גיל שנהב: "התכנון שמרני, לא כולם רוצים לגור בשטאנץ אם המושבות"

האדריכל גיל שנהב מתייחס בראיון ל-Bizportal לבנייה בישראל. "כשבת"א רוצים לעשות משהו עושים אותו בגדול, חבל שבתמ"א 38 יש דשדוש"
 | 
telegram
(3)

מתכנני ערים בישראל ניצבים בפני אתגרים רבים הנובעים ברובם משנים ארוכות של חוסר מחשבה, חוסר מעוף ובירוקרטיה מנוונת. בשיחה עם Bizportal מספק האדריכל גיל שנהב פתרונות אלטרנטיביים למחדלים בתכנון האורבני.

איך נוצר המצב שרק תל אביב נחשבת לעיר אמיתית ותוססת? רוב הערים בארץ הן סוג של עיירות שינה

"הפרברים בארץ גדלו מעבר לגודל מסויים והפכו לערים. עיירות חקלאיות דוגמת הרצליה וראשון לציון צמחו לעיר, בניגוד לערים בחו"ל שצמחו במעגלים מעיר עתיקה. בראשון לציון לדוגמה אין קשר בין השכונות למרכז, אנחנו מציעים לעבות את מרכזי העיר. גבעתיים לדוגמה, ללא תל אביב היא לא הייתה נחשקת. צריך אומץ, לעיתים אנחנו חוטאים בלהיות יותר מדיי מגוננים ואז העיר לא זוכה לקפיצת מדרגה".

אז מה הפתרון? בפאתי הערים נבנו לאורך השנים כל כך הרבה פילים לבנים דוגמת 'עיר הקניונים' השוממת בראשון לציון

"את הקניונים בראשון לציון צריך להפוך למתחמי עירוב שימושים. כיום מדובר במבנים סגורים ואטומים, צריך לקחת את 5-7 הקניונים ולהקים למטה דיסקוטק לדוגמה, בקומות הביניים חנויות ומעליהן משרדים ודירות. אנחנו שוגים כשאנחנו חושבים שכולם רוצים להתגורר באותו השטאנץ של שכונות מגורים טיפוסיות דוגמת אם המושבות, יש משהו כל כך פחדני כאן. האוכלוסיה יותר מתקדמת ממתכנני הערים וישנם לא מעט צעירים ואמנים שמחפשים להתגורר במתחמים שוקקים, מי חשב פעם שפלורנטין תהפוך לשכונה כל כך מבוקשת? לחילופין ניתן להסב את האזור למעונות סטודנטים, הלוא המכללה למינהל לא רחוקה משם כל כך. המבנים המוסבים הם הטובים ביותר לתפקוד".

לדעת רבים פינוי בינוי הוא הפתרון, אך מה ניתן לעשות נגד המתנגדים הרבים, דוגמת האם החד הורית שניסתה לתקוע פרוייקט שלם בנווה שרת?

"עם כל הציניות, בית המשפט מכיר את הבעייתיות החברתית בישראל. בית המשפט נתן פסק דין נחרץ כנגד האישה שהתנגדה לפרויקט הפינוי בינוי בנווה שרת ופעל באופן מהיר. בתחום הפינוי בינוי צריך את הנחישות של העיר והמדינה, אך אסור לכפות פתרונות, הרעיון הוא לתת לאנשים ליישר את הגב, להחזיר לאנשים את הכבוד כדי שהם יהיו שותפים למהלך, כמגיעים ממקום נכון גם הסחטנים ביותר מתרצים. במסגרת החברה לפיתוח והתחדשות עירונית סיימנו את תהליכי האישור של 4 פרויקטים ברמת השרון. הדיירים עצמם בחרו את היזמים במכרז סגור. לדעתי נסיים את כל פרויקט בכ-6 שנים, זה זמן סביר".

אבל אנחנו רואים כי ראש עיריית תל אביב שם מקלות בגלגלים של ההתחדשות העירונית בסיכול חיזוק מבנים במסגרת תמ"א 38

"חבל לי שרון חולדאי, ראש עיריית תל אביב וחזי ברקוביץ', מהנדס העירייה, מצהירים שהם בעד התמ"א, אך בסופו של דבר מכשילים אותה. כשהם רוצים לעשות משהו הם עושים אותו בגדול, אך כרגע כל התחום מדשדש וחשבון הנפש יהיה כואב. ציפית שהם יובילו את הנושא, זו עיר שלא מפחדת וברגע שתשתנה התפיסה כל התחום יזכה לתנופה".

מה אתה חושב על תכנית הוד"לים של נתניהו? זה לא עשוי לגרום לנזק?

"הול"לים הישנים לא גרמו לשום נזק, הן קיצרו הליכים וזה מבורך, אולם אפשר להשיג תוצאות יותר טובות ללא רוח וצילצולים, צריך פשוט להכפיל את מספר העובדים בוועדות, יש שם בסך הכל אנשים טובים ומקצועיים".

ואתה לא חושש כי קיצור לוחות הזמנים יפתח פתח לפרשיות שחיתות חדשות דוגמת הולילנד?

"שחיתות היא סימפטום ולא מחלה. במזרח אירופה משלמים שוחד כדי לרכוש כרטיס לתאטרון או כדי לרשום את הילד לבית ספר. לאף יזם ישראלי אין רצון לשלם שוחד אבל כששום דבר לא מתפקד אז אין ברירה, משתמשים במעאכרים ובלוביסטיים. השוחד פורח במקומות לא מתפקדים. בירושלים לדוגמה, אחרי פרשת הולילנד רואים תפקוד מהיר וטוב".

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    שהמדינה תיקח עצמה בידיים בקשור לרעידות אדמה
    רונה 23/03/2011 11:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ברעידת האדמה שתהיה כאן, מה שקרה ביפן קטן על מה שנראה בארץ!
    סגור
  • בניו יורק כולם גרים בבניינים משולבים
    אילת 23/03/2011 11:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בניינים שהם גם משרדים וגם חנויות וגם דירות למגורים, זה עובד שם מצוין ויכול בלי ספק לעבוד גם בארץ
    סגור
  • 1.
    כיום בתמ" א יש בעיקר יזמים חאפרים
    והעירייה מקשה 22/03/2011 18:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש תמא38-גרסא2 המאפשרת פינוי-בינוי אבל המחוקק עשה חצי עבודה רק כדי לתקן בעוד 3 שנים - פשוט לא הוסיפו מספיק זכויות בנייה לפצות על העלויות הנוספות בפינוי בינוי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות