יוהן יוסט ל-Bizportal: "תקופה תנודתית לפנינו - צריך להיזהר"
"דו"ח ה-IMF נחשב לאחד הדוחות האובייקטיביים ביותר, לכן אם בדו"ח האחרון שפורסם על ישראל מחמיאים כלכלני קרן המטבע הבינלאומית לכלכלה הישראלית - אתם צריכים להיות מרוצים מאוד. זה גוף שידוע בביקורתיות שלו ומדינות רבות ספגו ממנו ביקורות קשות מאוד בשנים האחרונות", כך אומר יוהן יוסט, אסטרטג השקעות בכיר של קבוצת הבנקאות הפרטית במריל לינץ' בראיון מיוחד ל-Bizportal.
יוסט (Johannes Jooste), עובד במריל לינץ' קרוב ל-4 שנים ומשתייך לצוות האסטרטגי הבכיר של חטיבת ה-Wealth Managenent אשר המודל העסקי שלה משפיע על תיקי ההשקעות המומלצים של כ-16,200 יועצי השקעות ברחבי העולם ביניהם 15 יועצים יעודיים לישראל הפועלים במסגרת קבוצת הבנקאות הפרטית של מריל לינץ' בישראל. לפני כן, במשך 9 שנים שימש יוסט כראש חטיבת הכנסה קבועה (fixed income) ב-RMB ניהול נכסים.
את הראיון עם יוסט אנחנו פותחים בהתייחסות לבריחת ההון הזר מהבורסה של תל אביב. "למרות שהכלכלה הישראלית נחשבת לחזקה וצומחת, הנקודה הברורה ביותר ביחס להשקעות הזרות באיזור המזרח התיכון היא שמשקיעים בינלאומיים לא נמשכים למקומות שבהם שוררת מתיחות גיאופוליטית. כל עוד הסיכונים הביטחוניים לא יתמתנו הסיכוי שמשקיע בינלאומי יבחר להשקיע דווקא אצלכם הוא לא גדול".
אז איפה הכי כדאי לדעתך כיום להשקיע? "אנחנו ממליצים כבר זמן רב להשקיע ב'משקל יתר' בשוק האמריקני וממשיכים להחזיק בדעה זו. עצם זה שהכלכלה האמריקנית צומחת בקצב מהיר ממה שציפו המשקיעים - זה גורם מרכזי שמושך את המשקיעים לשם. השנה היא שנת בחירות וברמת העיקרון שנים כאלה נחשבות לבעלות השפעה חיובית של השוק האמריקני".
אולם יוסט מצנן את ההתלהבות ואומר כי השווקים בארה"ב נסחרים כרגע ברמות שיא רב שנתיות וצריך להיזהר ממימוש בטווח הזמן הקצר. בנוסף הוא מציין כי תוצאות הבחירות בארה"ב עדיין מעורפלות ולא ברור מה תהיה ההשפעה שלהן על השוק. בעיה נוספת שהוא מעלה היא ש"ארה"ב צפויה להגיע שוב לתקרת התקציב כנראה עוד לפני הבחירות והדבר יאלץ את הנשיא לבצע קיצוצים שעלולים לפגוע בפופולריות שלו".
מה הסיכוי שברננקי יזרים עוד מזומנים לשוק בקרוב? "יש מצב של יותר מ-50% שברננקי יבצע תוכנית הרחבה כמותית נוספת, QE3. אבל לדעתינו התוכנית הזו תהיה ממוקדת ו'סטרילית' יותר מבעבר. לדעתינו מרבית הכספים שיודפסו או שימוחזרו (כלומר כספי פדיון אג"חים ממשלתיים שיוחזרו למערכת הפיננסית ללא הדפסה נוספת) יופנו לטיפול בבעיות בשוק המשכנתאות וישמשו למיחזור המשכנתאות הבעייתיות. בנוסף ישמשו כספי תוכנית ה-QE3 גם לשם צימצום פער הריביות בין המשכנתאות לאג"ח. אני מעריך שברננקי יבצע בעיקר רכישות של אג"ח ארוכות על מנת למתן את השיפוע".
אתה לא חושש מהתפרצות אינפלציונית?"יש סיכון שהפד יאבד שליטה על האינפלציה ולכן ההרחבה הכמותית צריכה להיות זהירה וממוקדת, אבל אנו לא צופים את הבעיה הזו פורצת השנה אלא בשנים הבאות. כרגע ה'פד' מתמקד בהזרמת הון לשם הנעת הפעילות הכלכלית בארה"ב ויצירת מקומות עבודה. הנזילות של המערכת הבנקאית בארה"ב היא מאד גדולה. אבל הבנקים מפנים את הכסף בעיקר לשיפור מאזניהם ועמידה בדרישות העלאת הלימות ההון שלהם. אנחנו לא רואים את הלקוחות עומדים בתור לקבל הלוואות. "מה שראינו ברבעון הראשון כאשר נרשמה תוך זמן קצר ירידה חדה במחירי האג"ח ועליית התשואות, מגמה שהתמתנה די מהר עם הדיווחים על תוכנית ה-QE3, היתה רק הרמז הראשון למה שיקרה לדעתינו בשנה הבאה, אז אני מצפה שהתשואות על האג"ח יעלו בשיעור משמעותי יותר לרמה נורמלית יותר. כרגע התשואות הנומינליות הן בסביבות ה-2% והתשואה הריאלית היא למעשה שלילית. לדעתי התשואות יעלו השנה בכ-0.25% לרמות של כ-2.5%, אבל בשנה הבאה המהלך יהיה משמעותי יותר ואנו צופים שהתשואות יעלו לרמות של עד 4% וישקפו תשואה ריאלית של כ-2%. כך שלטווח הארוך אנו לא ממליצים להיות מושקעים יתר על המידה באג"ח של ממשלת ארה"ב - נהפוכו". מה דעתך על שוק המניות האמריקני עד סוף השנה?"הראלי של כ-20% מתחילת השנה הוא חזק מאד ואנו מצפים להמשך שלו במהלך השנה אבל בוודאי לא בעוד 20%, כלומר את מרבית העלייה השנתית בשוק המניות כבר ראינו ויתרת השנה צפויה להיות מאופיינת בתנודתיות כאשר בסוף השנה אנו צופים שהמדדים המובילים בארה"ב יהיו גבוהים במקצת מהרמה הנוכחית.".
מה הגורם המשפיע ביותר על ההערכות שהשוק ימשיך לעלות? "מכפילי הרווח שלפיהן נסחרו החברות ב-S&P500 היו נמוכים מאד, כך שמה שראינו ברבעון הראשון היה למעשה התאמה של המכפילים מרמות נמוכות מאד לרמות גבוהות יותר אך כאלה שעדיין נמוכות מהממוצע ההיסטורי. הדבר המרכזי שאנו עוקבים אחריו עתה הוא רווחי החברות ואנו מצפים שהם יהיו טובים אבל לא יוצאי דופן.
"המניות בהחלט לא יקרות אבל על מנת ששוק המניות ימשיך לעלות אנו רוצים לראות עלייה אמיתית ברווחיות החברות ולא רק כזו שנובעת מהון זול אלא מפעילות רווחית שלהן. אני חייב לציין כי בשוק המניות מה שצריך זה בסך הכל לעקוף את הציפיות. הראלי האחרון נשען על כך שתוצאות שהציגו החברות הצליחו לעקוף את הציפיות. זה לא אומר שאנחנו שוריים אלא אנחנו מגדירים את עצמנו כאופטימיים זהירים. אין ספק שהראלי האחרון עלה על ציפיותינו". מה דעתך על הכלכלה הסינית ועל השפעתה על כלכלת העולם? "אנו צופים 'נחיתה רכה' לכלכלה הסינית. נתוני הרבעון האחרון היו מאד מבלבלים ואנו מחכים לנתונים מוצקים יותר לגבי המגמה בסין באפריל ובמאי על מנת שנוכל לבחון את המצב בשוק הסיני ועל מנת שנוכל לומר ביותר ודאות שסין אינה בדרך ל'נחיתה קשה'. הסיכונים המרכזים לכלכלה הסינית אינם מהכיוון היצרני שלדעתינו ממשיך להפגין עוצמה, אלא מכיוון שוק הנדל"ן על רקע המינוף הגבוה בו". האם רמת התנודתיות בשוק יכולה להזהיר את המשקיעים מבעוד מועד מפני הסיכונים בשווקים? "האופן בו אנו רואים את האווירה בסביבה הכלכלית הנוכחית הוא של צמיחה נמוכה, הפחתת המינוף במערכת הפיננסית ורמת סיכון גבוהה מאד בעיקר בענפי הקמעונאות - בסביבה שכזו הרגישות לתנודתיות היא רבה מאוד".
מה העצה הטובה ביותר שלך למשקיעים כיום? "מה שאנו ממליצים ללקוחות על מנת להגן על עצמם זה לגוון ולפזר את ההשקעות הן מבחינה גיאוגרפית והן מבחינה ענפית. הדבר השני שאנו ממליצים להם הוא להתאים את ההשקעות לציפיות - אלו מסרים שנשמעים טריביאליים אבל קשה להעביר אותם ללקוחות. אנחנו רואם הרבה מאד משקיעים שלא מיישמים באופן מלא את חוקי ההשקעה הבסיסיים האלה, אנו רואים שמי שמקפיד אליהם מצליח להשיג תשואות עודפות ולהקטין סיכונים". כשהשווקים ברמות שיא וההשקעה באג"ח ממשלתיות מציעות תשואה שלילית מה היקף המזומן שאתם ממליצים להחזיק בתיק? "בתקופה האחרונה המלצנו להגדיל את ההחזקה במזומנים בתיק, אך עדיין לא מדובר בנתח ניכר מהתיק. אנחנו לא אגרסיבים ביחס להחזקת המזומן. משקיעים צריכים לחשוב על מזומן כהשקעה שמשמרת את הערך בתקופה של שוק תנודתי". תיק השקעות מורכב לרוב ברובו מהשקעה באפיק האג"חי. מהם האג"חים המומלצים על ידיכם כעת? "בשוק האג"ח אנו מעדיפים את ההשקעה באג"ח הממשלתיות במדינות המתפתחות על פני האגח של המדינות המפותחות, למרות שאירופה ראינו הזדמנויות מעניינות באפיק האג"ח הממשלתיות בתקופה האחרונה. מומלץ להתמקד כיום בהשקעות גם בשוק האג"ח הקונצרניות וגם באג"ח עם תשואות גבוהות יחסית של 7% בארה"ב ותשואות קצת יותר גבוהות מחוץ לארה"ב. אבל צריך לבחור אותן בזהירות. אנו נמצאים בתקופה שבה כבר אין 'גביע קדוש' ואנחנו לא מצפים לתשואות בשיעור שהתרגלנו אליהן לפני המשבר הפיננסי. הצמיחה הנמוכה בעולם צפויה להימשך עוד זמן ארוך".
אז איפה אתה ממליץ כיום להשקיע יותר ואיפה פחות? "מבחינה גיאוגרפית אנחנו עדיין ממליצים על השקעה בתשואת יתר בשוק האמריקני. ביחס לאירופה אנחנו קצת יותר אופטימיים כרגע והעלנו לאחרונה את ההמלצה מ'תשואת חסר' ל'נייטרלי' לאחר שה-ECB הזרים נזילות ויצר אופוריה, אך הבעיות של ספרד שוב צפות ועולות והמיתון שם שב ומעלה את השאלות ביחס ליכולתה של אירופה להתגבר על משבר החובות הריבוניים. אנחנו ממליצים על השקעות בבריטניה, לא בגלל הגיאוגרפיה אלא בגלל שראינו שיפור במאזני מספר חברות גדולות בבריטניה שגם נחשבות לחברות צמיחה וגם מחלקות דיבידנדים גבוהים. כעיקרון, בעולם אנו מעדיפים להשקיע בחברות עם מאזנים טובים שמחלקות דיבידנדים. "בהתייחסות סקטוריאלית נותרנו עם המלצה להשקעת יתר בתחום הטכנולוגיה - זה תחום צומח שהוכיח שהוא אחד המנצחים הגדולים. למרות שאני חושב שהלקוחות מתחילים לממש חלק מהפוזיציה בתחום זה בתקופה האחרונה - זה עוד לא בצורה משמעותית. תחום רשתות הקמעונאות פחות מועדף עלינו על רקע עליית המחירים של חומרי הגלם שפוגעת ברווחיות מצד אחד וירידה בצריכה בעיקר באירופה על רקע המיתון ותוכניות הצנע מצד שני. למי שמאמין כמונו ב'נחיתה רכה' של הכלכלה הסינית, אנו ממליצים על השקעה עודפת בחברות היוקרה, אותן אימץ השוק הצרכני הסיני באהבה גדולה ועל רקע גודל השוק שם אנו מאמינים שימשיכו להציג תשואות עודפות".
- 10.ללא 18/04/2012 19:57הגב לתגובה זודוגמאות?
- 9.זאקו 17/04/2012 13:52הגב לתגובה זותשמע כל הכבוד על החליפה המגוהצת למשעי ואיזה זוית יפה אבל מי אמר שאתה לא מדבר מפוזיציה ודעתי בדיוק הפוכה משלך תזכרו טוב אנחנו לפני בחירות בארצות הברית ואין ברירה צריך לשפוך כסף והרבה והתגובה תהיה בהתאם
- good stuf ...however nothing new... (ל"ת)rob 17/04/2012 18:39הגב לתגובה זו
- 8.אלי 17/04/2012 10:00הגב לתגובה זושום מילה על השווקים המתפתחים
- המבין 17/04/2012 11:20הגב לתגובה זוסוף סוף !!!!!!!!!!!!הביאו אדם ללא אינטרסים שמבין ונותן ניתוח רהוט וברור.תמשיכו כך ולא כל מיני קשקשנים כמו אתמול{ניתוח כלל שקנית דירה היא הפסד}
- 7.GG 17/04/2012 09:59הגב לתגובה זוובלחץ של הפד בנק אוף אמריקה קנה אותם בעיסקת הסחה כדי למנוע קריסת כל המערכת הבנקאית העולמית האם הוא גם אחד מהגאונים שהביאו אותם לפשיטת הרגל ועכשיו מלמד אותנו מה לעשות
- 6.סחטיין ביפזורטל - תמשיכו להביא אנשים תותחים (ל"ת)איל 17/04/2012 09:48הגב לתגובה זו
- 5.אמיתי מאוד 17/04/2012 09:26הגב לתגובה זוולא לעליות,הבעיות של אירופה מתחילות היום ולא משנה מה תהיה הצלחת או אי הצלחת הנפקת ספרד,שם יש קשיים,איטליה,פורטוגל,ובדרך צרפת.ראו הוזהרתם.
- 4.משה 17/04/2012 09:08הגב לתגובה זושאלות לעניין,התשובות הגיוניות ומובנות,ופרשנות בהירה ולעניין תודה
- 3.מה הפוזיציה של מריל לינץ על האגח של ספרד (ל"ת)מעניין 17/04/2012 09:03הגב לתגובה זו
- 2.סוף סוף עמדות זהירות ולא שליפות מהמותן (ל"ת)מעניין מאד 17/04/2012 09:02הגב לתגובה זו
- 1.ימים תנודתיים לפנינו (ל"ת)זמן זהירות 17/04/2012 09:01הגב לתגובה זו