זליכה: "עשרות אלפי זוגות צעירים ישלמו במשך 20 שנה על מדיניות רכישת המט"ח של בנק ישראל"
פרופ' ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי של הממשלה, הציג הבוקר בישיבה של איגוד לשכות המסחר, מחקר בנושא מדיניות אלטרנטיבית לעידוד היצוא בישראל, במסגרתו מתח ביקורת חריפה על המדיניות המוניטרית של .
"אף ממשלה, כולל אלו בהן כהנתי כחשב כללי, לא בחנה את השלכות רכישות המט"ח על ידי בנק ישראל ולא חיפשה אלטרנטיבות אחרות לעידוד הייצוא הישראלי, ציין זליכה. "התנהלות זו הביאה למצב בו למעט בנק ישראל, אין בארץ אף גוף שמבצע רכישות בכ-150 מיליארד שקל ללא כל בקרה וללא כל בחינת כדאיות ואלטרנטיבות. השימוש במונח "רזרבות מט"ח" מטעה היות ולא מדובר ברזרבות אלא בהלוואות לטווח קצר אותן לוקח בנק ישראל, אשר מונעות ממנו להעלות את הריבית לרמתה המתבקשת, בשל ניגוד האינטרסים המובנה בפעילותו וכתוצאה מכך אינו מצליח להילחם בבועת הנדל"ן".
זליכה אומר כי מדובר בניגוד אינטרסים מובנה בין בנק ישראל לבין צורכי המשק. "בין תפקידו של בנק ישראל לשמור על יציבות המחירים ולמנוע בועות בשווקי ההון והנדל"ן באמצעות העלאת הריבית לבין רצונו לשפר את מאזנו הכספי העצמי על ידי לקיחת הלוואות קצרות מועד לרכישת מטבע זר, במחיר זול. במקום שבנק ישראל יעלה את הריבית בצורה משמעותית, לרמות המתבקשות, ובכך יעצור את עליית מחירי הנדל"ן, הוא נמנע מלעשות זאת על מנת שלא לפגוע בריביות אותן הוא נוטל עבור רכישת מט"ח".
לדברי זליכה, הציבור יממן את ההפסד הזה ב-20 השנים הקרובות ובראש ובראשונה הדבר יפגע בזוגות הצעירים הנדרשים לממן משכנתאות כבדות כתוצאה מעליית מחירי הנדל"ן. "בנק ישראל גורם להטיה מלאכותית ומקטין את חלקם של ענפי המסחר והשירותים הנהנים משער דולר נמוך, על חשבון המגזר התעשייתי המייצא הזקוק לשער דולר גבוה.לדבריו מצב זה מביא לפגיעה בקצב יצירת מקומות העבודה במשק ולהגדלת אי השוויון בחברה".
"יש לפעול להרחבה משמעותית של רשת אמנות המס של ישראל עם מדינות אחרות בעולם", מסביר זליכה. "שנית, לפעול להרחבה משמעותית של רשת הסכמי הסחר. שלישית, תגבור משמעותי של מערך הנספחים המסחריים ומתן תקציב שוטף לפעילותם. רביעית, הרחבה משמעותית של מערך השגרירויות של ישראל ומתן תפקיד פורמאלי למשרד החוץ בנושאי סחר חוץ. חמישית, הרחבת הפיילוט שביצע החשב הכללי בשנת 2006 לשכירת חברות סחר מקומיות לעידוד הייצוא. שישית, הרחבת תוכנית הבסס"ח הממשלתית לכיסוי פרויקטים של מתן שירותים ויצירת השקעות חוץ לצרכי ייצוא ושביעית, הפסקה מוחלטת של רכישת מט"ח כאמצעי לעידוד הייצוא".
לדבריו, עלויות הממשלה הכרוכות בתוכנית המוצעת במחקר נאמדות במאות בודדות של מיליוני שקלים והן זניחות ביחס להשקעת המיליארדים במדיניות הלא יעילה של השפעה על שער החליפין.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה