הפספוס של מזרח תל אביב: "מנציחים שם את העוני, ניתן לשלש את מספר הדירות"

ת"א סובלת ממחסור חמור בדירות ובשכונות דוגמת יד אליהו, עזרא והארגזים ניתן לבצע פינוי בינוי מאסיבי, אך העירייה מעדיפה להלביש על הבניינים מעט קומות. "יש כאן בניינים עם תנאים כמו במומבאי"
לירן סהר | (14)

מחאת האוהלים אשר פרצה לפני כחודש העלתה שוב לכותרות את סוגיית המחסור האקוטי ביחידות דיור ברחבי הארץ. העיר תל אביב הינה אחת מהסובלות העיקריות ממחסור בדירות שנובע מהביקוש הגדול לדירה בעיר הגדולה וממיעוט אזורים לפיתוח. אולם כשבוחנים את השכונות הגובלות במרכז תל אביב מגלים שלא חסרים שטחים לפיתוח בתהליכים של התחדשות עירונית.

רובע 9, הכולל את שטחי העיר שממזרח לאיילון, משכונת נחלת יצחק בצפון ועד לשכונת עזרא, הארגזים ולבנה בדרום, מאופיין בצפיפות מגורים נמוכה, בהשוואה לכלל העיר, בבינוי נמוך ובריבוי יחסי של שטחים פתוחים.

ניתן להוסיף 8,000 יחידות דיור עיריית תל אביב פרסמה ביוני 2010 מסמך מדיניות לפיתוח האזור אשר מטרתו העיקרית היא לצופף ולחדש את מרכז הרובע, קרי אזור יד אליהו ופרבריו הקרובים. הוגי המסמך מעדיפים לא להרוס ולבנות מחדש את השכונה, אלא להרחיב את מרבית המבנים באמצעות עיבוי ובניית אגפים נוספים. רק בחלק קטן מהאזור יתאפשר פינוי בינוי עם בניינים בגובה של עד 25 קומות. במרבית השטח ניתן הבניינים הישנים יעובו ויתנשאו לגובה מקסימאלי של 5 עד 10 קומות.

כיום ברובע כולו יש 9,500 יחידות דיור והמסמך מציג שלושה תרחישים לבינוי בשכונה: לפי תכנית המימוש המינימאלית יתווספו לשכונה כ-3,750 יחידות דיור במסגרת עיבוי אינטנסיבי בלבד למבנים. לפי תכנית המימוש החלקי, יתווספו כ-5,300 יחידות דיור, חלקן במסגרת עיבוי אינטנסיבי וחלקן במסגרת בנייה חדשה. לפי תכנית המימוש המקסימלית, שהסיכוי שתתממש נמוכה מאוד, יתווספו לרובע כ-8,000 יחידות דיור, במסגרת עיבוי אינטנסיבי ובנייה חדשה מרובה במסגרת פינוי בינוי. הדמייה של ציר לה גארדיה (מתוך תכנית מדיניות לרובע 9 - עיריית ת"א)

"יש בניינים עם תנאים כמו במומבאי" נציין כי בימים אלה נמצאים בהתקדמות משמעותית שני פרויקטים של פינוי בינוי במזרח תל אביב. הפרויקט הראשון שנקרא המאבק בדרך השלום נמצא על פינת רחוב המאבק ודרך השלום. במתחם יש כיום 182 דירות והצפי הוא שיבנו בו 550 יחידות דיור. חברת אשדר נבחרה לבצע את הפרויקט והדיירים יקבלו דירות בגודל של כ- 110 מ"ר (היום חיים בדירות שבין 50-60 מ"ר), מרפסת שמש, חניה וכו'. המתחם השני נמצא בחלק המערבי יותר שמגיע עד לקולנוע שביט בגבעתיים. במתחם זה יש כ-150 דיירים וחנויות אשר נמצאים כעת בשלב של בחירת יזם.

עו"ד מירה בורנשטיין, המייצגת את הדיירים בשני הפרויקטים, אומרת כי "לא עשו דבר חכם, בחרו באופן שרירותי לבצע פינוי בינוי בציר לה גארדיה, בחלק הנושק לנתיבי איילון ובמתחם קטן בדרך השלום. בכל שאר השטח החליטו לבצע עיבוי של בניינים במסגרת תמ"א 38. ניצול הקרקע מינימאלי, במקום להוסיף 8-10 יחידות דיור לבניין ניתן להוסיף 40 יחידות דיור. אם רוצים ליצור בנייה מרקמית, אפשר לבנות על ציר לה גארדיה בניינים נמוכים יותר ומאחוריו להקים מגדלים. אזור יד אליהו יכול להיות לא פחות טוב מצפון תל אביב, במקום שיכוני שנות ה-50 חייבים לבנות לגובה". תכנית פינוי בינוי בדרך השלום (באדיבות ציפור אדריכלים ותכנון ערים)

בורשטיין מציינת כי ניסתה לבצע פינוי בינוי בשיכון של דיור ציבורי, אך ללא הצלחה: "התנאים שם מחפירים כמו במומבאי, אין לבניינים ערך שימורי, אך בעירייה התנגדו לבנייה לגובה מחשש שהעניים לא יעמדו בתשלומי דמי הניהול היקרים. לא חייבים לבנות דירות של 200 מ"ר, אפשר לבנות דירות של 90 מ"ר". עוד טוענת בורנשטיין כי העירייה אינה פועלת באופן עקבי- "חזי ברקוביץ', מהנדס העירייה טען לא פעם שתמ"א 38 זו שגיאה, אבל כשמבקשים לבצע פינוי בינוי פתאום זה בסדר לבצע תמ"א 38. תראו מה קורה ביהוד? יש שם ראש עיר חכם והגיוני שמבצע 10 מיזמים של פינוי בינוי כיום."

"נוצר מצב לא בריא של סחר בחתימות" אודי כרמלי, הארכיטקט שתכנן את רובע 9, שולל את טענותיה של בורנשטיין ואומר כי במסגרת התכנית יוכפל מספר היחידות דיור בכל בניין שיבוצע בו עיבוי. "באמצעות הכלי הזה לא מוציאים אנשים מהבתים, לא צריכים רוב גדול של הדיירים לביצוע הפרויקט ומאפשרים לשכונה ולקהילה להמשיך להתקיים. אנחנו לא שוללים פינוי בינוי וחלק גדול מהתכנית אף מאפשר זאת, אולם ביקשנו להגבילו בתכנית כדי ליצור ודאות, נוצר מצב לא בריא של סחר בחתימות והימנעות משיפוצם של המבנים ומתשלום ועד בית בשל הציפייה לפינוי בינוי."

"כבר עכשיו אנחנו מתחילים לראות עבודות בשטח", מוסיף כרמלי. "יש שביעות רצון גם של התושבים וגם של היזמים, מתייחסים לכל בניין בנפרד עם הסיפור שלו בראייה יותר מאוזנת ופחות דוגמטית". לדבריו התכנית תיושם ב-10-15 השנים הקרובות.

ארז כהן, שמאי המקרקעין, טוען כי ליד אליהו יש פוטנציאל אדיר ואם היו מנצלים את שטחה כיאות במסגרת תהליך של פינוי בינוי ניתן היה להכפיל ואף לשלש את מספר הדירות ולפתור חלק ניכר ממצוקת הדיור בעיר. "ניתן היה ליצור שכונה חדשה עם אוכלוסייה חדשה ולשנות את המקום, אך בעירייה לא רצו להשקיע את המשאבים, לא ראו בכך משימה מספיק חשובה. אנחנו נלקק את הפצעים בהמשך, עיבוי פינוי רק ינציח את העוני וכמעט לא יוסיף יחידות דיור. חלק מהאדמות בשכונה הן ביידי העירייה, דבר שהיה מקצר משמעותית את תהליכי פינוי הבניינים."

כתבות נוספות בנושא: בועת הנדל"ן, היום שאחרי: מה השיעור הצפוי של ירידת מחירי הדירות בישראל? המחירים טסו לשמיים - אז למה עדיין יש בת"א בניינים חצי מתפרקים? מומחי נדל"ן מתייחסים לתופעה - צפו בתמונות ברנרד רסקין מגלה איפה ניתן לרכוש וילה במיליון שקל ומספק את יעדי הנדל"ן החמים הבאים

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 12.
    מעדיפה עסקים 14/08/2011 23:07
    הגב לתגובה זו
    דיירים זה כאב ראש, הרבה הוצאות ומעט הכנסות. עסקים זה הרבה ארנונה ומעט שירותים ואם הם לא מרוצים מהשירותים הם ממילא לא מצביעים לראשות העיר... הדיירים הקיימים יינקמו בראש העיר שצופף להם את העיר כדי שאנשים מבחוץ ייזכו לגור בעיר.
  • 11.
    ראם 14/08/2011 13:11
    הגב לתגובה זו
    ומה עם דרום ת" א? יש שם שטח עצום שמאוכלס בעשרות אלפי מסתננים לא חוקיים שאף אחד לא עושה כלום כדי להחזיר אותם לארצותיהם.השטח הזה יכול להיות מנוצל להרבה יותר מ 8000 דירות!!!!
  • 10.
    חו" לדאי 14/08/2011 12:49
    הגב לתגובה זו
    מעיר של 400 אלף היא יכולה בקלות להפוך לעיר מודרנית של מיליון באותו שטח, באמצעות פינוי בינוי. העיריה במדיניות מכוונת לא נותנת לזה לקרות, וממשיכה כמו בתוכנית בגוש הגדול לבנות מתחת לצפיפות מקובלת.
  • 9.
    פינוי בינוי תל כביר 14/08/2011 00:14
    הגב לתגובה זו
    יצא מכרז לבחירת יזם לחלק משכונת תל כביר.
  • 8.
    גם הצפה ביחידות וגם מניעת אסון ידוע מראש (ל"ת)
    גם בשפירא פינוי בנוי 13/08/2011 22:59
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    בר און חביבה 13/08/2011 18:46
    הגב לתגובה זו
    גם בהדר יוסף ניתן להרוס על ידי פינוי בנוי ולבלנות בתים רבי קומות. איזור שהציעירים מאוד אוהבים לגור בו שנמצא בפאתי רמת אביב מהווה סכנה רבתית בעת רעידת אדמה מאחר והבתים נבנו בשנות החמישים. בתים קטנים וצפופים שלמרות שהרבה יזמים התעניינו לבנות שם בנינים רבי קומות מהנדס העיר וראש העיר סרבו לבוא לקראת הישמים. איזור שיש בו את כל התשתיות מדוע שר השיכון לא נותן את דעתו על כך
  • 6.
    בר און חביבה 13/08/2011 18:30
    הגב לתגובה זו
    העיר תל אביב סובלת ממחסור בדירות ועיריית תל אביב - המהנדס וראש העיר מסרבים לבוא לקראת היזמים כדי לבנות בתים רבי קומות באזור בהכי טוב בעיר - בהדר יוסף, כרגע קימים שם בתי קטנים של חדר וחצי שנבנו לפי כ 60 שנה המהווים גם סכנה בעת רעידת האדמה , אדמה עם פוטנציאל גבוה לפנוי בנוי. מדוע השר אטיאס לא מנסה ללחוץ כדי לנצל איזור עם תשתיות לבניית רבי קומות. תנו דעתכם גם על האיזור הזה.
  • 5.
    אסף לביא 13/08/2011 18:20
    הגב לתגובה זו
    פוטנציאל מדהים. המדינה צריכה לכפות פינוי בינוי, ופשוט לבנות את השכונה מחדש לגובה. 3 ק" מ מדיזינגוף סנטר....
  • 4.
    נוה 13/08/2011 18:12
    הגב לתגובה זו
    אותו הדבר קורה בהדר יוסף ,שכונה גדולה בצפון תל אביב. יש שם בניינים עם 8 דיירים לכל אחד דירת חדר בגודל 28 מ" ר הבניינים משנות החמישים. ראשית ברעידה הראשונה כולם יכרסו שנית מכיוון שהאזור הוכרז כפינוי בינוי ניתן לבנות שם בניינים .התשתית קיימת כבישים בתי ספר וכו" אבל העירייה לא נותנת דגש על המקום על מנת שיהיה ניתן לבנות שם בניינים עם כדאיות לקבלנים. הרי לעירייה יהיה רווח עצום מארנונה.במקום ששמונה דיירים שמשלמים 120 שקלים ארנונה העירייה תקבל מעשרים וכמה דיירים סכום שעולה בהרבה וכל זאת על אותו שטח אדמה. הבעיה שראש העיר של תל אביב לא מבין וכנראה לא רוצה להתקדם בעניין זה. אם הוא היה לוקח את מהנדס העיר והיו רואים אך מבצעים פינוי בינוי בקריית אונו ,ברמת גן,בחולון ועוד ערים המצב היה נראה אחרת ,אבל כנראה שהוא יודע הכל.
  • צריך יחס בנייה של 1 ל-3 זאת אומרת - הרשאה ל-24 דירות (ל"ת)
    שלום כהן 26/07/2013 08:33
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    ירון 13/08/2011 18:00
    הגב לתגובה זו
    גם שם יש שיכונים ישנים באזור מרכזי לדעתי על זה צריך למחות למה המדינה מערימה קשיים פינוי בינוי זה הדבר הנכון לעשות אבל כנראה יש גורמים ברשויות שנהנים לראות אנשים סובלים שכונת ג' סי כהן יש בה פוטנציאל אדיר בזכות המיקום המרכזי שלה קרובה לראשון מערב קרובה לכל צירי התחבורה המרכזיים וחודש הבא אמורים לפתוח את תחנת רכבת בקוממיות בזמן שאנשים יצתרכו להגיע עם רכבם אליה תושבי ג' סי כהן יוכלו להגיע ברגל
  • 2.
    יאצקוב 13/08/2011 17:08
    הגב לתגובה זו
    הכל בגלל חולדאי וחבורת הבטלנים והועדותשדואגות רק לעשירי העיר ולערבים ביפו
  • 1.
    נועם 13/08/2011 17:03
    הגב לתגובה זו
    כל הקירות מתפרקים....בנו אותם לפני 60 שנה...עם חול וצדפים! לא מבין למה העירייה בעזרת קבלנים לא מציע לנו לפנות את הבניינים האלה ולהקים בניינים רבי קומות ....השטח אצלנו הוא עצום!
  • הילה 15/08/2011 10:33
    הגב לתגובה זו
    עצומים אפשר לבנות אפילו פי 8 אם לא יותר