אחרי נפילה של 30%, האם הסחורה החמה של 2010 שווה קניה?

אריה גורן, אנליסט גלובלי בכלל פיננסים, סוקר את סחורת הפלדיום. מי בעלי ההון עם היד על השאלטר?
 | 
telegram
(3)

הפלדיום, כוכב השנה שעברה, בה עלה מחירו ב-94%, הוא הסחורה שמחירה ירד בשיעור הגבוה ביותר בשבוע האחרון - 8.7%. ממחיר הפסגה של861 דולר לאונקיה ב-18 בפברואר, ירד מחירה ב-30% ל-605 דולר לאונקיה ביום שישי האחרון. מחיר הפלדיום הגבוה ביותר אי פעם נרשם בינואר 2001 - 1,100 דולר לאונקיה.

הפלדיום היא מתכת נדירה בצבע לבן כסוף ממשפחת הפלטינה. אף על פי שנמצאו עדויות לשימוש בפלדיום בכלים במצרים העתיקה ובתכשיטים שייצרו האינדיאנים עוד לפני הכיבוש הספרדי במה שנקרא היום אקוודור, בודד פלדיום טהור לראשונה רק בשנת 1803 על ידי המדען האנגלי וויליאם הייד וולאסטון.

למתכות האצילות מקבוצת הפלטינה תכונות כימיות דומות, אבל לפלדיום יש את נקודת ההיתוך הנמוכה ביותר, משקלו הסגולי הוא הנמוך ביותר מבין המתכות בקבוצה. תכונותיהן המיוחדות של המתכות מקבוצת הפלטינה הן הסיבה לשימוש הגדול שנעשה בהן בתעשייה. אחד מכל ארבעה מוצרים המיוצרים כיום מכיל מתכת ממשפחת הפלטינה או שנעשה שימוש במתכת מקבוצה זו בתהליך ייצורו.

השימוש העיקרי בפלדיום וכן בפלטינה הוא לממירים קטליטיים לתעשיית הרכב (כ-70% מהשימוש בפלדיום השנה). ממיר קטליטי הוא חלק במערכת הפליטה של כלי הרכב, בו שאריות פחמימניות מתהליך הבעירה נשרפות עד תום כדי להקטין את זיהום האוויר. בממיר הקטליטי הופכים עד 90% מהגזים המזיקים הנפלטים ממנועי המכוניות כמו חנקן חמצני, פחמן חד-חמצני ופחמימנים, לגזים מזיקים פחות, כמו פחמן דו-חמצני, חנקן ואדי מים. רכב ובו ממיר קטליטי מזהם עד פי 10 פחות מרכב ללא ממיר קטליטי. ממירים קטליטיים מותקנים כיום ב-95% ממכוניות הנוסעים החדשות.

ייצור הממירים הקטליטיים לרכבים המונעים בדיזל דורש פלטינה, שמחירה גבוה כמעט פי שלושה ממחיר הפלדיום. אבל ברכבים המונעים בנזין אפשר להשתמש בפלדיום או בתערובת של פלדיום ופלטינה. רכבים המונעים בדיזל נפוצים בעיקר באירופה, אבל בארצות הברית ובסין, שכבר עברה את ארצות הברית במספר כלי הרכב שהיא מייצרת, נפוצים בעיקר כלי רכב המונעים בבנזין.

שימושים אחרים בפלדיום הם בתעשיית האלקטרוניקה, לייצור תכשיטים (מה שמוכר כזהב לבן הוא למעשה סגסוגת של זהב ופלדיום), ברפואת שיניים ובתעשייה הכימית.

כ-75% מעתודות הפלדיום בעולם נמצאות בדרום אפריקה. אבל דווקא רוסיה הייתה המפיקה הגדולה של פלדיום בשנת 2010. חברת הניקל הרוסית, Norilsk Nickel, הפיקה כ-44% מהתפוקה העולמית של פלדיום כמוצר לוואי להפקת הניקל שלה. דרום אפריקה לעומת זאת, הפיקה 37% מהכמות העולמית באותה שנה. בגלל נדירות הפלדיום, סך כל הכמות שהופקה ממכרות ב-2010 הייתה 197 טון (כמות שיכולה הייתה להיכנס לקובייה שאורך צלעה 2.5 מטר) בהשוואה להפקה של כ-2,500 טון זהב וכ-23,000 טון כסף ממכרות באותה שנה.

אף על פי שהביקוש לפלדיום לממירים קטליטיים לתעשיית הרכב השנה הוא הגדול ביותר אי פעם ועתיד להגיע ל-184 טון (בהשוואה ל-174 טון ב-2010 ו-125 טון ב-2009), צפוי השנה להיווצר עודף היצע על הביקוש בשיעור של כ-22.5 טון לעומת גירעון בשיעור של 16.5 טון בשנת 2010. צריכת הפלדיום העולמית צפויה להגיע השנה לכ-300 טון, ההפקה ממכרות השנה מסתכמת בכ-200 טון. שאר האספקה מגיעה ממחזור פלדיום, ממכירות של פלדיום שמחזיקות קרנות סל לפלדיום ממשי ובעיקר מהמלאי האסטרטגי של ממשלת רוסיה.

קרנות סל לפלדיום רכשו בשנה שעברה 34 טון פלדיום ממשי. אבל השנה בעקבות מימוש רווחים של משקיעים, שנהנו מכמעט הכפלה של כספם בשנה שעברה, נמכרו כ-6.7 טון פלדיום מהקרנות.

רוסיה, מפיקת הפלדיום הגדולה בעולם, צברה כמויות אסטרטגיות גדולות של פלדיום עוד בעידן הסובייטי. מאז סוף שנות ה-90 של המאה הקודמת, מכרה כמויות גדולות של פלדיום בשוק העולמי. לאחר הפסקה זמנית בייצוא הפלדיום מרוסיה, נפוצה שמועה בתחילת שנת 2000 שהרוסים עומדים להפסיק לחלוטין במכירת פלדיום מהמאגר הממשלתי. השמועה גרמה לפאניקה בשוק העולמי, והביאה לעלייה במחיר הפלדיום מכ-300 דולר לאונקיה ועד למחיר של 1,100 דולר לאונקיה, כמעט פי ארבעה ממחיר הזהב, וכמעט פי שניים ממחיר הפלטינה באותה עת. בבהלה שהתרחשה רכשו ענקיות הרכב האמריקניות, פורד וג'נרל מוטורס, כמויות גדולות של פלדיום בדיוק במחיר השיא. לאחר שרוסיה שבה לייצא פלדיום, הוצף השוק העולמי בכמויות גדולות של פלדיום, ומחירו צנח עד ל-142 דולר לאונקיה בשנת 2003. בעקבות זאת נרשם לחברת פורד הפסד של מיליארד דולר על מלאי הפלדיום שברשותה.

כמות מלאי הפלדיום של ממשלת רוסיה הוא סוד מדינה, אבל מומחים מעריכים כי רובו כבר נמכר, כך שרוסיה תיאלץ להקטין את כמויות הפלדיום שהיא מספקת לשוק. לנוכח הגידול בביקוש לפלדיום, בעיקר אם ההתאוששות בתעשיית הרכב העולמית תימשך, והירידה הצפויה במכירות מהמלאי של רוסיה, צפוי בעתיד מחסור בפלדיום ומחירו אמור לעלות בהתאם.







שוק הסחורות בשבוע האחרון

במהלך השבוע שעבר נרשמו ירידות חדות במסחר בסחורות. מדד הסחורות הרציף CCI של Reuters CRB, המורכב מ-17 סחורות עיקריות במשקל שווה כל אחת, ירד בסיכום שבועי ב-2.5%. מדד CCI נמוך כיום ב-15.5% משיא כל הזמנים, שנרשם ב-20 באפריל השנה. בטבלה שלהלן מפורטים השינויים במחירי הסחורות העיקריות, במדדי המניות ובשערי המטבעות בשבוע שעבר וב-12 החודשים האחרונים.



איך משקיעים בפלדיום?

קרן הסל ETFS Physical Palladium Shares, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול PALL החל מ-8 בינואר 2010, רוכשת ומוכרת פלדיום ממשי, כך שביצועיה דומים לביצועי הסחורה, דמי הניהול 0.60% בשנה.

חברת Stillwater Mining הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול SWC עוסקת בהפקה, בעיבוד ובשיווק של פלטינה ופלדיום במדינת מונטנה שבארצות הברית. החברה מפעילה מכרות ומפעל זיקוק במקומות שונים במונטנה. לחברה יש רזרבות מוכחות של 42.4 מיליון טון עפרות עם נצולת ממוצעת של 0.54 אונקיות פלטינה ופלדיום לטון עפרה, כלומר רזרבה של כ-23 מיליון אונקיות פלטינה ופלדיום יחד.

*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של פלדיום או כל סחורה, או כלשהי.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    אריה מה עם התירס? שווה קניה ב 40 דולר? (ל"ת)
    tuki 21/11/2011 12:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    תודה אריה
    אנדי 21/11/2011 11:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בעקבות כתבותיך בעבר, ההשקעה ב PALL השתלמה מאוד מאוד. הסקירות שלך נהדרות שוב תודה גדולה
    סגור
  • 1.
    Platinum
    Ron 21/11/2011 11:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    Platinum might be even better invesment
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות