גפני: "לא יבקרו בעתיד את הקבוצות שמעלות מחירים, הן ישלטו בתקשורת"
בדיון על המלצות הוועדה להגברת התחרותיות (ועדת הריכוזיות) היום (ד'), אמר חיים שני, יו"ר הוועדה כי בהשוואה בינלאומית, המשק הישראלי הינו מהריכוזיים ביותר, כאשר עשר הקבוצות הגדולות מחזיקות 41% משווי שוק החברות הציבוריות. "כדי להגביר את התחרות נאפשר לגופים קטנים לעבור את הסף שייקבע בחוק בהחזקה צולבת עד שיכבשו נתח שוק. צריך לתת ארבע שנים כדי לאפשר לגופים ולחברות להתאים עצמם לחוק החדש."
משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, אמר כי "הריכוזיות במשק מהווה פגיעה ממשית בתחרות ומסכנת את הדמוקרטיה. העובדה שכמות מאד מצומצמת של אנשים שולטת בגופים פיננסים ובריאליים בו-זמנית ואף בגופי תקשורת איננה מתקבלת על הדעת. יכול להיות מצב שקבוצות מצומצמות בעלות כוח רב שחלקן קיבלו מימון מהמדינה, יכולות להעלות מחירים ואיש לא יאמר דבר וגם התקשורת לא תעביר ביקורת, כי אותם אנשים ישלטו גם שם. זוהי תחזית אפוקליפטית אבל היא יכולה לקרות."
יוג'ין קנדל, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה וחבר הוועדה, אמר ש"הוועדה עוסקת בשינויים מרחיקי לכת בכלכלה הישראלית ויש להבטיח שזו לא תיפגע. הלכנו רחוק מאוד ויש להימנע מצעדים דרסטיים מדי. בארצות הברית שינויים במבנה הפירמידיאלי לקחו 20 שנה."
נזכיר כי מהמלצות הוועדה עולה כי בעליי עסקים יצטרכו לבחור בין שליטה בגופים פיננסיים משמעותיים לריאליים משמעותיים ולא יוכלו להחזיק בשניהם בו-זמנית. פעילות ריאלית משמעותית תחשב החזקה של כ- 8 מיליארד שקל מכירות או מעל ל- 20 מיליארד שקל ואילו פעילות פיננסית משמעותית תחשב החל מ- 50 מיליארד שקל.
כמו כן ממליצה הוועדה להפריד בין כהונת דירקטורים בחברות פיננסיות וריאליות, הקשחת הממשל התאגידי וחיזוק כוחם של בעלי המניות, שינוי כללי המשחק בהתרחבות של פירמידות ובשליטה על חברות קיימות, חיזוק סמכויות הממונה על ההגבלים העסקיים, שינוי בדרכי הקצאת משאבים לאומיים בהתאם לשיקולי תחרותיות ובנוסף, תיקון חוק החברות בעניין שכר הבכירים, כך שכל תגמול יחייב אישור של בעלי המניות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.בפייסבוק הן אינן שולטות (ל"ת)כפיר 26/10/2011 14:01הגב לתגובה זו0 0סגור