אלי יונס: "מי שהציל את המשק במשבר האחרון זה המשק עצמו ולא הממשלה"
התנהלותו של בנק ישראל, ובתוך כך רכישות המט"ח של הנגיד פישר שמחלישות את כוחו של השקל, מטרידה את קודקודי המשק הישראלי. היום היה זה מנכ"ל בנק מזרחי טפחות שהזהיר מפני המשך המדיניות הנוכחית של בנק ישראל להחלשת השקל-דולר.
התעשייה המוניטארית מדכאת את התעשייה הפיסקאלית המסורתית. במשבר האחרון, מי שהציל את המשק זה המשק עצמו, ולא הממשלה", כך אמר אלי יונס במסגרת פורום CFO שהתכנס היום (ב') מועצת פורום CFO ומונה סמנכ"לי כספים בכירים.
להערכתו, "בנק ישראל הוא גוף מקצועי שפועל בכלים העומדים לרשותו באופן רציני, אך כוחה של המדיניות המוניטארית מוגבל. לא ייתכן שיהיה משק חזק ושער חליפין חלש. הדרך להכין את המשק לקראת הבאות היא לא לפעול להחלשת שער החליפין."
עוד הוסיף יונס כי "בנק ישראל עושה דבר נכון כשהוא מאט את תהליך התחזקות השקל ומרוויח זמן, אך זהו לא הפיתרון המתאים בטווח הארוך. השאלה איננה מה עושים כדי ששער החליפין לא יגיע ל-3.2 שקל לדולר, אלא איך מכינים את המשק בצורה הטובה ביותר להתמודד עם מציאות שכזו". מנכ"ל בנק מזרחי-טפחות ציין עוד ש"יכולתן של ממשלות ברחבי העולם לקבל החלטות גמישות על ניהול מדיניות כלכלית פיסקאלית היא מוגבלת ביותר. ככל שמערכות השלטון מורכבות יותר ונזקקות לקואליציות, כך קשה להן יותר לקבל החלטות דרמטיות".
היום לדבריו, ה"דת" השלטת בעולם המערבי דוגלת בעצמאות הבנק המרכזי. הגורמים הפיסקאליים מוותרים על סמכויות ותומכים בהעברתן לבנקים המרכזיים. מצב זה יוצר בעיה, מכיוון שהמדיניות המוניטארית מיטיבה עם מגזרים מסוימים, אשר יודעים לנצלה, אך יתרת המשק הופכת לנגררת ולא נהנית מפירות הפעילות הכלכלית.
"מי שנמצא בתעשייה של טרנזקציות כלכליות או העלאת רעיונות והעברתם לייצור לארץ אחרת נהנה מהמצב, אך מי שנמצא בתעשייה מסורתית שבה עלייה של סנט אחד בעלויות הייצור או כוח האדם משפיעה באופן מהותי, יוצא מופסד", אמר יונס.
- 7.ראספוטין בן מדבידיב 16/02/2011 23:05הגב לתגובה זוכי ידוע לכם שבזמן וויסות המניות המנהלים במשק היו ברמה ירודה ושילמו להם בהתאם.האינפלציה הייתה 400% ורק אהבתו של בגין את צ' חצ' חים אלה לא עלו על הבריקדות.היום אינפלציה תואמת את כישורים של יונס וחבריו.נכון זה מנקר עיניים אבל האלטרנטיבה?בשביל מנהלים טובים משק צריך לשלם.חבל שהצמיחה של 4.3% כרוכה בשחיתות במשרדי הממשלה,שילטונות המס,תחבורה ואצל גפני,שהצביע נגד הורדת מע" מ על המים.תזכרו את גפני כאתם פותחים ברז של מים לא של נפט.
- יונתן 17/02/2011 11:40הגב לתגובה זורדו לו מהגב משתכר כמה שמגיע לו וכנראה שמזרחי עושה עבודה טובה אם זה השכר שלו!
- 6.ומי שמביא רווחים לבנק זה העמלות מהציבור ולא (ל"ת)כלכלן 16/02/2011 19:05הגב לתגובה זו
- 5.חולם על עצמאות מוחלטת כדי לגנוב יותר מהציבור. (ל"ת)יעקב 16/02/2011 16:56הגב לתגובה זו
- 4.דודו 16/02/2011 15:06הגב לתגובה זובשבוע הבא שביתה במשק. ואז יבינו כל הצעירים באוצר שאחרי המיספריים יש פועליים .שעובדיים קשה לפרנסתם, ולא יכוליים לצאת מהמינוס.רק שביתה יכולה לחזק את הפועליים.אני מקוה שתהיה שבועיים.אני מרויח שכר מינימום אין לי מה להפסיד עים משכורת רעב. תנו לי גם ליחיות גם אני בין אדם.
- 3.טלטל 16/02/2011 14:41הגב לתגובה זוהבעיה הגדולה הן של היצואניות ובמיוחד לגוש הדולר!!לך תשלם שכר והוצאות בשקלים כאשר ההכנסה היא בדולרים שמאבדים את ערכם מיום ליום. ליצואנים לא תהיה בררה אלא לעבור לארצות שבהן העליות לא מאמירות כמו בישראל.
- 2.רן 16/02/2011 14:39הגב לתגובה זוהחתול שלי! מי האכיל את החתול שלי? אני! מסקנה : אני היצלתי את המשק! אדון יוניס פשוט טעית במסקנה.
- 1.גיא 16/02/2011 13:48הגב לתגובה זובטח לא תרמתה דבר לצמיחה, עדיף שתשב בשקט ותתבייש, בעיני אתם בבנקים גזלנים מושחתים. אתם עושקים את כולנו, גובים עמלות מטורפות, אין ביניכם תחרות וכל זה מתאפשר לכם בגלל מאפיות ושחיתות.
- אדם 16/02/2011 17:09הגב לתגובה זוגיא אתה צודק לגמרי, הם המרוויחים מה" תעשייה המסורתית" שהם הקימו-גביית עמלות מופרזות ועושק המגזר הבינוני והנמוך! אני לא מדבר על בנק המזרחי שעובר על חוקי הבנקאות על ימין ושמאל בגבייה לא חוקית ו" שירות" חריג..
- מיכה 17/02/2011 11:38בנק זה בנק. לא מתאים לכם לכו שימו את הכסף מתחת לבלטה בסלון. על איזה חוקים הוא עובר בדיוק יא ליצן??