ממתינים לאסון הבא? "הממשלה עדיין לא קבעה מי הגוף המפקח על תמ"א 38"

שר השיכון אריאל אטיאס: "תמ"א 38 נכשלה". Bizportal בדק בכל משרדי הממשלה וחזר בידים ריקות - אף אחד לא אחראי. פשוט סיפור מפחיד
 | 
telegram

בראשית החודש, אמר אריאל אטיאס, שר הבינוי והשיכון, כי התכנית הנוכחית לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה, התמ"א 38, נכשלה וכי יש לנקוט באמצעים חלופיים לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה. בראיון שקיימנו עימו בשבוע שעבר, הטיל אטיאס את האחריות על הממשלה שלא קבעה עד היום מי אחראי על דירות הפרטיות של אנשים. "נושא המיגון כנגד רעידות אדמה מצוי בידיו של משרד התשתיות, אנחנו עושים מחווה של רצון טוב ומציעים הצעות לטיפול".

אסון השריפה בכרמל וחוסר הערכות המדינה בטיפול במשברים קשים מסוג זה, היווה תזכורת לנושא רעידות האדמה והיכנות העורף במה שקרוי תוכנית מתאר ארצית מספר 38 (תמ"א 38). למרות שהכותרות כבר ביום למחרת האסון דיברו על החובה להיערך באופן מיידי לביצוע התמ"א, כמעט שלושה שבועות אחרי ובדיקת Bizportal מגלה שבמשרדי הממשלה שום דבר לא השתנה ואין מי שפועל למנוע את האסון הבא.

שוחחנו עם ד"ר אבי שפירא, ראש הועדה הבינמשרדית להערכות בפני רעידות אדמה מטעם משרד התשתיות, שאמר כי לא לכל דבר ניתן לקבוע אחריות לביצוע, לכל משרד אחריות בתחומו. "נושא התמ"א 38, כמו כל תכנית מתאר אחרת, נקבעת על ידי מנהל התכנון במשרד הפנים. מי שאמר שהתכנית אינה עובדת צודק, אבל המדינה אינה יכולה לשעבד את תקציב המדינה לחיזוק כלל בנייני המגורים במדינה. מדינת ישראל החליטה להקציב 140 מיליון שקל לצורך חיזוק מבני ציבור, אני מאוד מוטרד מכך שבתי חולים ובתי ספר רבים אינם ממוגנים, לצערי משרד האוצר מצפה שעל כל שקל שישים כל משרד ממשלתי ישים שקל לצורך מיגון המבנים הנמצאים תחת אחריותו, כמו כן שר האוצר הגיש ערר כנגד ההחלטה להקציב 40 מיליון שקל לתקצוב הוועדה, יש לנו 0 תקציב".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "תקציב ועדת ההיגוי להיערכות כנגד רעידות אדמה עמד בחמש השנים האחרונות על 4 מליון שקל בשנה. בשנת 2010 אישרה ועדת השרים להיערכות נגד רעידות אדמה, בהתאם להצעת ועדת ההיגוי, כי תקציב הועדה יעמוד על 20 מיליון שקל בכל אחת מן השנים 2011-2015. כמו כן, תחלק הועדה כ-20 מליון שקל נוספים לגופי החירום השונים. עיון בתכנית העבודה של ועדת ההיגוי מצביע על כך שהכפלת תקציב הועדה פי 5 לעומת התקציב שעמד לרשותה בין השנים 2006-2010, אינו מוצדק, ועל כך הגיש שר האוצר ערר לממשלה".

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "במטרה לעודד חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה יזם משרד הפנים תוכנית מתאר ארצית, תמ"א 38 ,המעודדת בעלי דירות ויזמים קבלניים לחזק מבנים שלא עומדים בפני רעידות אדמה בתמורה לזכויות בנייה. במסגרת התוכנית אושר לחזק מבנים בעשרות רשויות מקומיות. אולם תוכנית זו איננה מתיימרת לפתור את נושא חיזוק כל המבנים בארץ בפני רעידות אדמה. לתגובה בנושא יש לפנות למשרד התשתיות הלאומיות אשר מונה לרכז את נושא היערכות המדינה בפני רעידות אדמה". ממשרד ראש הממשלה טרם נמסרה תגובה.

לסיכום, לאחר שעות ארוכות של ניסיונות לברר על מי מוטלת האחריות למיגון המבנים בארץ כנגד רעידות אדמה עולה תמונה עגומה שמבהירה שמדובר בתפוח אדמה לוהט שאף משרד אינו מוכן לקחת תחת אחריותו המלאה, השאלה הנשאלת היא האם למדנו משהו מהשריפה בכרמל או שרק שיתרחש אסון יקדישו לנושא את מלוא האחריות הממשלתית והתקצוב.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות