אלווריון תציג רווח מחר? ציפיות המשקיעים הזניקו את המנייה 30% בחודש

מנכ"ל אלווריון הבטיח מעבר לרווח ברבעון השני; נקודות החוזק בשוק ההודי ובאפריקה, נקודות החולשה בשוק מפעילי התקשורת; כמה זמן תוכל החברה להתפרנס משוק הארגונים?
 | 
telegram
(5)

מחר (ג') תפרסם חברת {אלווריון}, ספקית ציוד הווימאקס הישראלית, את דו"חותיה הכספיים לרבעון השני של השנה, והפרט המעניין ביותר ברבעון יהיה, האם החברה תעבור לאיזון או אף לרווח לאחר תקופה ארוכה של הפסדים רצופים. זה כבר זמן רב שהמשקיעים מדירים את רגליהם מהמניה, שבשנה האחרונה רשמה צניחה של כ-38.5%.

לפני כחודש נסחרה המניה בשווי המזומן (כלומר, המשקיעים יחסו שווי אפסי לפעילות החברה) אבל בחודש האחרון החלה תזוזה מעלה והיא רשמה עלייה נאה של כ-31%. השאלה הגדולה היא מה גרם לתזוזה כלפי מעלה והאם היתה לכך הצדקה.

בעת פרסום הדו"חות לרבעון הראשון הבטיח ערן גורב, מנכ"ל אלווריון, כי "ההזמנות וההזדמנויות העסקיות שלנו מצביעות על כך שאנחנו בדרך לעבור לרווחיות החל מהרבעון השני. עם זאת, יש כמות גדולה של משלוחים שצריכה להישלח לפני סוף הרבעון השני, ואנחנו פגיעים לדחיות פוטנציאליות, בדומה לכל רבעון... אנחנו בטוחים כי נשיג את היעדים שהצבנו לעצמנו".

החברה לא פרסמה אזהרת רווח, כך שיתכן שהיא אכן תצליח הפעם להפתיע לטובה. מצד שני, ההסתייגויות שסיפק גורב ברבעון הקודם מספקות לו מרחב פעולה גמיש למדי.

בשבועות האחרונים מסתובבות בשוק שמועות סותרות, חלקן מדברות על אפשרות שאלווריון מנסה לעניין רוכשות פוטנציאליות לרכוש אותה, ומנגד נפוצו שמועות על כך שאלווריון עצמה מחפשת חברה לרכישה.

בנוגע לרכישת חברה על ידי אלווריון, לא ברור אילו משאבים ישמשו לצורך כך. בקופת החברה היו בסוף הרבעון הראשון כ-70 מיליון דולר בלבד, והמניה שלה, שבשנה האחרונה איבדה, כאמור, כ-38.5% מערכה, אינה אטרקטיבית דיה כדי לשמש כלי לרכישה.

בנוגע לרכישת אלווריון על ידי חברה אחרת מתחום ציוד התקשורת אומרים גורמים בשוק, כי קשה למצוא שחקן ציוד תקשורת שיהיה מעוניין לרכוש את אלווריון. רוב ענקי הציוד הגדולים יצאו משוק הווימאקס למעט ספקי הציוד הסינים (ZTE ו-Huawei) ולא ברור איזו סיבה ממשית יש לסינים לרכוש אותה. גורמים אחרים בשוק התקשורת אומרים, כי אם אכן יש מי שיהיה מעוניין לרכוש את אלווריון, האפשרות שנראית יותר סבירה היא רכישה על ידי קרן.

האפשרות היחידה של רכישה על ידי שחקן אחר מתחום התקשורת, שאולי היתה יכולה להיות רלוונטית, היא מוטורולה סולושנס שפועלת בתחום הווימאקס והתקשורת האלחוטית. אלא שלאחרונה מסתובבות בשוק שמועות כי היא עצמה מחפשת קונה לפעילות התקשורת האלחוטית שלה. גם בקרב השחקנים מהשורה השנייה קשה לראות כיום ספק שיש לו מספיק משאבים או צורך ברכישת אלווריון.

שוק יעד קטן מדי

טכנולוגית הווימאקס של אלווריון פונה כיום לשוק יעד קטן יחסית של תקשורת אלחוטית נייחת, המיועדת לאזורים מרוחקים (אינטרנט בפס רחב וטלפוניה המסופקים לבתי התושבים באזורים מרוחקים באמצעות אנטנה וציוד בבית המשתמש). מדובר בשוק שהיקפו הכולל מוערך בכ-1-2 מיליארד דולר.

בתחום התקשורת האלחוטית הניידת לאלווריון אין הרבה מה להציע, שכן כל מפעיל תקשורת שמחפש ציוד מעוניין במערכת משולבת של ווימאקס ו-LTE (דור הסלולר הרביעי). למערכות ווימאקס טהורות אין ביקוש, ובתחום ה-LTE אלווריון מדדה הרחק מאחורי המתחרים.

בינתיים מתמקדת החברה בשוק הארגונים הממשלתיים והמוסדיים (משטרה, צבא, חברות חשמל, מוסדות אקדמיה וכיו"ב) לאספקת מערכות תקשורת אלחוטיות. המשטרה למשל, צריכה להעביר קבצי וידאו ממצלמות המותקנות בשטח.

בימים אלה מנסה אלווריון לשכנע את הארגונים הללו כי עדיף להם לרכוש מערכת תקשורת המבוססת על ווימאקס על פני מערכת המבוססת על LTE. בשוק הארגונים מתחרה אלווריון במוטורולה סולושנס, רדליין, איירספאן ואחרים. זהו שוק קטן יחסית שהיקפו הכולל מוערך בכמה מאות מיליוני דולרים בשנה. אמנם כל השחקנים יכולים להרוויח בו הודות לתקציבים הגדולים של צבאות וכוחות משטרה, אבל הוא לא טומן פוטנציאל צמיחה משמעותי לאלווריון שצריכה להגיע לקצב הכנסות של כ-200 מיליון דולר בשנה.

תחרות קשה בשוק מפעילי התקשורת

בשוק מפעילי התקשורת מתחרה אלווריון בספקי הציוד הסינים ובראשם Huawei ו-ZTE, הנתמכים על ידי מימון כבד מצד ממשלת סין (בפרט Huawei שנשלטת על ידי המדינה). בשוק זה יש לאלווריון שתי בעיות מרכזיות: ראשית, התחרות במחירי הרצפה של הסינים היא כמעט בלתי אפשרית וחותכת קשות את רווחי השחקנים. בעיה שנייה ולא פחות חמורה היא העובדה שמפעילי תקשורת חותמים על עסקאות לרכישת ציוד רק אם ספק התשתית מאפשר להם הסכמי מימון.

כלומר, ספק הציוד לוקח על עצמו את מימון הקמת התשתית ומקבל החזרים ממפעילי התקשורת המתפרסים על פני שנים ארוכות בריביות אטרקטיביות. לאלווריון, במצבה הנוכחי, אין אפשרות לספק הסכמי מימון כאלה. האזור העיקרי בו אלווריון יכולה למכור ציוד למפעילי תקשורת הוא השוק ההודי. לאלווריון יש קשרים טובים בשוק זה ומה שיותר חשוב - מפעילי תקשורת הודים לא נוהגים לקנות ציוד מספקים סינים מסיבות אמוציונאליות.
שוק נוסף שאלווריון חזקה בו הוא שוק התקשורת באפריקה, שם יש לה התקנות רבות ואחיזה חזקה בקרב מפעילי התקשורת. עם זאת, ספקי הציוד הסינים מהווים איום גם בשוק זה, שכן הם הולכים ומשתלטים על היבשת השחורה.

כאמור, בשוק הגופים המוסדיים הגדולים והממשלתיים קיים פוטנציאל הכנסות יפה אבל אין בו די כדי לאפשר לאלווריון צמיחה משמעותית.

בעיות פנימיות

ברקע, העובדה שמנכ"ל החברה, ערן גורב הגיע מחברת נייס, וסמנכ"ל האסטרטגיה שי בן טובים, הגיע מחברת רדוויז'ן לא פועלת לטובת החברה, שכן אף אחד מהם לא הגיע מתחום התקשורת האלחוטית שהינו תחום מורכב. היתרון העיקרי של גורב הוא בעובדה שהחברה פונה לשוק הארגונים (גופים מוסדיים וממשלתיים), שאותו הוא אמור להכיר מעבודתו בנייס.

בעיה אחרת שמעיבה על אלווריון היא הפוליטיקה הפנימית בחברה. שורשי הבעיה החלו דווקא בהנהלה הקודמת לפני כארבע-חמש שנים. באותה תקופה בוצע בחברה שינוי ארגוני שבעקבותיו חולקה החברה לשתי חטיבות: חטיבת ציוד הווימאקס הנייח וחטיבת הווימאקס הנייד.

גם אם היה הגיון בחלוקה הזאת, היישום בשטח נכשל. בפועל, אנשי המכירות של שתי החטיבות "דרכו" זה על רגלי זה. מהנדסי מכירות מתוגמלים באמצעות עמלות, ומאחר שהלקוחות היו מעוניינים גם בציוד לתקשורת ניידת וגם בציוד לתקשורת נייחת, החטיבות התחרו ביניהן וטירפדו עסקאות זו לזו. במקום להתחרות במתחרים הם התחרו זה בזה ובשורה התחתונה טורפדו עסקאות לחברה עצמה. גורב ניסה לתקן את הבעיה וחיבר את החטיבות אבל הותיר את שתי ההנהלות על כנן. כך נוצרו שני מחנות מנוגדים בתוך אותה חטיבה.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    בהצלחה לכל מי שבפנים (ל"ת)
    מחר מסיבת ע... 25/07/2011 18:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    תמיד הכתבות האלו באות לפני זינוק ענק
    אילן 25/07/2011 17:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ככה זה בשוק
    סגור
  • 3.
    מי שקונה אלווריון יעשה לעצמו רק טוב !!!!!!!!! (ל"ת)
    ברווז 25/07/2011 15:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    באלוריון יש הרבה קומבינות ו FREE LANCERS
    מכיר 25/07/2011 15:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    דואגים רק לעצמם.
    סגור
  • 1.
    אולי רנקום תרכוש את אלווריון
    ציון 25/07/2011 13:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרי לרנקום נסיון רב ברכישת חברות כושלות: IXI, במבו ועוד. אז שיקנו גם את אלווריון וכך יחסלו סופית את תעשיית הויימאקס העלובה בארץ
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות