שימו לב למספרים - הסיכון בקופות הגמל שלכם גדל השנה ב-8%
שנת 2010 עומדת בפני סיום וזה הזמן לסיכומים. אמנם עדיין אין בידינו את נתוני דצמבר אך אין להניח כי הרכב הנכסים והגופים המגיסים הגדולים ישתנו במהלך החודש.
הפעם בדקנו את הרכב הנכסים של קופות הגמל על מנת להעריך את רמות הסיכון איתם נכנס ענף הגמל לקראת שנת 2011, שנה שעל פי כל התחזיות לא תהיה פשוטה וניסינו לאפין את המגיסות הגדולות של הענף.
נכסים ואפיקי השקעה:
אם בינואר 2010 עמדה סה"כ מצבת הנכסים של ענף הגמל על 281 מיליארד שקל הרי עם סיום השנה, בנובמבר 2011, גדל ענף הגמל וסה"כ מצבת הנכסים של הענף עומדת על 300 מיליארד שקל יחד עם זאת רב הגידול נובע מתשואות השוק ולא כתוצאה מהפקדות חדשות לקופות.
הענף מראה מגמה ברורה של גידול ברמת הסיכון כך לדוגמא אם בתחילת השנה רק כ-62 מיליארד מנכסי הקופות היו מושקעים באפיק המניתי הרי כיום עומדת ההשקעה על כ-73 מיליארד שקל.
אם ננטרל את העליה של מדד תל אביב 25, שעלה במהלך התקופה בכ-10%, אנו רואים שקופות הגמל הגדילו באופן ריאלי את האחזקה במניות בכ-5 מיליארד, או ב-8%.
יחד עם זאת אין אנו רואים עליה באחזקה הריאלית באגח קונצרני או ירידה ריאלית באגח הממשלתי. אלו עלו אמנם מ-61 מיליארד ל-65 מיליארד, באגח הקונצרני, ומ-80 מיליארד ל-86 מיליארד, באפיק הממשלתי, אך כאמור העליה מתאימה לעליה בהיקף הנכסים של הקופות.
השינוי הגדול הוא בכמות הכסף שמחזיקות הקופות במזומן. הריבית הנמוכה והצורך להשיג תשואות גרם לכך שקיימת ירידה באחזקה הריאלית במזומן של כ- 26%. מאחזקה של כ-20 מיליארד בתחילת השנה ל-16 מיליארד בלבד בנובמבר 2010.
בימים הקרובים יפרסמו קופות הגמל את מדיניות ההשקעות הצפויה לשנת 2011 מענין יהיה לראות האם נראה במדיניות השקעה צפויה זו עליה באפשרות של קופות הגמל להיחשף לסיכון.
המגיסות הגדולות של 2010
מבין כל אפיקי הגמל אנו רואים ירידה בגיוסים של קופות הגמל האישיות לתגמולים ופיצויים ובגיוסים לקופות המרכזיות לפיצויים. המגמה היא ברורה והיא תוצאה של תיקון 3 שנכנס לתוקפו במהלך 2008.
האפיק היחידי שמגייס הוא אפיק קרנות ההשתלמות אשר ממשיך במגמת הגיוס גם השנה וגדל השנה מ- 98 מיליארד שקל ל-109 מיליאד שקל. סה"כ חלקו של ענף ההשתלמות מסה"כ ענף הגמל גדל מ-35% ל-36.3%.
יחד עם זאת גם בקופות האישיות ניתן למצוא קופות אשר מגיסות , כאשר הרב הכמעט מוחלט מגיע מהעברות בין הקופות, וכאלה אשר מפסידות כספים.
להלן מבט על המגיסות והפודות הגדולות של הענף:
המגייסות הגדולות בין קופות התגמולים והפיצויים הן פסגות שיא גמל כללי, הראל שחף עד 10% במניות, פסגות גדיש עד 10% מניות וקופת הגמל של ילין לפידות. בצד הפודה ניתן למצוא את גדיש של פסגות, עוצמה של הראל ותמר של כלל גמל.
המגייסות הגדולות בענף ההשתלמות הן פסגות שיא השתלמות, קרן ההשתלמות של דש נעם ועדי פלטינום של אקסלנס. בצד הפודה ניתן למצוא את קרן ההשתלמות קהל של מגדל ואת כנרת של פסגות.
מענין לראות כי בצד המגייס, פרט לקופה של ילין לפידות,אנו מוצאים את הקופות שאינן "קופות קלאסיות" ולא את הקופות הגדולות של הגופים המנהלים.
הזכרנו בשבוע שעבר את הקופות 85/15 ואנו רואים שגם בגמל וגם בהשתלמות הן בצד המגייס. מצד שני הקופות הקלאסיות והגדולות עדין לא מצליחות להתגבר על הפדיונות כל זאת למרות העובדה כי הגמל וההשתלמות נהניים ממקלטי מס שלא קיימים בשום אפיק אחר יתכן כי שימוש בכלים חדשניים יוכלו לעזור במניעת אלו. על דוגמת כלים כאלה בשבועות הקרובים.
לסיכום: על פי כל התחזיות, שנת 2011 לא תהיה שנה קלה בשוק ההון ובכדי להשיג תשואות יהיה צורך בהגדלת רמת הסיכון, חשוב לעקוב אחרי "מדיניות ההשקעה הצפויה" שיפרסמו קופות הגמל בתחילת ינואר ולהחליט האם רמת הסיכון המוצגת מתאימה לאופק ההשקעה של כל אחד ואחד מהחוסכים, בנוסף אנו מניחים כי נמשיך להבחין בקופות נישתיות אשר יתאימו את עצמן לשינויים בשוק.
הנתונים הינם נתוני הגמל נט נובמבר 2011.
הכותב הוא ירון שמיר, מומחה הגמל של Bizportal
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.לא ניתן לסמוך על דירוג הסיכון של מעלות ומדרוגשאול 02/01/2011 08:00הגב לתגובה זו0 0אלו חברות בת של מי שנתן AAA לאג\"ח מגובה משכנתאות של מובטלים אמריקנים. אלו חברות שהורידו את הדירוג של אפריקה רק אחרי שהחברה הודיע שלא תוכל לפרוע בזמן. גמל נט מתבסס עליהן כשהוא מגדיר אג\"ח מסוכן כBBB ומטה. וזו שטות. מצד שני ההגדרות של חודק נוקשות מדי ולא תמיד נכונות. קחו למשל את האג\"ח של פרטנר סקיילקס ובזק. הבעלים ימשיכו לחלוב את החברות ואם פתאום יהיה משבר , תהיה בעיה רצינית באג\"ח. הדירוג לא השתנה בעקבות החליבה המאסיבית של הבעלים.סגור
-
1.2011דניאל 01/01/2011 17:59הגב לתגובה זו0 0נקוה שתהיה טובה כמו 2010סגור