משבר גרעיני ביפן? הנה 2 ניירות בת"א שעשויים להרוויח
לאור התלות הגבוהה של ישראל במקורות אנרגיה זרים היינו חושבים שישראל כבר מזמן תהפוך למעצמה עולמית בכל הקשור להפקה של אנרגיה ממקורות מתחדשים. האבסורד אף גדול יותר אם לוקחים בחשבון את העובדה שמדובר במדינה עם שטח גדול מאוד של מדבר שחשוף לקרינת שמש חזקה ברוב ימי השנה. בין אם מדובר בחלמאות ממשלתית ובין אם חוסר כדאיות כלכלית, קשה להגיד שצמחו בישראל חברות גדולות להפקה של אנרגיה ירוקה.
עם זאת, ישנן מספר חברות אשר צברו ניסיון לא קטן בהפקה של אנרגיה ממקורות מתחדשים. גם טרם משבר הגרעין היפני, ממשלות רבות ברחבי העולם עודדו הפקה של אנרגיה ממקורות מתחדשים. יש להן סיבות רבות לעשות זאת: למרות המחיר הגבוה יחסית, הפקה של אנרגיה "נקייה" מפחיתה משמעותית את הנזקים הסביבתיים שמלווים הפקה של אנרגיה מפחם ונפט.
מלבד זאת, עתודות הנפט בעולם אמנם אינן קטנות (פשוט מפני שכל הזמן מאתרים מאגרים חדשים) אך אלו נמצאים בד"כ במעמקי הים, דבר אשר מייקר משמעותית את עלויות הקידוח והשינוע של נפט זה. עידוד הפקה של אנרגיה נקייה עולה לממשלות לא מעט כסף, אך השקעה זו אמורה לחזור אליהן בעתיד, כאשר פיתוח טכנולוגיות חדשות יוזיל את התהליכים וישפר את יעילותם. על כן, במאמר זה בחרנו להתמקד בשתי חברות ישראליות אשר עשויות ליהנות מהפופולאריות המתחדשת של האנרגיה הנקייה.
אורמת תעשיות
אורמת תעשיות היא חברה בגודל בינוני במונחי שוק ההון הישראלי, בעלת של 3 מיליארד שקל. בעבר הייתה אורמת חברה במדד המעו"ף המכובד, לאחר ששווייה נסק לשמים על רקע מאבק שליטה עיקש בין המייסדים, משפחת ברוניצקי, לבין חברת גזית שבשליטת חיים כצמן. מאז, המשבר הכלכלי ובעיות תפעוליות במתקני הפקת החשמל של החברה הכו בה, כאשר מחיר המניה חזר כמעט עד לשפל של 2008.
אין ספק כי מניית אורמת היא אחת האכזבות הגדולות של משקיעי שוק ההון הישראלי בשנים האחרונות. מניית החברה הניבה אפסית למשקיעים מנקודת השפל של 2008, בזמן שמדד ת"א 100 עלה בכ-100%. מאז רמות השיא של נובמבר 2007 איבדה המניה כ-60% מערכה. בדוחות החברה לסיכום שנת 2010 רשמה החברה הפסד, לאחר ביצוע מחיקת ערך משמעותית בפרויקט "צפון בראולי", בסך של 128 מיליון דולר. זאת לאחר שכבר השקיעה בו כ-250 מיליון דולר בניכוי מענקים. כתגובה למחיקה ופרסום הדוחות, צנחו מניות אורמת בכ-20%, המשקף ירידת ערך של 750 מיליון שקל.
נראה כי לאור הביצועים הכספיים החלשים, התשואה השלילית שהניבה המניה בשנים האחרונות משקפת היטב את אכזבת המשקיעים. אך יחד עם זאת השאלה הגדולה לגבי אורמת קשורה פחות לתוצאות העבר, ויותר בנוגע למה שצופן העתיד. לטענת החברה, היא עודנה עובדת על שיפור התפוקה של פרויקט "בראולי", והצליחה להביא את התפוקה בו לאזור של 30 מגה-וואט.
שיפור נוסף בתפוקה, לכיוון של 40-50 מגה-וואט יהפוך את הפרויקט לרווחי ועשוי להקפיץ את שוויו חזרה למעלה. נציין כי היעד המקורי היה אמור להביא את פרויקט בראולי ליכולת הפקה של 150 מגה-וואט (כ-25% מסך התפוקה הנוכחית של החברה).
בנוסף לכך, החברה פועלת להגדיל את החשמל שהיא מייצרת, ולפי התחזיות שלה הפקת החשמל צפויה לצמוח מ-540 מגה-וואט (כולל תחנת בראולי) בעוד 300 מגה-וואט בשנים הקרובות, הכוללים גם כניסה לתחום האנרגיה הסולארית בישראל, בשיתוף חברת "סאנדיי". מבחינת הסיכונים, יש לקחת בחשבון את סיכון המטבע, שכן חלק ניכר מהכנסותיה נקובים בדולר. בנוסף לכך, מעל אורמת מרחף ענן בדמות ההחזקה של חברת גזית ב-15% מהמניות, אשר סביר שיעמדו למכירה במחיר המתאים.
המשך עידוד של הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים מצד ממשלות ברחבי העולם עשוי להיטיב עם החברה ולהביא לפרויקטים חדשים בצנרת. להערכתנו, בהנחה שהכנסות החברה יעמדו בתחזיות ל-2011 (390-410 מיליון דולר) וללא הפחתות ערך נוספות, מחיר של 25 שקל למניית אורמת מגלם פסימיות יתרה מצד המשקיעים.
לאור כל האמור לעיל, אנו מעריכים כי מרבית ההתפתחויות השליליות מגולמות היטב במחיר המניה. מנגד, צפי למספר לא מבוטל של התפתחויות חיוביות בעתיד הקרוב אינו מקבל ביטוי הולם. עוד אנו מאמינים כי על הנהלת החברה לפעול בהקדם מול שוק ההון ולבנות מחדש את יחסי האמון בין המשקיעים לחברה. האמון הרב לו זכתה החברה ביציאתה לדרך חדשה לפני מספר שנים נשחק עד מאוד בשל האירועים האחרונים, ובראשם המחיקה הגדולה בפרויקט צפון בראולי.
סאנפלאואר ד
סאנפלאואר (סאנפלאואר אגח ד) היא גלגולה של חבת הנדל"ן "גילץ" אותה רכשו מייסדי בית ההשקעות "אקסלנס" ב-2007. החברה עדיין עוסקת בפעילות של נדל"ן מניב וייזום נדל"ן למגורים אך החל מ-2008 החלה בפעילות של הקמה, רכישה ותפעול של פארקים סולאריים להפקת אנרגיה באיטליה וספרד, כאשר לאחרונה החלה לפעול גם בישראל. על פי דיווחי החברה, היא מפיקה כיום חשמל בהיקף של 24 מגה-וואט. אסטרטגיית החברה היא לנצל את ההטבות של הממשלות באירופה תוך היקשרות בחוזים ארוכי טווח (20-30 שנה).
בעקבות בעיית החובות הכבדים של ממשלות באירופה, הורעה לאחרונה הסביבה העסקית של סאנפלאואר. ממשלות ספרד ואיטליה, הודיעו על הורדה עתידית של התעריפים, דבר שעלול להקטין את ההכנסות העתידיות של הפארקים הסולאריים, להפחית משוויים המהוון ולהגדיל את הפחת עליהם. יתכן כי דווקא האירועים האחרונים ביפן יעלו למודעות בשנית את הצורך בהפקת אנרגיה "נקייה", ויחזירו למיקוד את ההטבות ליזמים. בנוסף, לחברה רגישות גבוהה למטבע האירו, דבר שהביא אותה לרשום חריגות בדוחות הרבעון השלישי ואף להציג הפסדים חשבונאיים בסיכום הכללי.
בחינת החברה מראה כי לחברה של 310 מיליון , לעומת סך מאזן של 815 מיליון , כלומר יחס הון למאזן של 38%. החברה גייסה לאחרונה כספים, על ידי הנפקת אג"ח מהציבור וכן הון מניות וחוב מקרן המנוף "בראשית". להערכתנו, סדרה ד' שהנפיקה החברה מהווה אפשרות השקעה מעניינת עבור משקיעים בעלי אורך רוח ואופי ספקולטיבי. קשה להעריך כיום את הביצועים העתידיים של המניה על רקע שינויי הרגולציה, אך בהתייחס לאגרות החוב שהנפיקה, להערכתנו יש ביכולתה של החברה לשרת את החוב בטווח הנראה לעין. מדובר באגרות חוב שאינן מדורגות, לא צמודות, במח"מ של 4 שנים הנסחרות בתשואה שנתית לפדיון של 7.1%. עוד נדגיש כי אגרות החוב אינן מובטחות בשעבוד, אך קיימת התחייבות לאמות מידה פיננסיות (קובננטס), ביניהם שמירה על יחס חוב למאזן הגבוה מ-20% והגבלות לגבי חלוקת דיבידנדים. בנוסף לכך, התחייבו בעלי השליטה בחברה לרכוש בהנפקה אג"ח בשווי כספי של 85 מיליון (מתוך 121 מיליון ). כמובן שאין ערובה לכך שאלו ימשיכו להחזיק באגרות החוב, אך מדובר בהבעת אמון ביכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה.
הכותב הוא מנהל השקעות ב"פרובידנס", חברה לניהול תיקי השקעות.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.סקירה חזקה!ג' ים קריימר 27/03/2011 21:44הגב לתגובה זו0 0תודה רבה מורן, קניתי ומחכה לטיסה... שים לב גם לאחות הקטנה אורמת טכנולוגיות בנאסדק!!!סגור
-
6.תודה מורן, שאלהמשקיע פרטי 27/03/2011 21:32הגב לתגובה זו0 0גם אני שמתי עין על אורמת לאחרונה, בייחוד אחרי שהיא צנחה בחודשיים האחרונים. ראיתי המלתצות של אנליסטים במחירים של 36 ש" ח למניה. זה נראה לך ריאלי?סגור
-
5.מאוד פשוטאנליסט 27/03/2011 20:05הגב לתגובה זו0 0להסתכל על היחסים הפיננסים אורמת נסחרת, מכפיל תפעולי, מכפיל רווח בניקוי השקעות וכו' קניה חזקהסגור
-
4.ביל גרוסמאמר מצוין! 27/03/2011 14:01הגב לתגובה זו0 0תודה רבה, מאמר מעולה ומרחיב אופקים. אורמת עדיין נראית שיש חריקות אבל אולי היא באמת בדרך הנכונה. שאלה לכותב - איפה אפשר לראות סקירות נוספות שלכם?סגור
-
תדה רבהמורן נחשוני פרובידנס 27/03/2011 18:35הגב לתגובה זו0 0אתה מוזמן לקרוא סקירות נוספות בבלוג שלנו בכתובת: http://blog.providence.co.il/סגור
- טען עוד
-
3.תגובת שרשרתאלקטרון 27/03/2011 11:15הגב לתגובה זו0 0לא יעזור כלום. העולם יידרש לספק את צרכיו הגוברים במהירות ,כ80% מזה מאנרגיה גרעינית כי יתר המקורות הולכים ונגמרים במהירות. החדשות הטובות שבדרך כורים גרעינים מדור רביעי , בטוחים יותר עשרות מונים מהכורים בפוקושימה. הפקת אנרגיה ירוקה עדיין לא יעילה מספיק מבחינת ניצולת מחיר ולכן מניות כל החברות שעוסקות בתחום הזה מדשדשות. אולי יישתנה המצב אם יצליחו לממש את הרעיון החדש להעלות קולטי שמש ומראות מרכזות לחלל החיצון על מנת לעקוף את האטמוספירה ובכך להגביר את הנצילות במאות אחוזים. אבל עוד חזון לממועד.סגור
-
2.תודה שהארת את תשומת ליבנו..ברוקר 27/03/2011 10:13הגב לתגובה זו0 0מעניין.סגור
-
1.זה לא עברית, זה בושהשתי ניירות ??? 27/03/2011 08:58הגב לתגובה זו0 0גועל נפשסגור
-
כתבה מעולהרמי 27/03/2011 11:05הגב לתגובה זו0 0למספר 1, צריך לשים לב לעיקר בכתבה המעולה, טעויות כתיב קורות, אני בטוח שגם לך זה קרה = גאון הדור !!!סגור