סאנפלאואר מכוונת גבוה: "נתקדם באיטליה ונכפיל את הפורטפוליו"
תחום האנרגיה המתחדשת הולך וצובר תאוצה ברחבי העולם. לא מעט חברות ישראליות החלו בשנים האחרונות לפזול לתחום האנרגיה הסולארית באירופה ולשם כך הפנו משאבים כספיים רבים בשוק אשר נהנה מקצב צמיחה גבוה.
ניתן להגיד כי מי שמובילה את ההשקעות בקרב החברות הישראליות היא חברת
סאנפלאואר
+3.8%
סאנפלאואר
546.1
+3.8%
בסיס:526.1
פתיחה:555
גבוה:555
נמוך:543.7
תמורה:78,624
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
שבשליטת רוני בירם וגיל דויטש אשר סימנה את איטליה ורוצה להרחיב את נוכחותה במדינה.
חברת סאנפלאואר (לשעבר גילץ) השקיעה עד כה כ-75 מיליון אירו בהקמת פארקים סולאריים באיטליה המסוגלים לייצר חשמל בהיקף של 22 מגה וואט. רק בשבוע שעבר הודיעה החברה על הקמת שני פארקים סולאריים בהיקף של 2 מגה וואט נוספים בהשקעה נוספת של למעלה מ-4 מיליון אירו. פעילותה של סאנפלאואר באיטליה מתבצע בשיתוף פעולה עם איש העסקים רוני בנטוף המחזיק ב-10% מחברת הבת ולו להגדיל את החזקותיו ל-15%.
לפני כשבוע חנכה סאנפלאואר באופן רשמי פארק סולארי גדול בסיציליה בהיקף של 5 מגה וואט אליו הוזמנו כ-100 אנשי ממשל וכלי תקשורת מאיטליה ומספרד. פארק זה החל לפעול כבר בחודש יוני השנה ותרומתו המלאה צפויה לבוא לידי ביטוי בתוצאות הכספיות של הרבעון השלישי של סאנפלאואר שיפורסם עד סוף החודש.
כתב Bizportal התלווה לטקס ובהמשך נכח בסיור בפארק סולארי נוסף שהוקם על ידי סאנפלאואר כ-200 ק"מ מרומא המסוגל לייצר חשמל בהיקף של 2 מגה וואט. פארק זה הוא שיתוף פעולה ישראלי כחול לבן שנבנה על ידי חברת SBY הישראלית (solar by yourself) הפעילה בשוק המקומי ונהנית ממחזור הכנסות של כ-150 מיליון שקל בשנה.
לאחר הסיור שוחחנו עם יו"ר סאנפלאואר רוני בירם לראיון מקיף על כניסתו לתחום האנרגיה המתחדשת מאז שרכש יחד עם גיל דויטש את השליטה בחברה, לאחר שמכרו את החזקותיהם בבית ההשקעות אקסלנס. בירם דיבר על התוכניות של סאנפלאואר באיטליה, על השפעת משבר החוב של איטליה עליהם וגם על הכוונה להתרחב לתחומים משיקים בתחום האנרגיה החלופית - כגון אנרגיית הרוח.
"לפני כשלוש שנים נכנסו לאיטליה ועד היום השקענו 75 מיליון דולר בהקמת מערכות סולאריות", אומר בירם. "היום יש לנו מערכת משומנת וטובה לסגירת עסקאות ברמת סיכון נמוכה". לדברי בירם "באיטליה ישנה מסגרת רגולטורית מאוד תומכת ואני מקווה שנמשיך להתקדם למדינה ונכפיל או יותר את הפורטפוליו שלנו במדינה".
חברת סאנפלאואר היא חברה 'רזה' מבחינת הוצאות. היא מעסיקה 13 עובדים בישראל ועוד ארבעה עובדים ברחבי העולם. בירם ודויטש בנו חלק משמעותי מהצוות הניהולי על ידי אנשים שהועסקו בעבר בבית ההשקעות אקסלנס. מנכ"לית החברה היא אורלי כירם שהייתה סמנכ"לית הכספים של אקסלנס ומנהל הפיתוח העסקי הוא עדי גזית שעבד אף הוא באקסלנס.
תלות משמעותית בפעילותן של החברות בענף האנרגיה הסולארית הוא הרגולציה, וליתר דיוק הסבסוד הממשלתי שניתן לחברות המקימות פארקים סולאריים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שללא הסבסוד ממשלתי, לא הייתה כדאיות כלכליות להקים פארקים סולאריים.
המרכיב העיקרי בהקמת הפארק הסולארי הם הפאנלים אשר עשויים מסיליקון אשר מיוצרים בסין. מחירי הפאנלים צנחו ב-80% בשלוש השנים האחרונות ולכן עלויות הקמת הפארקים הסולאריים ירדו במקביל לסבסוד הממשלתי. בסאנפלאואר מעריכים שבתוך מספר שנים התלות של החברות הסולאריות בסבסוד הממשלתי תמשיך לרדת ככל שמחירי הפאנלים ישחקו.
חברת סאנפלאואר עובדת בצורה שמרנית. למרות שמבחינה פיננסית היא נהנית מרמת נזילות גבוהה (כ-200 מיליון שקל) מרבית הפרוייקטים המוצעים להם אינם מגיעים לידי הסכם מחייב, בעיקר מסיבות משפטיות. שיקול נוסף מבחינתה של סאנפלאואר היא רמת התשואה אשר מהווה את אחד המרכיביםהעיקריים.
"האסטרטגיה שלנו היא להיכנס לפרוייקטים עם שולי רווח גבוהים", מסביר בירם. "אנו נערכים למצב שבו גם אם יהיה שינוי רגולטורי אנחנו נוכל להרוויח כסף". סאנפלאואר לא מצהירה על אסטרטגיית ההשקעה שלהם בעת בחינת פרוייקטים אבל הערכות הן שהחברה תעדיף להשקיע בפרוייקטים שבהן היא רואה ברוטו של 12% ותשואה להון של למעלה מ-20%.
ככלל, השקעה באנרגיה סולארית דומה באופייה לרכישת נכס מניב (כגון נדל"ן). בד"כ סכום של כ-20% מושקע באמצעות והיתרה הינה ממימון בנקאי ארוך טווח. ההכנסות השוטפות ממכירת חשמל אמורות לכסות את העלויות הקבועות ואת עלויות המימון השוטפות ולייצר רווח תזרימי קבוע לאורך כל חיי הפרוייקט (כ-20 שנה ויותר) עד שההלוואה הבנקאית מסתיימת.
בחודשים האחרונים השוק האיטלקי נמצא בפוקוס שלילי מצד המשקיעים. החששות באים לידי ביטוי בעלייה חדה ברמת התשואות של האג"ח הממשלתי והגיעו לשיא עם התפטרותו של ראש הממשלה סילביו ברלוסקוני. בסאנפלאואר לא ממש מוטרדים מן הנושא יתר על המידה ובירם מדגיש כי "התעשייה שלנו מייצרת תעסוקה ואנו משלמים הרבה מסים וזה לא רע עבור הממשלה".
למרות שכיום כל פעילותה של סאנפלאואר מרוכזת בתחום האנרגיה הסולארית, בחברה לוטשים עיניים לתחומים משיקים. "התחלנו אמנם בתחום השמש אך רכשנו חברת ייעוץ בתחום אנרגית הרוח", מסביר בירם. היום אנחנו מנסים לאתר פרוייקטים בתחום הרוח - גם באיטליה אבל לא רק".
למרות שסאנפלאואר פועלת בעיקר באיטליה, גם השוק המקומי מעניין אותה להשקעה, אם כי כיום יש לה נוכחות דלה ביותר בהיקף של 2 מגה וואט בלבד. בחברה מסבירים זאת בהתנהלות של משרד האוצר בנושא. "הרגולציה בשוק המקומי תומכה בייצור של כ-300 מגה וואט בשנים הקרובה וגם את זה מחלקים במשורה. השוק הזה קטן ולכן גם ההתפתחות שלו קטנה".
"השאיפה שלנו היא להגיע ל-10-15 מגה וואט בישראל. יש טעות קשה של משרד האוצר שלא מעודד את התעשייה הזאת וזה דומה לצורת ההתנהלות שלהם בתחום ההתפלה. בניגוד לאירופה, הסבסוד הממשלתי צריך להיות הרבה יותר נמוך מאחר ובישראל יש הרבה יותר שמש ביחס לאיטליה ותפוקת החשמל תהיה גבוהה יותר משם".
על התנהלות משרד האוצר אומר בירם כי "בהתחלה רצו לסבסד את הענף אבל אז האוצר החליט לחכות שמחירי הפאנלים יירדו לשפל כדי לבנות מתקנים סולאריים וזאת טעות. אם היו בונים מודל של סבסוד כמו במדינות מערביות אז היה טוב. בממשלה נתנו מיכסות להקמת פארקים סולאריים ולאחר מכן לא אישרו את התעריפים וברמת חוסר וודאות שכזאת לא ניתן לעבוד".
אנרגיה סולארית היא כמו
אחת השאלות היותר מסקרנות הוא מה גרם לבירם ודויטש, שני אנשי שוק הון קלאסיים לבצע מעבר חד ולהשקיע בתחום האנרגיה המתחדשת. לאחר שמכרו את החזקותיהם באקסלנס לחברת הפניקס של תשובה הם נכנסו לתחום האנרגיה המתחדשת.
"יש הרבה דמיון במודל ההכנסות של האנרגיה הסולארית לזו שיש באיגרות חוב", מסביר בירם. "אתה השקעה כספית ומקבל יציב לאורך השנים. ההבדל בין השניים נובע בזה שאנחנו הבאנו גם שיקולי יזמות".על העזיבה שלו ושל דויטש את אקסלנס הוא מעדיף שלא להרחיב יותר מדי. "אני לא מתגעגע לאקסלנס, אלא רק לאנשים שהיו שם. במצב הנוכחי, מי מתגעגע לשוק ההון?".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה