צופים המשך נפילות? מזומן זה לא המקום היחיד להיות בו כעת

קובי שגב, מנכ"ל, יובנק קרנות נאמנות, כותב על סוגי המשקיעים בשוק אגרות החוב ומתמקד בסוג הפסימי
 | 
telegram
(7)

כבכל משבר המלווה בירידות חדות בשוקי המניות, כך גם בזה הנוכחי מתגלים שלושה סוגי משקיעים: האופטימיים הנצחיים, אלו שרוכשים עוד ועוד מניות עם כל ירידה של השווקים ומחכים בקוצר רוח לשינוי מצב הרוח בשווקים. האופורטוניסטים, שהורידו הילוך בהשקעותיהם ומנצלים הזדמנויות באג"ח ובמניות מעת לעת. הפסימיים, אלו שהחליפו או יחליפו בקרוב את כל תיק ההשקעות שלהם לפק"מ בבנק. במאמר זה אתייחס דווקא לסוג השלישי, הפסימיים או לכל מי ששוקל מכירת כל תיק ההשקעות והפיכתו למזומן (פסימי בפוטנציה).

הרעיון של מכירת כל תיק השקעות (מניות, ממשלתי וקונצרני) והפיכתו לפק"מ רגע לפני הירידות הגדולות, הוא משאת נפשו של משקיע ממוצע בשוק הון באשר הוא. אולם לצערנו, אין בעולם פעמון המצלצל רגע לפני הירידות בבורסה. לכן ישנם בעולם משקיעים המנסים לתזמן את השוק (נכנסים ויוצאים לעיתים תכופות, לעיתם צודקים ולעיתים לא). לעומתם, ישנם כאלו המודים מראש שאין ביכולתם לחזות את מועדי הזינוקים והנפילות בשוק במניות ולכן נוקטים בשיטה המכונה "קנה והחזק".

פעילות ההנזלה המוחלטת של תיק העומדת בבסיס המחשבה של הפסימיים המשתייכים לרוב גם לזן המתזמן, היא התשובה המוחלטת (במידה ומתבצעת בזמן) למשבר "קלאסי". אולם מה שאנו חווים בתקופה האחרונה אינו משבר "קלאסי". לכן כדאי שגם המשקיע הפסימי ייבחן את הדברים היטב לפני שהופך את כל תיק ההשקעות למזומן.

לרוב, משבר כלכלי קלאסי נובע מהתפוצצות בועה זו או אחרת (כמו בועת האינטרנט בתחילת העשור הקודם או משבר LTCM ב-1997). משם אנו רואים עלייה בגירעון, הדפסת כסף, , הורדת דירוג של מדינות, העלאת , חוסר יכולת של ממשלות לגייס כספים. כל אלה מביאים לשיממון בגיוסי החוב וההון של הפירמות, פיטורין, ירידה ברווחיות החברות וכן הלאה. בפועל, מחירי המניות צונחים, המגזר העסקי משותק ומתכווץ.

אם נסתכל על משבר ההיי טק בתחילת העשור הקודם נזכיר ששיעור האבטלה בישראל עלה ל-10.3%, התשואה לפדיון של השחרים נסקה לכ-12%, מדינת ישראל לא יכולה הייתה לבצע גיוסי הון בחו"ל, המטבע המקומי נחלש (הדולר טיפס לכיוון ה-5 שקלים לדולר), ריבית עלתה ל-9.1% והאינפלציה ב-2002 עלתה ב-6.5%. במקרה כזה של "משבר קלאסי" החלופה של מזומן היא אכן עדיפה בלי שום ספק על מניות, אג"ח קונצרניות (מצב החברות מורע והתשואה לפדיון עולה) ואג"ח ממשלתיות, שמחירן יורד בשל העלייה בתשואה לפדיון.

עם זאת, כפי שאמרנו, המשבר הנוכחי שונה במספר נושאים מהותיים ממשברים קודמים. אמנם גם במשבר זה נמצאות מדינות בגירעונות ענק שאפילו הביאו להפחתת דירוג לארה"ב וכעת מזרימים נזילות לשווקים בארה"ב ואירופה. אבל בשונה מהשאר, במקרה זה אין אנו רואים גידול באבטלה הנוכחית, אינפלציה או ריבית גבוהה.

מרכיב הריבית הוא הפרמטר חשוב ביותר, בארה"ב נגיד הבנק המרכזי האמריקני נמצא ב"מלכודת הנזילות" (מושג כלכלי המתאר מצב שבריבית אפסית מאבד הנגיד את הנשק של הריבית שכן לא קיימת ריבית שלילית), ובלית ברירה הודיע שהריבית תישאר נמוכה לאורך זמן - סוג של תחליף להורדת ריבית שכאמור בלתי אפשרית.

לפיכך, המשבר הנוכחי מתאפיין ברמה גבוהה של נזילות בשווקים. זהו אחד הלקחים מנפילת ליהמן ברדרס וכדאי למשקיעים הפסימיים מבינינו לשקול להמיר את הרצון להפוך את תיק ההשקעות שלהם למזומן להשקעה בתיק מותאם משבר נוכחי.

אם כן, מהי לדעתנו הדרך המומלצת להשקעה עבור המשקיע הפסימי?

מניות - בראש ובראשונה בתרחישים הפסימיים, לא ירשמו עליות בשוק המניות. לכן, למרות מחירן הנוח של מניות רבות המשקיע הפסימי צריך להימנע מהשקעה במניות.

אג"ח ממשלתי - במידה ויתקיימו התרחישים הפסימיים, הריבית בארץ תרד ותישאר נמוכה לאורך זמן. מיתון יביא עמו גם ירידה בשווי הנכסים (בעיקר נדל"ן) ולכן מומלץ למשקיעים הצופים מיתון שייארך מספר שנים, להשקיע באג"ח ממשלתי שקלי בטווח בינוני, דהיינו 4-6 שנים. הריבית הנמוכה שתשרור במקרה זה תביא לרווחים שוטפים נאים באג"חים.

בנוסף, ניתן לשלב רכיב של צמודה בטווחים ארוכים יותר 6-8 שנים, מכיוון שבטווחים הארוכים, האינפלציה העתידית המגולמת היא כ-2.5% לשנה. במידה והמשקיע הפסימי צופה תקופה ארוכה של הזרמת נזילות לשווקים כדאי להגן מהתפרצות אינפלציונית בטווח הארוך.

- להערכתנו, המשקיע הפסימי צריך לשלב מרכיב קונצרני בתיק ההשקעות שלו, בעיקר בשל התשואות הגבוהות והשפעתן על התשואה הממוצעת שתנבע מתיק ההשקעות. אם אמרנו שבמשבר קלאסי התשואות לפדיון מזנקות והשוק נחסם בפני גיוסי חוב של מדינות, על אחת כמה וכמה גיוסי חוב של חברות. במשבר מסוג זה, כללי המשחק שונים. על המשקיע הפסימי לקחת בחשבון תרחישים של הפחתה משמעותית בגיוסי החוב בחברות החלשות וגיוסי חוב בחברות האיכותיות והחזקות.

לפיכך, את הרכיב הקונצרני יש לפצל לשני חלקים: הראשון, אגרות חוב של בנקים, חברות וחברות תזרימיות איכותיות (בזק, שופרסל, שטראוס) במח"מ בינוני ארוך. החלק השני הוא אגרות חוב במח"מ קצר (עד שנתיים), הנסחרות בתשואות גבוהות יחסית בשל הירידות האחרונות. אנו מציעים למשקיע הפסימי להתרכז באג"ח של חברות בעלות יתרות מזומנים גבוהות שביצעו גיוסי הון לאחרונה. במקרה זה באות בחשבון גם אגרות חוב של חברות בדירוג נמוך כגון: אדגר ד', אלבר ח', קבוצת דלק ל', אלרוב נדל"ן 1 (שתי האחרונות ).

לסיכום, אנו ממליצים למשקיע הפסימי שחושב בזמנים אלו רק על מזומן ופק"מ, לשקול שנית ולחשוב על הדרך המוצעת המשלבת אג"ח ממשלתית שקלית במח"מ 4-6, אג"ח ממשלתית צמודה במח"מ 6 ומעלה, אג"ח קונצרנית בסיכון נמוך עם ארוך ובתוספת אג"ח בסיכון גבוה יותר למח"מ קצר. בסה"כ, להערכתנו, מדובר באלטרנטיבה עדיפה על מזומן וזאת במידה ואנו נכנסים לתקופה ארוכה של האטה.

הכותב, קובי שגב, מנכ"ל, יובנק קרנות נאמנות

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מניות הם לא ממליצים ב1000 אבל ה1340 כן
    אייל 21/08/2011 21:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נו באמת?? זה הזמן לאסוף מניות גם אם ימשיכו לרדת עוד 10-20 אחוז. יש חברות טובות ואטרקטיביות. בקונצרני יש הזדמנויות לא רעות . לאנליסטים- מנהלי קרנות אין שום מושג לגבי השוק והם מעולם לא תפסו מפולת ומעולם לא קונים בתחיתית
    סגור
  • 5.
    פסימית
    פרידה קאלו 21/08/2011 20:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם אני פסימית.
    סגור
  • 4.
    עדיף מחמ גבוה באגרות בדרוג נמוך
    חרטטן 21/08/2011 20:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם יהיה הסדר חוב הקצרות יחטפו יותר מהארוכות.
    סגור
  • 3.
    נכון! (ל"ת)
    גורבץ 21/08/2011 16:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    מסכים עם 2- שלמה מעוז עסוק בלעיסת הכובע. ומה
    עמנואל 21/08/2011 13:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ומה עם מנדי-מנדלוביץ' , , איש הראלי' ס (שמעתי שהשקיע בנדל" ן מניב: חניה בחניון גולדה)
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    MIONEY IS THE KING
    גלעד 21/08/2011 12:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רק מקמ" ים ! לחכות עד שהמדדים יעחו מעל ממוצע נע 100. בינתיים לחכות. במידה ויהיו תיקונים יפים לשקול כניסה לפוזיצית שורט [למתקדמים]. כאשר נעבור אחרי המפולת לעליות, נבחר 30 מניות של החברות הטובות ביותר ובעלות בתמחור הזול ביותר.
    סגור
  • סופסוף מישהו רציני שמדבר גם לפסימיים שביננו
    שרה 21/08/2011 12:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תודה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות