פישר החליט להיות אגרסיבי: הוציא צו המחייב דיווח על עסקאות מט"ח גדולות

המטרה: להרחיק את הספקולנטים. התקנות יחולו גם על סוחרים מקומיים וגם על תושבי חוץ. ד"ר שראל: "יתכן גם שמדובר בצעד הרתעתי בלבד". אמיר כהנוביץ: "אין שום דבר אסור בפעילות ספקולנטית במט"ח"
 | 
telegram
(8)

פותח רשמית במלחמה בספקולנטים בשוק המטבע חוץ. בכוונתו של בנק ישראל להפעיל חובת דיווח על כל מי שביצע עסקות החלף שקל-מט"ח ועסקאות עתידיות במט"ח בסכומים של 10 מיליון דולר ומעלה ביום אחד. הדבר יחול הן על תושבי ישראל והן על תושבי חוץ.

משמעות ההחלטה היא שבנק ישראל יוכל בעקבות המהלך לפקח מקרוב ולדעת מי הם הסוחרים הפעילים בשוק המט"ח. ייתכן מאוד ומהלך זה עלול להרחיק מהשוק ספקולנטים אשר נוטלים פוזיציה על השוק במטרה לחזק את השקל.

בשנים האחרונות ניסה בנק ישראל להילחם בספקולנטים בשוק המט"ח. זה גם היה אחד הגורמים לכך שהובילו למהלך הרכישות האגרסיבי של מטבע חוץ מצד בנק ישראל שהסתכם עד היום ביותר 45 מיליארד דולר.

במקביל לדיווחים אלו, בנק ישראל החליט על חובת דיווח גם על עסקאות במק"מ ובאג"ח ממשלתיות קצרות בסכומים של 10 מיליון שקל ומעלה ביום אחד. בניגוד למסחר במטבע חוץ, התקנות לגבי המק"מ יחולו רק על תושבי חוץ אשר מחזיקים כיום כ-20% משוק המק"מ ואיגרות החוב הממשלתיות.

בכך בנק ישראל מכין את הקרקע לאפשרות להטלת "מס ספקולנטים" בעתיד, על ידי ביטול הטבת המס שניתנה לפני שנים למשקיעים זרים בשוק המק"מ.

היום הפיץ בנק ישראל את טיוטת הצו לבנקים, למתווכים פיננסיים ולאחרים לקבלת הערותיהם עד ליום ה-26 לינואר. חובת הדיווח תיכנס לתוקף תוך זמן קצר לאחר קבלת ההערות. בבנק ישראל מציינים כי "צעד זה נועד לשפר את יכולתו של בנק ישראל להשיג את יעדי המדיניות המוניטרית והמדיניות בתחום מטבע חוץ".

תגובות

ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ציין כי יתכן שזהו צעד מקדים להטלת מס רווחי הון או מס על כניסת הון לטווח קצר. עם זאת, לדבריו "יתכן גם שמדובר בצעד הרתעתי בלבד, על מנת לגרום להקטנת הפעילות של זרים בשוק המק"מ, בו הם מנצלים את הפרשי הריבית לטווח קצר בין ישראל לארה"ב ואירופה".

עוד אומר שראל כי "יתכן גם שבנק ישראל פשוט רוצה שיהיה לו יותר מידע על עסקאות אלה, כדי שיוכל לנתח בצורה טובה יותר את שוקי האג"ח והמט"ח".

אמיר כהנוביץ כלכלן ראשי ואסטרטג שווקים בכלל פיננסים סבור כי "בנק ישראל מנסה להבין את מקור התחזקות השקל בעולם, ולהבין איזה חלק מההתחזקות יש לייחס לפעילות ספקולטיבית". כהנוביץ מזכיר כי "אין שום דבר אסור בפעילות ספקולנטית במט"ח, אך בנק ישראל מנסה למנוע ממנה לנוון בטווח הקצר את סקטור היצוא".

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    תותח על, גאון כלכלי!! (ל"ת)
    פישר לא פ' ישר 19/01/2011 13:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    קשה להאמין שמשלמים כל כך הרבה (ל"ת)
    כדי להמר על הדולר 19/01/2011 12:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    מטח
    אי 19/01/2011 11:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    את הצעד הזה ומס על רווחי הון בדולר לזמן קצר אם היה עושה כבר בתחילת הדרך כשהדולר ירד ל320 אז היה חוסך למדינה עשרות מילארדי דולרים ולזה מספיק 8 שנות לימוד ללא פרופסרים בכלכלה ובזבוז מיליונים במשכורות מנופחות בבנק ישראל בעצם זה בדיוק כמו תאגידי המים עם הבנינים והמשרדים למיניהם עם מנכלים ומשכורות מנופחות כשמקודם בעיריות היתה מחלקת מים קטנה
    סגור
  • 4.
    טיפש שיש להחליפו מהמר כפייתי על הדולר (ל"ת)
    במקום רציו ולא שישנס 19/01/2011 11:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    פישר כל הזמן נובח ולא נושך! כמו בנדלן כך במטח (ל"ת)
    מה יהיה? 19/01/2011 10:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    הלכה לי הספקולציה.מחלוף יהרוג אותי.גם בבר
    מסעודה,שדרות 19/01/2011 09:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אדמונד וז' וז' ו וגם סוליקה.מה יהיה?
    סגור
  • 1.
    הדולר בדרך למעלה :)
    sem 19/01/2011 09:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נגיד תותח
    סגור
  • הנגיד אלוף בשהפעה על הדולאר לשעה (ל"ת)
    שש 19/01/2011 10:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות