מנהל משק החשמל בכנסת: "התעריף לצרכן זול מידי; צפויה בצורת חשמל ב-2013"
האם סכנת בצורת חשמל מרחפת מעל ראשה של מדינת ישראל? זו השאלה שעמדה היום במרכז הדיון של וועדת הכלכלה, אשר אישרה להאריך בשנה את תקופת הרישיונות של חברת החשמל. גם סוגיית ששינסקי ותמר עלתה כצפוי לשולחן הדיונים.
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ כרמל שאמה-הכהן, אישרה כאמור את בקשת שר התשתיות הלאומיות, ד"ר עוזי לנדאו, להאריך את תקופת הרישיונות. בין הטיעונים המרכזיים שעלו: התעריף לצרכן נמוך מידי, רזרבות החשמל קטנות והולכות ואי חיבורה של ישראל לקידוח 'תמר'.
מנהל משק החשמל במשרד התשתיות, יהודה ניב, הציב בפני חברי הוועדה תחזית מדאיגה, לפיה כבר ב-2012-2013 תהייה בצורת חשמל. "ב-2010 היתה רזרבה של כ-10% שזה הקו השחור, בשנה הבאה עדיין תהייה רזרבה של 10% וב-2012 תהייה רזרבה של 6% - שזה אומר מחסורים בחשמל בתקופות הקשות."
עוד לדבריו, "לפי דוח של הבנק העולמי תעריף החשמל נמוך כיום ב-16% מהרצוי וכי למשק החשמל חסרים 7.58 מיליארד שקל. לחברת החשמל אין כסף להשקיע בפיתוח."
השר לנדאו הוסיף כי "יש סכנה שישראל לא תצליח להתחבר ב-2013 לגז של תמר, ועיקר האי וודאות בנושא זה הוא בגלל ועדת ששינסקי. עצם העיסוק של הוועדה בנושא גורם לאי-וודאות פיננסית". הוא הוסיף כי "כשם שלאזרחי המדינה מגיע ליהנות מאוצרות הטבע מגיע להם גם לקבל חשמל בצורה סדירה."
רוצים אוויר נקי
סוגיה נוספת שהועלתה נוגעת להיותם של שני רגולטורים בענף - משרד התשתיות ורשות החשמל. "צריך לבצע מספר צעדים בהם הרפורמה במשק החשמל, השלמת תוכנית החירום מ-2008, ביצוע פרויקט D כתחנת כוח דו-דלקית, הוספת ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות והתייעלות אנרגטית", לדברי לנדאו.
בארגוני הסביבה מתנגדים לשימוש כלשהו בפחם בפרויקט די. "כשמדברים על פחם זה לא מתוך רצון", הסביר לנדאו והוסיף כי "כבר כיום אנחנו מייצרים 40% מהחשמל באמצעות גז שמגיע דרך צינור אחד. אם הצינור ייפגע תיקונו יכול להימשך ימים ואף שבועות ונצטרך בכל מקרה פחם כגיבוי".
מנכ"ל חברת החשמל, עמוס לסקר, אמר כי הבעיה החלה מהחלטת הממשלה בשנת 1996, לפיה 20% מהחשמל (כ-2,000 מגה וואט) יסופק מיצרנים פרטיים, אולם בפועל הם מספקים כיום אחוזים בודדים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה