירות החדשות למכירה עדיין נע סביב רמת 10,000 יחידות דיור בלבד. "משך הבנייה הוא כשנתיים, כך שההתקדמות לעבר שיווי משקל איטית. גם בהיקף המכירות נרשמה ירידה, כאשר ברבעון השלישי השנה מספר העסקאות ירד ב- 19% מול המקביל, על פי מנהל הכנסות המדינה. התוכניות להפשיר קרקעות מחד ולצמצם ביקושים מאידך לא ישפיעו משמעותית על מחירי הדירות בישראל, עד שימצא פתרון לבעיית הגמישות בהתחלות הבניה".
בתחום הנדל"ן המניב, אומרים בבנק כי בשנת 2010 חלה תפנית וחברות הנדל"ן החלו לרשום עלייה בשווי ההוגן של נכסיהן, על רקע ירידה במחירי ההיוון. בבנק מזהירים כי העלאות הריבית ברחבי העולם צפויות להכביד את נטל המימון על חברות הנדל"ן, להן יחס גבוה של חוב מסך המאזן. בבנק מסכמים ואומרים כי חברות הנדל"ן המניב הפעילות בישראל דווחו ברבעון השלישי השנה על סימנים של התייצבות בענף, עלייה בביקושים והתחלה של עליות מחירים ריאליות באזורי ביקוש.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה