הוצגו עקרונות חדשים לביזור גרעיני השליטה בבנקים - נדרשת הגדלת שיעור ההחזקה ונאסרה החזקה פירמידיאלית
פירסם היום (ד') מסמך עקרונות של המפקח על הבנקים בעניין העקרונות למתן היתר החזקה לתקופת מעבר לקבוצת שליטה המבקשת לבזר את גרעין השליטה בבנק. העקרונות המוצעים משותפים לפיקוח על הבנקים ולאגף הפיקוח על שוק ההון וחיסכון במשרד האוצר.
בכך בנק ישראל מכין בכך את הקרקע לקראת יישום החלטות ועדת הריכוזיות, שדורשות הפרדה בין החזקות ריאליות לפיננסיות, מה שעשוי למשל לאלץ את צדיק בינו שמחזיק גם בשליטה בבנק הבינלאומי וגם בחברות נוספות כגון סונול לבחון את החזקותיו. שאלה דומה נשאלת גם לגבי שרי אריסון, בעלת השליטה בבנק הפועלים ובחברות נוספות כגון שיכון ובינוי, אם כי התשובה לשאלה זו נראית ברורה יותר. גרעין השליטה בבנק דיסקונט המצוי בידי משפחות ברופמן ורובין שראן שידוע כי הם מעוניינים למכור את חלקם בבנק צפוי להיות אחד הגרעינים שיעשו שימוש מהיר יותר בעקרונות החדשים. בבנק מזרחי הנשלט על ידי משפחת עופר גם כן יתכן שתבוצע מכירה בשל ההחזקות בחברות ריאליות כגון מליסרון. נזכיר כי בבנק לאומי לא קיים גרעין שליטה.
נציין כי במסגרת העקרונות החדשים מונע כעת בנק ישראל מעתה והלאה (לא רטרואקטיבית) את הרכישה של שליטה בבנק באמצעות מבנה שכבתי (פירמידלי).
עוד תנאי לא פשוט הוא הדרישה ממי שירצה לשלוט בבנק להגדיל את שיעור ההחזקות שלו בבנקים הגדולים, לאומי ופועלים ל-30% ובבנקים הבינוניים, מזרחי, דיסקונט והבינלאומי, ב-40% ממניות הבנק. בבנקים הקטנים תידרש החזקה של 50% מהון המניות על ידי גרעין השליטה. גם בסעיף זה מדובר בשינוי עתידי ולא בשינוי רטרואקטיבי, כך שלדוגמא אריסון שמחזיקה ב-22.5% ממניות בנק הפועלים לא תידרש להגדיל את החזקותיה על מנת להמשיך ולשלוט בגרעין השליטה בבנק.
נכון להיום, על פי התיקון לחוק הבנקאות מ-2004, בעלי שליטה בבנק שקיבלו היתר שליטה מהנגיד, יכולים למכור את גרעין השליטה באחת משתי דרכים:
- למכור את גרעין השליטה לקבוצת שליטה אחרת, אשר קיבלה מראש מהנגיד היתר לשלוט בבנק.
-למכור את גרעין השליטה באופן מבוזר, כך שאף אחד מהרוכשים לא יחזיק לאחר הרכישה יותר מ-5% מאמצעי השליטה באותו בנק. מכירה בדרך זו מחייבת תיאום מראש עם הנגיד, לצורך החלפת היתר השליטה בהיתר החזקה באמצעי שליטה בבנק לתקופת מעבר, במהלכה יימכרו אמצעי השליטה שמחזיקים בעלי השליטה מעבר לשיעור של 5%.
מטרת העקרונות החדשים שהציג היום בנק ישראל הנה להבטיח כי בעלי השליטה לשעבר לא ימשיכו לשלוט בבנק בפועל, למרות ביטול היתר השליטה, לאור העובדה שבתקופת המעבר הם עדיין יכולים להחזיק שיעור משמעותי של אמצעי שליטה בבנק.
העקרונות קובעים את גבולות שיתוף הפעולה בין בעלי השליטה לשעבר בתקופת המעבר בה יבוזר גרעין השליטה, את הקשר בין בעלי השליטה לדירקטורים, מגבלות בחלוקת בתקופת המעבר, ועוד.
תקופת המעבר תחל עם ביצוע המכירה הראשונה של חלק ממניות גרעין השליטה. תקופת המעבר תהיה מוגבלת, על מנת למנוע מצב בו יוחזק לאורך זמן שיעור גדול של מניות על ידי גורמים שאינם מוגדרים כבעלי שליטה בבנק.
- בתקופת המעבר בעלי השליטה לשעבר לא יהיו רשאים לרכוש אמצעי שליטה של הבנק, אלא למכור בלבד.
- במקרה של מכירת "חבילת מניות" של מעל 5% ממניות הבנק, יידרש הרוכש לקבל היתר החזקה. לצורך כך, יתאפשר מנגנון של מתן מתכונת להיתר ואישור מראש של רשימת רוכשים זרים (ברוקרים או בתי השקעות ), כך שכאשר יידרש הרוכש להיתר החזקה, יינתן לו היתר לתקופה קצרה במתכונת
שנקבעה.
עוד נקודה מעניינת במסמך העקרונות היא האיסור על חלוקת דיבידנדים במשך תקופת המעבר.
המסמך מוצג לעיונו של הציבור עד ל-20 במאי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.לעזריאלי נפלה עכשיו הלסת התחתונהאר יאיר 19/04/2012 02:47הגב לתגובה זו0 0כאילו בינו צדיק? סונול?סגור
-
5.בנק ישראל והרגולטוראיילי 18/04/2012 15:33הגב לתגובה זו0 0בנק ישראל הורד את בנדל" ן בארץ והרגולטור את השאר , ממש חנקתם את המשק. צריך לחשוב פעמיים אם זה הזמן הנכון לעודף רגולציה , במיוחד שהשוק ההון נמצא על הקנטים כרגע. דפקתם את התקשורת , דפקתם את הנפט (ועדת שישנסקי,צמח) , דפקתם את הבנקים (כותרת מהיום) ,דפקתם את הנדל" ן (הגבלות על משכנתא ,קיצוץ באשראי לקבלנים וכו' ) מה קורה במדינה הזו ? ישראל זה מקום מאוד מאוד לא טוב לגור בו.סגור
-
4.מסקנות חיוביות לפועלים - יחזק את השליטה בוjkjk 18/04/2012 15:29הגב לתגובה זו0 0נראה חיובי מפתיע שהמנייה לא קופצת, נראה שהתנגדות ב1150 חזקה וא!!!! מלאכותיתסגור
-
3.הגדלת שיעור ההחזקות בגרעין השליטה זה פירוק הר (ל"ת)פירוק הריכוזיות? 18/04/2012 14:20הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.מהפכה (ל"ת)מהפכה 18/04/2012 14:19הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
1.אף אחד לא יוכל לזוז פה עוד מעט (ל"ת)איזה אקטיביסטים 18/04/2012 14:19הגב לתגובה זו0 0סגור