מייד אין צ'יינה זה זול? תתכוננו לשינוי דרמטי במחירים
במשך שנים התרגלנו לכך ש''מייד אין צ'יינה'' משמעו בזול ובאיכות נמוכה, אבל השוק הסיני עובר שינויים משמעותיים, שיהפכו את הסחורה הסינית ליקרה יותר גם אם איכותית יותר. במקרה זה, אין המדובר רק במשק כנפי פרפר בסין, שאף הוא כידוע די בו כדי ליצור שינויים בעולמנו הכלכלי, אבל כשהענק הסיני צועד צעדיו, העולם כולו חש ברעידות, ואף הצרכן הישראלי, למוד הגזרות, יחוש בכיסו כבר בקיץ הקרוב, את השינויים בשוק העבודה הסיני.
החל מהקיץ, נשלם הרבה יותר על ג'ינסים ועל כל פריט אופנה העשוי מכותנה. מחירי חומרי הגלם עלו בסין באופן משמעותי בהם הכותנה, הפלסטיק ומוצרים נוספים. יבואני הבגדים נקלעו למציאות חדשה בה מחיר מוצר תקף לכל היותר לשבוע. "קבלו החלטה מהר כי מחיר הכותנה עולה", שומע לאחרונה כל קניין במחוז גואנגדונג בסין.
אין זה סוד כי סין והודו השתלטו על הייצוא העולמי. סין היא הייצואנית השנייה בגודלה בעולם ומייצאת בכ-1.2 טריליון דולר בשנה. נתון חלומי. עיקר הייצוא של סין, מכונות ומכשור חשמלי, טקסטיל, ציוד רפואי ומוצרי מתכת. סין היא הייבואנית הרביעית בגודלה בעולם ומייבאת ב-954 מיליארד דולר בשנה.
52 אחוזים מהייבוא הסיני מקורו מיפן, הונג קונג, דרום קוריאה, ארה"ב, טייוואן וגרמניה. השאר, המסתכם בכ-450 מיליארד דולר בשנה, משאר מדינות העולם.
אחד היתרונות הגדולים של סין היה פועל הייצור שלה, אשר מחד, צבר ניסיון רב במשך השנים, ומאידך, במשך שנים, עלות שכרו לא השתנתה. אולם יתרון סיני זה הולך ונשחק.
רמת השכר בסין עולה בהתמדה, גם אם באיטיות, ומורגשת מאוד בשנה האחרונה. מגמה זו תגבר בשבועות הקרובים עם שובם של הפועלים הסינים מחופשת ראש השנה שלהם. מאז חודש פברואר 2010 ועד היום עלה שכר המינימום ב-25%.
סין עוברת שינויים חברתיים משמעותיים: מחאות רבות במפעלים, הפגנות, מקרי התאבדות של עובדי ייצור מתוסכלים. כל אלה אילצו מנהלי מפעלים רבים להעלות את רמת השכר ואף להכפיל אותו, וכאשר הממשל העלה את שכר המינימום לחקלאים בצפון המדינה, הגביר המהלך את הביקושים לעבור מתעשייה לחקלאות.
מלחמות המטבע בין סין לארה"ב אינן מבשרות טוב. ערך היואן (המטבע המקומי) נשמר ב-4 השנים האחרונות כדי לאפשר לדולר להיות חזק יותר, דבר שרק הפך את השוק הסיני לאטרקטיבי יותר והגביר הייצוא.
מבלי לעשות פרסומת לסינים (הם גם לא צריכים את זה) צריך להודות כי "תוצרת סין" של היום שונה מאוד מזו של לפני 20 שנה. הייצור הסיני משובח יותר. הדבר המדהים הוא כיצד הסינים מייצרים הכול - ממטוסים ועד ברגים. מעניין יהיה לראות כאשר יכנסו בקרוב לשוק מטוסי הנוסעים.
אי אפשר בלי הנקודה הישראלית: לפני כחודש אושר חוק הטקסטיל שיזמה ח"כ שלי יחימוביץ', בעקבותיו צה"ל, המשטרה והשב"ס יחוייבו לרכוש מדים מתוצרת הארץ. משמעות החוק היא כי יותר מ-1000 עובדים ישראלים יצטרפו לתעשייה, מפעלים ישראלים יוכלו לזכות במכרזים של טקסטיל עבור כוחות הביטחון גם אם הצעותיהם יהיו יקרות ב-50% מההצעה הזולה ביותר של מתחרים מחו"ל. אם אכן תאושר הצעת החוק בקריאה שנייה ושלישית, אזי אין ספק שזהו צעד חיובי ביותר להחייאת ענף הטקסטיל הישראלי.
בעולם משתנה, משמעותו גדולה אף יותר ממה שנדמה במבט ראשון. שהרי ייתכן אפילו מהפן של המחיר לצרכן יהיה לא בלתי משתלם לקנות תוצרת 'כחול לבן', וזאת מבלי שלקחנו בחשבון כמובן את שאר היתרונות הכלכליים והחברתיים הטמונים בייצור ישראלי.
נוסף לכך, במידה והשינויים העכשוויים המתחוללים בסין יגרמו לעליות במחירי הייצור בשווקים הבינלאומיים, ייתכן שיצרנים ישראלים יחליטו "לחזור הביתה" ולייצר כחול לבן.
מאת: עו"ד אהוד דנוך, מנכ"ל חברת ווסטפקס - הונג קונג סין. לשעבר הקונסול הכללי בלוס אנג'לס
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.גאוןMaboto 24/03/2011 17:43הגב לתגובה זו0 0נראה אותך טס טיסת בכורה במטוסים סינים זה מטוס רואה ואינו נראה בהצלחהסגור
-
4.אהוד תעשה לי ילד:-) (ל"ת)ד. קולורדו 24/03/2011 07:47הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.לא חידשת כלום, קימות אלטרנטיבות יותר זולות,דן דן 23/03/2011 23:41הגב לתגובה זו0 0סין לא הולכת כל כך מהר להשתנות, יהיו עליות וירידות במחירים והכל בהתאם לתנאי השוק, קרו מרים גם שמפעלים בסין התחננו לעבודה, והורידו מחירים. בבקשה לא להספיד את סין.סגור
-
2.ייצור בישראל.... הלוואידניאל 23/03/2011 18:31הגב לתגובה זו0 0טוב לשמוע שמשרדי הממשלה ירכשו ייצור כחול לבן.. היינו אימפריה של ייצור בגדים עידוד ייצור בישראל צריך להיות פרוייקט לאומי של הממשלהסגור
-
1.יצרנים ישראלים לא יחזרו הבייתה, אלא ילכועולה חדש מחבש 23/03/2011 12:13הגב לתגובה זו0 0לויטנאם...בנגלדש...סרי-לנקה... וכ" וסגור
- טען עוד
-
לך תייצר צעצועים בוייטנאם... נראה אותך (ל"ת)דוד 25/03/2011 15:00הגב לתגובה זו0 0סגור