אג"ח ממשלתיות מול הקונצרניות - איפה לשים את הכסף?
מתחילת השנה, מדדי המניות ירדו בשיעורים ניכרים, תשואות שליליות דו ספרתיות ומדד אג"ח הקונצרניות הכללי בתשואה אפסית של 0.27%. לעומת זאת, מדד האג"ח הממשלתיות הכללי היה הצדיק היחיד בסדום והציג עלייה של 4.3%, תשואה כמובן מצוינת ביחס לסיכון הלווה הבטוח - ממשלת ישראל. כל זאת לאחר שגם בשנה הקודמת (2010), מדדי האג"ח הממשלתיות הציגו את התשואות האטרקטיביות ביותר ביחס לסיכון.
התשואות השנתיות לפדיון והמח"מ באג"ח הממשלתיות כיום:
כאמור ברמת המדדים, התשואות השנתיות לפדיון נמוכות מאוד. בניכוי עמלות קניה ומכירה, דמי משמרת וכו', התשואות לא רחוקות מתשואה המתקבלת בפיקדון בנקאי.
אם נסתכל אל תוך המדדים על הסדרות הספציפיות, בממשלתיות השקליות בטווחים הקצרים, נוכל למצוא את הממשלתית 913 במח"מ של 1.87 ותשואה שנתית לפדיון של 2.9%. בטווחים הארוכים הממשלתית 0122 במח"מ של 7.95 נסחרת בתשואה שנתית לפדיון של4.56%. התמונה דומה גם באג"ח הממשלתיות הצמודות, כמובן בהתחשב באינפלציה הצפויה (כ-2% לשנה בממוצע של הטווחים השונים).
הטיעונים שהביאו את התשואות לפדיון לרמות נמוכות כל כך, ללא ספק מוצדקים: אג"ח ממשלתיות מהוות מקום מפלט, עם אי וודאות בשווקים, מצבה הפיננסי הטוב של ממשלת ישראל, אג"ח ממשלתיות אמריקניות והפער ביניהן, גובה הריבית וכו'.
יחד עם כל אלה, אנחנו מעריכים כי בראיה קדימה, החשיפה לאג"ח ממשלתיות בטווחים הקצרים והבינונים לא אטרקטיבית. בטווחים הארוכים התשואות לא מצדיקות את סיכון המח"מ אשר יכול להסב הפסדי הון כבדים במקרה של עליית תשואה. מאידך, בעקבות הגידול בפער התשואות בשנה החולפת, נוצרו הזדמנויות בקניה של אג"ח קונצרניות של חברות בעלות יכולת גבוהה לשרת את החוב. הן נסחרות בפערי תשואה גבוהים מעל הממשלתית ביחס לסיכון הלווה והמח"מ.
סדרות לדוגמא:
אג"ח הקונצרניות בעלות מח"מ קצר יחסית ומרווח נמוך יחסית מהממשלתית. יחד עם זאת, לאורך תקופה של כמה שנים ההפרש יכול להסתכם בכ-10% ויותר. חשוב לציין שבבניית תיק אג"ח בסכומים של מעל 500 אלף ש', יש צורך בפיזור מספר גדול יותר של סדרות ולנהל מעקב שוטף אחר התקבולים ומצבן השוטף של החברות.
להערכתנו, השקעה באג"ח ממשלתיות בכל טווחי הזמן האטרקטיביות נמוכה מאוד. אנו ממליצים להימנע מהשקעה באג"ח ממשלתיות בעלות מח"מ ארוך (מעל 7 שנים). מאידך, יש לנצל את המרווחים הגבוהים יחסית באג"ח הקונצרניות של חברות "איכותיות " בעלות איתנות פיננסית ויכולת גבוהה לשרת את החוב.
הכותב, גיא שקד הוא מנהל השקעות בחברת פרובידנס, אשר עוסקת בניהול תיקי השקעות למשקיעים פרטיים וחברות.
מסמך זה הוכן ע"י מחלקת המחקר של פרובידנס. המסמך מבוסס על מידע שדווח לציבור, הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים, או בלתי מעודכנים. לפיכך, אין לקבל על סמך מסמך זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין במסמך זה ובכל הכלול בו משום ייעוץ או הזמנה לרכוש או למכור את ניירות הערך הנזכרים בו, ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פרובידנס לא תהיה אחראית לכל נזק שיגרם אם יגרם, למאן דהוא, כתוצאה מהסתמכות על מסמך זה. פרובידנס מחזיקה בניירות הערך הנ"ל עבור התיקים המנוהלים על ידה, כולם או חלקם, והיא עשויה לקנות או למכור בכל אחד מניירות הערך הנ"ל.
- 5.גאי 13/11/2011 20:44הגב לתגובה זושהכותב יתיחס לתשואות נטו לאחר מס ועמלות לבנק, (אנו משלמים מס ועמלות) ואז התמונה תשתנה. בנוסף וחשוב ביותר האם הפירמות הקונצרניות יחזירו את החוב.
- 4.אתם הפסדתם לי 7% וברחתי... (ל"ת)סימה 06/11/2011 22:40הגב לתגובה זו
- 3.יוגב 06/11/2011 22:39הגב לתגובה זוידוע שהמרווחים עדיין סבירים, אבל בתקופה קשה זו של אי וודאותת עדיף להשקיע באגח הממשלתי ולא להיסתכן ולהמתין לזמנים יותר רגועים כלכלית ובטחונית,לראיה, מחירי האגח הממשלתי שעולה מתחילת השנה.
- 2.אופטימיסט 06/11/2011 14:03הגב לתגובה זואתם אופטימיים על הכלכלה כבר הרבה זמן ולכן פסימיים על אגח ממשלתי. בינתיים מההמלצות שלכם רק מפסידים כסף. כשתתחיל להיות פסימי תיתן בבקשה איתות כדי שאוכל לעשות ההפך
- ימותו הפסימיסטים (ל"ת)האופטימיסט 06/11/2011 15:01הגב לתגובה זו
- eliz 06/11/2011 22:19בכל יום מתהלך סוף העולם,מה שבטוח רק ממשלתיות,מקלט לימי סגריר
- 1.מאמר טוב שמכין את התיק ל2012 (ל"ת)ברוקר 06/11/2011 10:24הגב לתגובה זו