בעלי השליטה בחברות במשק - עוד אפיק שמופלה בפנסיה
אם בעבר דנו במגזר העצמאים וביכולות המוגבלות של העצמאי להפקיד לתנאים סוציאלים וליהנות מהטבות מס, ננסה היום לגעת במגזר נוסף אשר "מופלה" לרעה לעומת מגזר השכירים הרגילים - החבר בעל השליטה בחברת מעטים.
"חברים בעל שליטה בחברת מעטים " הינם בין היתר כל אותם שכירים אשר העדיפו לנהל את עסקיהם באמצעות חברה, בעלי חברות פרטיות קטנות, בינוניות ועסקים משפחתיים וכל חברה אחרת אשר אינה נמצאת בשליטה של יותר מחמישה בני אדם.
ההגדרה מיהו חבר בעל שליטה בחברת מעטים מופיעה בפקודת מס ההכנסה בסעיף 32(9) ובהמשך הסעיף מופיעה המגבלה עבור הפקדה של החברה לאותו מנהל לקופת גמל, ביטוח מנהלים או קרן פנסיה.
בקצרה נציין כי אם אותו מנהל בעל שליטה מקבל לדוגא משכורת של 15,000 שקלים ברוטו לחודש, אזי בניגוד לשכיר רגיל אשר עבורו היה מפקיד המעביד 13.33% ממשכורתו עבור תנאים קרן פנסיה ועוד 7.5% לקרן השתלמות וסה"כ 3,124 שקלים לחודש, במקרה של בעל שליטה מוגבלת החברה בהפקדה וההוצאה המוכרת עבורה הינה 6.5% עבור קרן הפנסיה ועוד 4.5% לקרן השתלמות, סה"כ 1,645 שקלים בחודש כלומר ב-9% פחות מאשר לשכיר רגיל.
סוגיה נוספת אשר דורשת התייחסות הינה יכולת ההשתכרות האמיתית של בעל השליטה לעומת האפשרות לתת כיסוי ליכולת זו באמצעות ביטוח למקרה של אובדן כושר עבודה. כך לדוגמא, ייתכן ובעל שליטה יחליט מטעמיו הוא למשוך משכורת נמוכה ואת היתרה להשאיר כרווח בלתי מחולק בחברה או למשוך אותה כדיבידנד. מובן כי יכולת ההשתכרות גבוהה מהמשכורת הנמשכת בפועל בעוד שביטוח אובדן כושר העבודה ה"רגיל" מבטח אך ורק את שכר העבודה של העובד.
יחד עם זאת, חשוב לדעת כי בשנים האחרונות חלו שינויים לגבי בעלי השליטה במבנה ההפרשות ובהתייחסות של חברות הביטוח לסוגיית אובדן כושר העבודה. בצורה זו כיום, בתכנון מס נכון, ניתן להפקיד סכומים גבוהים יותר מאשר ניתן היה בעבר בשילוב של הפקדת עובד ומעביד. ניתן במקרים מסויימים לתת פתרון לסוגיית השכר בפועל מול יכולת ההשתכרות וסוגיית קרן ההשתלמות.
קיימות דעות הגורסות כי גם לבעל שליטה כדאי להפקיד את האחוזים המוכרים במקרה של שכיר רגיל גם אם לא כל ההפקדה מותרת ולו מעצם העובדה כי ההפקדה לקרן ההשתלמות נהניית מפטור מס רווח הון (עד לתקרה).
מכל האמור לעיל מובן כי עד אשר תשונה פקודת מס הכנסה, התכנון לבעלי שליטה הוא מהתכנונים המורכבים בכל מערך התנאים הסוציאלים. בנוסף נושקת סוגיית בעלי השליטה לעניינים ביטוחיים ומיסויים נוספים (כמו לדוגמא ביטוח שותפים ולעיתים ביטוח אנשי מפתח) ועל כן דורשת התייעצות עם איש מקצוע מהרמה הגבוהה ביותר אשר יפעל במשותף עם רואה החשבון למיקסום ההטבות לבעל השליטה.
**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.
- 4.z 10/06/2011 18:06הגב לתגובה זועל דיבידנד משלמים מס נמוך וזה היתרון.
- 3.ירון שמיר 10/06/2011 14:59הגב לתגובה זוניתן גם להפריש במקום תגמולים פיצויים 8.33 משכר של 11000 וזה אף עדיף לעיתים
- מתעניין 12/06/2011 08:39הגב לתגובה זואתה מתכוון הפרשה רק לפיצויים ולתגמולים להפקיד במעמד עצמאי ? אם כן, האם הטבות המס בהפקדה במעמד עצמאי זהות למעמד שכיר ?
- 2.ירון שמיר 09/06/2011 20:03הגב לתגובה זוחבר בעל שליטה זכאי לפיצויי פיטורים כמו כל עובד אחר ועל כן ההפרשה ביום סיום יחסי עובד מעביד תוכר לחברה
- 1.מתעניין 09/06/2011 11:50הגב לתגובה זוירון שלום. האם בעל שליטה אשר מבצע הפרשה לקרן פנסיה/ביטוח מנהלים באופן רגיל עד התקרה המתורת ולא מפקיד לפיצויים באופן שותף יוכל בעת הפרישה למשוך פיצויים אשר יוכר לחברה כהוצאה ?
- סוכן ביטוח 09/06/2011 20:14הגב לתגובה זוכן זה יוכר כהוצאה בשנת התשלום ודרך אגב אתה יכולמהיום להפריש לפיצויים בתוכנית פרט בחברת ביטוח שתהיה מיועדת לפיצויים -יש הסכם מיוחד שאתה והחברה חותמים עליו וכך את מגן על הפיצויים שלך חלילה במקרה של פשיטת רגל או במניעת מצב שאין מספיק כספים לפיצויים בשנת הפרישה -החברה תזכוף את ההפרשות לפיצויים כהוצאה רק בעת התשלום הסופי