הסכם הגבולות הכלכליים: טורקיה נזפה בשגריר ישראל על ההסכם עם קפריסין
הסכמי המים הטריטוריאליים שחתמו ביניהן ישראל וקפריסין מעלים את חרון אפו של הממשל הטורקי. דווקא ההסכם שאמור למנוע התלקחות דיפלומטית ולהסדיר את השימוש בשדות הגז במי המזרח התיכון - זה מקבל תפנית ומלבה את העניינים מול טורקיה.
נזכיר כי לאחרונה שר התשתיות, עוזי לנדאו, על הסכם גבולות מים טריטוריאלי מול קפריסין. על פי דיווחים בתקשורת, משרד החוץ הטורקי זימן אליו בסוף השבוע האחרון (ש') את שגריר ישראל באנקרה, גבי לוי, בכדי להביע את התנגדותו לדרך בה נחתם הסכם גבולות המים הטריטוריאליים בין ישראל וקפריסין, המחלק ביניהן את השימוש בשדות הגז בים התיכון.
ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, מבקש למנוע את הוצאתו לפועל של ההסכם, אלא אם "יושג הסדר צודק וכולל לסכסוך בקפריסין", כך נכתב באתר האינטרנט הטורקי "חדשות עולם". באופן כללי, מתנגד הממשל הטורקי לכל מתווה של הסכם בין קפריסין למדינות החלק המזרחי של אגן הים התיכון, ובמיוחד לצורכי חלוקת הים לחיפושי גז ונפט.
הסכמים שכאלו נתפשים על ידי הטורקים כהתעלמות מקיומו של צביון טורקי במדינה הקפריסאית. טורקיה הינה המדינה היחידה בתבל שמכירה בקפריסין הטורקית וכל כן דורשת את הנתח המגיע לה מהחיפושים במים.
עוד על פי הדיווח, טורקיה לא תהסס לפתוח חזית צבאית אל מול קפריסין בכדי למנוע את חיפושי הגז והנפט במזרח התיכון. בנוסף, גורמים בכירים בממשל הטורקי הזהירו כי הסכם שכזה עשוי ללבות את היצרים הדיפלומטיים במזרח התיכון.
במשרד החוץ הגיבו למחאה הטורקית: מדובר בהסכם מאוד חשוב למדינת ישראל, שבא להסדיר את הגבול בינינו ובין קפריסין, ואין בו כדי לפגוע כהוא זה באף מדינה אחרת באזור. אנחנו מעדכנים את כל המדינות עמן אנו בקשר לגבי פרטי ההסכם. מדובר בהסכם שבפעם הראשונה קובע את הגבול המערבי של מדינת ישראל."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה